T:T3 czy NX73V - o to jest pytanie....

• 4 Odpowiedzi
  • 501 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« dnia: Lipiec 14, 2004, 17:31:39 »
Tak jak w temacie. Oba palmtopy są bardzo podobne: mają ekran hi-res, oba maja bt...i na tym podobienstwa sie chyba koncza. Mam wiec kilka pytanek:
(1) - Czy NX73V moze pracowac w trybie landscape? Jezeli nie, to czy sa programy firm 3-cich , które pozwalają na to, i jak jest wtedy z prędkoscia dzialania?
(2) - NX73V ma takze zlącze CF, ale tylko do karty wi-fi. Slyszalem jednak, ze mozna przy pomocy jakiegos programu ''zmusic'' go, do korzystania z pamięci na CF.  Na czym to polega?
(3) Czy do clie mozna wgrac Polski system [zpolszczoną wersję], i czy mozna n.p wgrac linux'a/PPC 2003 [lub inny] ?
(4) Gdzie móglbym znalezc porównanie tych sprzetów, lub recenzje NX73V [dokładną]?
(5) Jak z zasięgiem BT , przy połączeniu z adapterem BT w komp. stacjonarnym? Czy występują jakies specjalne błedy przy łączeniu w ten sposób z siecią?
(6) Który model dłuzej wytrzymuje na bateriach?
(7) który palmtop według Was jest lepszy?
Dzięki za odpowiedzi,
                                                                                    memek0

UPDATE: No co? Czy naprawdę nikt nie moze mi pomoc?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 14, 2004, 22:35:16 »
Cytat: memek0
Tak jak w temacie. Oba palmtopy są bardzo podobne: mają ekran hi-res, oba maja bt...i na tym podobienstwa sie chyba koncza. Mam wiec kilka pytanek:
(1) - Czy NX73V moze pracowac w trybie landscape? Jezeli nie, to czy sa programy firm 3-cich , które pozwalają na to, i jak jest wtedy z prędkoscia dzialania?
Hmm, na pewno nie jest to rozwiązane tak jak w T3 gdzie każdą aplikację można spróbować obrócić. Tutaj program musi być specjalnie napisany pod tryb landscape i z tego co mi wiadomo nie ma tych programów dużo.

(2) - NX73V ma takze zlącze CF, ale tylko do karty wi-fi. Slyszalem jednak, ze mozna przy pomocy jakiegos programu ''zmusic'' go, do korzystania z pamięci na CF.  Na czym to polega?
Można bezproblemowo wykorzystać w tym slocie normalne karty pamięci a także inne sprzęty (zobacz: http://snow.prohosting.com/~cfutil/), ale trzeba doinstalować specjalny sterownik (jest kilka do wyboru w tym darmowe). Ogólnie nie jest to duży problem.

(3) Czy do clie mozna wgrac Polski system [zpolszczoną wersję], i czy mozna n.p wgrac linux'a/PPC 2003 [lub inny]?
Nie można wgrać ani Linkuksa ani PPC. PiLoc nie spolonizuje systemu Clie, doda jedynie wyświetlanie i wprowadzanie pliterek.

(4) Gdzie móglbym znalezc porównanie tych sprzetów, lub recenzje NX73V [dokładną]?
http://www.bargainpda.com/reviews/default.asp?reviewID=214

(5) Jak z zasięgiem BT , przy połączeniu z adapterem BT w komp. stacjonarnym? Czy występują jakies specjalne błedy przy łączeniu w ten sposób z siecią?
Nie jest to zbyt szybkie aczkolwiek w praktyce sprawuje się całkiem nieźle, relany dystans wynosi dorych kilkanaście metrów jeżeli wykorzystamy dongla klasy 1.

(6) Który model dłuzej wytrzymuje na bateriach?
Dokładnie nie wiem, myślę, że z niewielką przewagą T3.

(7) który palmtop według Was jest lepszy?
Trzeba pamiętać, że T3 jest znacznie nowszą konstrukcją i z tego powodu ma nowsze podzespoły (400MHz procesor, 64mb ram), dlatego na dzień dzsiejszy jest lepszym wyborem, chyba, że bardzo potrzebujesz tego slotu CF, klawiaturki kciukowej czy kamerki.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2004, 10:11:12 »
(8) Pozostaje jeszcze kwestia ceny. T3 kosztuje około 1500 [uzywane], a nowy 1800. Jak jest z cenami NX73V/NX80V? Przeszukałem ebay swiatowy i niemiecki, tam cena wynosi okolo 300$ [uzywany, stan idealny]. Czy sa w Polsce sklepy, gdzie mozna kupic clie w normalnych cenach? Na allegro zadko sie pojawiaja
(9) Jeszcze taka sprawa: Który palmtop zapewnie lepsza widocznosc w swietle dziennym? Z tego co czytalem , T3jest w tej kwestii słaby.
(A.D 7) Czy róznica pomiędzy szybkoscią T3 a Clie jest bardzo zauwazalna? Palma bym głównie uzywał do przegladania stron internetowych, słuchaniu muzyki, czytaniu e-book'ów, pisaniu....no i moze do GG.
na kamerce mi az tak bardzo nie zalezy, klawiaturka to dla mnie duzy +, a slot CF...hmm....zawsze 128 czy 256 MB pamięci , to zaleta
Jeszcze jedno pytanko. Przegladajac forum natknołem sie na wypowiedz, iz do palma PalmOne [nie wiem który model] mozna wgrac jakiegos windowsa , o ile ma sie duzo wolnego miejsca. Na czym to dokładniej polega, i czy to prawda?
                                                         wielkie dzieki za odpowiedz

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2004, 11:29:48 »
(8) Pozostaje jeszcze kwestia ceny. T3 kosztuje około 1500 [uzywane], a nowy 1800. Jak jest z cenami NX73V/NX80V? Przeszukałem ebay swiatowy i niemiecki, tam cena wynosi okolo 300$ [uzywany, stan idealny]. Czy sa w Polsce sklepy, gdzie mozna kupic clie w normalnych cenach? Na allegro zadko sie pojawiaja
Nie kupisz w polskim sklepie Clie w normalnej cenie. Pozostaje ebay, allegro...

(9) Jeszcze taka sprawa: Który palmtop zapewnie lepsza widocznosc w swietle dziennym? Z tego co czytalem , T3jest w tej kwestii słaby.
Ja nie wiem, nie używałem Clie serii NX.

(A.D 7) Czy róznica pomiędzy szybkoscią T3 a Clie jest bardzo zauwazalna? Palma bym głównie uzywał do przegladania stron internetowych, słuchaniu muzyki, czytaniu e-book'ów, pisaniu....no i moze do GG.
na kamerce mi az tak bardzo nie zalezy, klawiaturka to dla mnie duzy +, a slot CF...hmm....zawsze 128 czy 256 MB pamięci , to zaleta
Moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie ejst istotne czy palma ma 200MHz czy 400MHz, ale to się może niedługo zmienić...

Jeszcze jedno pytanko. Przegladajac forum natknołem sie na wypowiedz, iz do palma PalmOne [nie wiem który model] mozna wgrac jakiegos windowsa , o ile ma sie duzo wolnego miejsca. Na czym to dokładniej polega, i czy to prawda?
Moim zdaniem nie można.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2004, 17:02:46 »
A ile moze kosztować uzywany? [tak c.a]
'''Moim zdaniem na dzień dzisiejszy nie ejst istotne czy palma ma 200MHz czy 400MHz, ale to się może niedługo zmienić...'' - co ma Pan na myśli?
Czy na NX80/NX73V istnieje darmowa przeglądarka int., pracująca w trybie landscape?