T|T + BT = internet (?) again

• 25 Odpowiedzi
  • 1470 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
  • Sprzęt: HTC HD2  ( LEO )
« dnia: Luty 02, 2006, 21:17:45 »
Witam!
Moj pierwszy post tutaj niestety napewno sie nie ucieszycie bo temat ten walkowany duzo razy ale...
Przeczytalem chyba wszystkie posty na ten temat ... czyli chodzi o udostepnienie internetu przez BT.
Robilem wszystko na rozne sposoby jak podawaliscie i podawali inni wszedzie w necie... ale u mnie problem wyglada jakos inaczej ... wszystko jedno czy uzywam softickPPP czy zwykle udostepnienie LANu.
no wiec robilem wszsytko wg. opisów ale w palmie łączac sie mam caly czas Inicjalizacja po czym błąd jakiś tam obojetnie jak ustawie wszystko na kompie ... a w dodatku nie moge przesylac plikow z palma na kompa i odwrotnie chociaz raz udalo mi sie wyslac do palma plik ale teraz nie wiem jak to powtorzyc kombinowalem na rozne sposoby a w internecie nie ma jako takiej jasnej podsumowywującego sposobu na to gdzieś czytalem ze to wina winxp sp2 w ogole pełno tego w necie ale nic z tych rzeczy ... :/ .
Poddaje sie i dlatego pisze tego posta ... zaznaczam ze z telefonem po bluetoothie wszystko w tą i w drugą strone dziala bez problemu czyli Bt sprawny.. naprawde nie mam juz pomysłu może komus sie udało to zrobic  i podzieli sie sposobem mysle ze przydal by sie zbiór różnych sposobów na polaczenie tego w ten spsoób może ktorys u mnie zadziala a z tego co widze przyda sie to tez wielu innym uzytkownikom.
Sorki za taki wywód ale chcialem wszystko przedstawic jak najlepiej.
Licze tez ze bedą jakies konstruktywne wypowiedzi.
Zdaje sobie sprawe ze temat byl walkowany. ale zaden nie przynios mi zadnej odpowiedzi zeby choc troche cos sie ruszylo ...
Pozdrawiam.

*

Offline Michlis

• **
  • 208
  • Sprzęt: T3, HTC s710
Re: T|T + BT = internet (?) again
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2006, 22:17:38 »
Cytat: "Krejzi"
... a w dodatku nie moge przesylac plikow z palma na kompa i odwrotnie

Może pytanie banalne, ale czy udało Ci się sparować urządzenia tzn. czy masz w "Trusted Devices" (Preferences > Bluetooth > Trusted Devices) dodany PC?

Ps. Jeśli masz jakies firewall'e na PC, to na czas testów radzę wyłączyć...

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2006, 22:22:54 »
no wiec ... sparowac daje sie bez problemu ale to by bylo na tyle lacznosci ... przy probie wyslania z palma do kompa jest wysylanie ... a nastepnie unable to send... z kolei jak chce z kompa wyslac do palma to laczy i cos tam nawet sie dzieje na palmie ale w koncu na kompie pokazuje sie service file transfer is not found on device xxx. jakos mi sie raz udalo wyslac ale jak zywkle nie wiem jak i co zrobilem

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2006, 16:01:32 »
To może po koleji. Jaki dokładnie błąd pojawia się przy próbie połaczenia? Najlepiej załącz tez log tego połączenia (Preferences > Network > Menu Options > View Log).

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2006, 17:25:52 »
grr mialem nieprzewidziany hard reset :P musze sie z tym uporac i znwou wszytko posadzic a potem znowu bede probowal i zobacze tego loga
a ogolnie to chodzi o to ze biore connect i pokazuje sie sluchawka i napsi inicjacja i tak ze 2 minuty moze mniej po czym zawsze ten sam błąd ze uplynal czas czy cos takiego... przydala by sie w ogole jakas konfiguracja bletootha w pc bo nie moge tego ujarzmic teraz juz nawet nie moge przez telefon wysyalc totalna padaczka :/

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2006, 18:01:31 »
przydala by sie w ogole jakas konfiguracja bletootha w pc

Na windowsowych sterownikach daleko nie zajedziesz. Powinienes mieć jakieś na płytce przy zakupie BT, ewentualnie poszukaj w internecie firmy, z którą producent ma licencje na soft (np. BlueSoleil, TDK sam chyba coś oferuje...)

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2006, 21:45:31 »
sterowniki mam na plytce WINDCOMM czy jakos tak i takie tez sie instalują sprawdzalem to rowniesz bo tez czytalem ze na standardowych sterwownikach lipa.

Powiem jeszcze jedną rzecz odnosnie Softick PPP na stronie gdzie jest opisana konfiguracja wszystko jest ok do momentu ustawienia polaczenia w palmie gdzie wybieramy nowe placzenie nastepnie poleczenie do sieci lokalnej via bluetooth i w tym momencie pojawai sie w moim Tungstenie T tap to find czyli zeby znalesc to urzadzenie czyli " siec lokalna" z kolei wczesniej w konfiguracji kaza wylaczyc w sofcie bluetooth udostepnianie sieci co objawia sie tym ze nie moge znalesc urzadzenia w palmie i zeby znalesc musze wlaczyc udostepnianie sieci dopiero wtedy komp jest widoczny .... moze to cos w tym jakas lipa .. :/ nie mam juz pomyslow tak strasznie chcialem zeby to dzialalo .... juz bylem na tyle zdesperowany zeby zainstalowac win98 :P ale wtedy to nie mialo by dla mnie sensu ...

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2006, 22:52:41 »
no wiec blad wyskakuje taki :
Error: Serial timeout.could be bad cable or faulty Modem. (0x0305)

uzywajac softick PPP
Natomiast w Logu w palmie jest tylko
Not Connected

I tylko tyle ://

Dodam jeszcze ze po takim bledzie bluetooth w palmie przestaje dzialac  tzn jak chce potem cos z bluetoothem zrobic to odrazu jakies bledy wywala i potrzeba restart palma .... znowu udalo mi sie przesylanie z komórki na pc po bluetoothie :]
A i internet dziala mi w palmie po Gprsie z komórki ... takze bluetooth chyba sprawny... w palmie .. w pc zreszta tez ... only konfiguracja :/

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2006, 23:36:06 »
To w takim razie zacznij od wgrania updateu:
http://www.palm.com/us/support/downloads/tungstent_update.html

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2006, 08:36:46 »
instalowalem .... :] zawsze go instaluje :]

Dodam jeszcze ze ... w urzadzniach w systemie nie mam tak jak gdzies tam pisza w instrukcjac isntalacji pod SP2 Generic Bluetooth Radio zadnego  takiego urzadzenia tylko sieciowke modemy jakies bluetooth i porty com nie wiem czy to dobrze :|

I jeszcze co najlepsze windows SP2 wcale nie chec mi instalowac swoich sterowników do BT na plycie mam jeszcze katalog MicroTun update driver jak zainstaluje te sterowniki o wtedy nie widzi mi bluetootha :P sam juz nie wiem ale problem chyba twki w poprawnym zainstalowaniu tego badziewia :/

probuje zrobic synchronizacje przez bluetootha ale tez kicha ... juz nie mam sily ... gdy biore synchronizacje w palmie bluetooth usb mrugnie tylko 2 razy ( diodka ) i tyle ... w kompie nic na palmie w koncu wyskakuje ze nie mozna bylo zaincijowac hotsync bo port jest uzywany przez inna aplikacje ... :| zglupialem totalnie

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2006, 17:56:47 »
no wiec jeszcze jedne spostrzezenia bylem u kumpla .. ktory ma win98 ... zaisntalowalem wszystko ... i jset tak samo jak u mnie telefon dziala z palmem zero komunikacji oprócz zparowania .... teraz to juz calkowicie nic nie wiem myslalem ze to moze wina xp ... ale nic z tego ... moze sa jakies inne sterowniki ? albo bluetooth software widcomm ? probowalem znalesc cos takiego w necie ale nie znalazlem .. :/  .. Czy jeszcze jest ktos w ogole w stanie mi pomóc ?:P

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2006, 19:57:46 »
Mam podobny problem z BT Kingstona. SoftickPPP pokazuje, ze polaczenie zostalo nawiazane, ale dalej (polaczenie do netu) juz nie moge ruszyc, mimo ze "szeruje" i nie jest blokowany przez firewall.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 04, 2006, 20:20:35 »
no moj problem jest troche inny bo u mnie w ogole tak jakby sie nie laczy z kompem .. :/ a tak przy okazji gdzie zobaczyc w softick PPP jakies logi czy walsnie ze sie laczy ?

moze jezscze powiem jak to wyglada na przykladzie przesylania plikow:
z PC -> Palm :
Oczywiscie paruje urzadznia nastepnie wybieram plik wyslij via bluetooth wybieram urzadzenie biore wysylanie cos tam probuje sie polacyzc w tym momencie pojawai sie na palmie connection in progress i szybko znika po chwili jezscze raz cos takiego i na kompie wywala blad : Service File Transfer is not found on Device xxx ( teraz pytanie jak dodac taką usluge ? :/ )

Palm --> PC :
biore wysylanie zpalma Connecting sie pojawai na palmie dioda od bluetootha mrognie 2 razy chwila przerwy dalej connectin mrognie znowu 2 razy i na palmie pojawia sie Unable to send :/

Update:
Doszedlem do wniosku ze do wina palma chociaz nie wiem :/ ale wiem o co chodzi tylko nie wiem jak to zrobic zeby dzialalo :P
juz olac jakies synchronizacje przez bt czy tam internet przez bt chce zrobic chociaz glupie przesylanie plików :/
Jak dodac do urzadzenia te wszystkie uslugi File transfer , My bluetooth serial port itd. ????
W telefonie wykrywa mi odrazu wszystkie a w palmie zadnego jedyne co mi sie udalo to przeslac wizytówke .. ale tez jakos tak dziwnie :/ czy ktotolwiek ma jakis pomysl :/ moze trzeba jakas glupote zrobic gdzies czy cos zainstalowac na palmie co kolwiek ? ;/

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2006, 11:43:06 »
No i kolejne spostrzezenie .... wziolem ojca poceta Asusa zparowalem urzadzenia PC -- Pocet  i wszystkie te uslugi odrazu są ... :(
a co lepsze internet dziala bez zadnego cudowania z softick PPP czy co kolwiek innego dziala przez standardowe udostepnianie internetu bluetooth  ktory jest razem ze sterownikami i bez zadnego problemu ...
co jest z tym palmem ? :(( co zrobic zeby byly te uslugi ? czekam na jakiekolwiek sugestie nawet z pozoru błache i oczywiste moze poprostu pominolem cos oczywistego :(

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2006, 12:25:41 »
hm... to chociaz niech ktos powie czy w jego TT tez tak jset :/  i przy okazji moze ktos powie jak i czy sie da przeflashowac system tzn czy sie da przez usb bo jakso nie znalazlem dobrej odpowiedzi :/ jestem zdesperowany do tego stopnia ze bym przeflashowal moze pomoze :/

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2006, 15:14:44 »
Może to w czymś pomoże:
http://www.geekzone.co.nz/forums.asp?ForumId=8&TopicId=2200
W skrócie: XP może ignorować sterowniki WINDCOMMa i dalej używać swoich...

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2006, 15:45:01 »
niestety ale sprawdzalem to tez pod win98 i jest tak samo wiec to cos z palmem w na xp sp2 dziala wszystko elegancko z pocetem asusa po bluetoothe internet przesylanie plikow itp itd...
Poprostu gdy dodaje urzadzenie w kompie palma ... no to parują sie bez problemu potem kilkam 2 razy na sprawowane uirzadzenie  ( we wszystkich innych odrazu poakzuje dostepne services ) a w palmie szuka cos tam palm tez pokazuje ze connection in progress przez chwilke i w koncu na kompie ze nie ma zadnych services na palmie .. :/
.....
Da sie w ogole przeflashowac os5 ?

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2006, 19:54:09 »
Poprostu gdy dodaje urzadzenie w kompie palma ... no to parują sie bez problemu potem kilkam 2 razy na sprawowane uirzadzenie  ( we wszystkich innych odrazu poakzuje dostepne services ) a w palmie szuka cos tam palm tez pokazuje ze connection in progress przez chwilke i w koncu na kompie ze nie ma zadnych services na palmie .. :/

U mnie (T3 + BT na sterownikach BlueSoleil) też PCet nie wykrywa żadych usług poza wymianą wizytówek  :wink: ale tym bym się nie przejmował, wystarczy skonfigurować udostępnianie połączenia internetowego i stworzyć odpowiednie połączenie na palmie.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2006, 20:38:33 »
heh wlasnie sciagnolem nowszą wersje widcomm BTS 5_0_1_802
no i teraz wykrywa mi w uslugach te wizytówki ;P i teraz jak probuje sie polaczyc to przynajmniej sie ikonka podswietla na niebiesko ale intenretu niet hot sync tez niet  przesylanie plikow tez nie dziala :/ juz sam nie wiem :(:(:( czyli chyba jednak poprobuje z udostepnianiem internetu pod xp cos pkminie moze jaaakos sie uda :/

a tak przy okazji jak udostepniasz internet ktorym sposobem ?

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2006, 21:30:14 »
Sporo jest tych poradników w sieci, ja głównie korzystałem z tego:
http://www.whizoo.com/bt_setup chociaż dużo informacji jest również na forach.

W moim przypadku walczyłem chyba z tydzień, ale cały czas miałem problemy z DNSami. Palm łączył sie, ale nie dostawał adresów serwerów DNS, więc praktycznie nic nie szło uruchomić.

Kluczowe do sukcesu  8) okazały sie dwie rzeczy:
1. Ręczne wpisanie DNSów w konfiguracji połącznia po stronie palma. (Żeby sprawdzić z jakich DNSów faktycznie korzystasz wystarczy w konsoli wpisac ipconfig /all )
2. Skonfigurowanie firewall'a, żeby nie blokował połączeń na palma (chyba najistotniejsze)

I tak od kilku dni mam internet na palmie. Ogólnie ciekawa sprawa
 :wink:

Ps. Na spokojnie sprawdź całą konfigurację, ewentualnie odpocznij dzień dwa  :wink: i na pewno zadziała.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2006, 21:57:38 »
nom dzisiaj to juz odpadam nie mam pomyslu :P ale jutro zrobie wszystko jeszcze raz wg. twojej instrukcji ...
jeszcze jedno pytanie .... a przesylanie plikow ci dziala ? albo hotsync ?

---------------------
chlip chlip .... zrobiem wszystko wg. tej instrukcji .... i zaczynam sobie uswiadamiac ze to chyba cos z moim palmem ... gdy juz ibore connect wyskakuje inicjacja .... i tak sobie jest ta inicjacja bluetooth mrugnie ale ikonka urzadzenia w my bluetooth places nie ma tych zielonych strzalek ze cos sie probuje placzyc no i w koncu na palmie wyskakuje ze uplynał czas ... ( w sumie juz jakis inny komunikat :/ )   raz jeden jedyny przed wczoraj udalo mi sie wyslac plik na palma :/ nie wiem jak .... stracilem juz nadzieje ehh .... :((

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 07, 2006, 13:46:02 »
Ok teraz sie juz poddaje :((
Zainstalowalem sobie oddzielnie windows XP bez zadnych service packów
zainstalowalem BT udostepnilem internet wg. tej instrukcji ale caly czas to samo :( ... napis inicjacja podswietla sie ikonka BT na zielono ( czy tam na niebiesko ) BT mrugnie diodką i tyle .... po jakims czasie na palmie wyskakuje ze przekroczony czas na polaczenie czy cos takiego ....
poległem :/
A i jeszcze gdzies znalazlem ze da sie zmienic firmware swojego BT tylko ze niestety nie jestem biegły w angielskim i ciezko mi troche rozkminić o co chodzi
http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=177397
moze ktos to rozkmini bylo by fajnie :]
moze kogos to zainteresuje a tak poza tym tam jest duzo ciekawych postów na temat bluetootha :/ jesli ktos ma jakis pomysl jeszcze to chetnie wyprobuje :/

----------
jeszcze jedno nie chce zakladac nowego teamtu ale czy jest mozliwosc przeflashowania tungstena T ???
-----------

hm... odzyskuje nadzieje .... zaczely mi sie przesylac pliki na palma :/

heh wiec moze to jakos kwestia tego udostepniania internetu :/ znowu zaczne kombinowac cos ... :/

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 07, 2006, 19:41:05 »
hurrra :D  dziala internet :D nie no jestme wniebowziety ide zrobic cos jesc :]]]

udosteopnilem interent tak jak wczesniej :/ przez softick PPP wlaczylem wszysytkie uslugi bluetooth oprocz bluetooth serial ports i jeszcze w serial ports wylaczylem bezpieczne placzenie i zaskoczyło :D normalnie super
ale sobie postów ponabijalem :P
dzieki za pomoc
Pozdrawiam :]

*

Offline Michlis

• **
  • 208
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 07, 2006, 23:27:48 »
Gratuluje, ale przypomnę (nie żeby popsuć Ci humor  :wink: ) że Softick kosztuje kilka $$, o które się w końcu upomni, więc skoro wiesz już że można, to powinno Ci się udać skonfigurować wszystko bez softick'a.

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 08, 2006, 10:29:21 »
nie jestem pewien czy chcem i sie w to bawic :/ poki co moj softick sie nie upomina ;P ale pewnie z ciekawosci wykminie tylko ze nie moge z tym polaczeniem przez niby modem bo cos jakąs usluge w xp mam wyalczoną i nie moge jej wlaczyc :/

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 08, 2006, 11:15:11 »
hm.... nie chec zakladac nowego wątku wiec sie zapytam :P
jaka przegladarka lepsza jest ?? bo mam niby webpro ale jakos tak dziwnie to działa ... no i jednak nie ma polskich ogonków :|| a myslalem ze są moze czasem sie pojawiają ..... znaklazlem jakies demo blazera ale jakos mi nie dziala nie otwiera zadnej strony "The page cannot be loaded because the connection was lost. This is most likely due to poor signal strenght" itd itd ... a sprawdzalem tez w podstrawce internet i to samo .... sciagam sobie jeszcze xiino ale cos czuje ze bede musial zostac przy webpro ... a tak w ogole gdy otwieram strone mbanku to wywala mi ze nie wystarczajaco pamieci do otworzenia tej strony :| i nie otwiera dalej kiedys otwieral troche dalej ze moglem kilknac logowanie i jakos sie zalogowac a teraz ni .. :/ ..... hm.. jeszcze pytanie takie czy jest jakas mozliwosc sluchania powiedzmy muzyki przez sieć ? albo radia internetowego czy cos takiego ? i jeszcze jedno pytanie czy istnieje mozliwosc przesylania obrazu tez po sieci ale obrazu w sesie filmu ? :D uff