TomTom6 i Tungsten T5

• 6 Odpowiedzi
  • 991 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomTom6 i Tungsten T5
« dnia: Kwiecień 30, 2007, 14:38:39 »
Szanowni Koledzy!
Otóż po kilkku godzinach kombinowania, postanowiłem odpalić UDMH i szczęśliwie TT6 zaskoczył. Jednak to, jak się okazało, nie koniec problemów, bo oto przy planowaniu trasy tnie się wyświetlając (w TT) "błąd planowania" lub uroczy Fatal -> reset.
UDMH jest mi nieco obcy, ale metodą prób i błedów ustaliłem, że TT zaskakuje w granicach 5000 - 9000 K "hackowanej" pamięci. Jednak ani podwyższenie tej wartości, ani uruchomienie innej (clean up for this app) opcji nie daje rezultatu względem tej usterki.
Bardzo proszę o radę, pozdrawiam.

*

Offline andrzejj

• 36
  • Sprzęt: hp ipaq 114
Odp: TomTom6 i Tungsten T5
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2007, 17:40:10 »
Mam dokładnie taki sam problem. Co dziwne krótkie trasy planuje ok.
W tomtomie 5.201 obliczał mi trasy przez całą Europę, trochę to trwało ale liczył.
Może podkręcić procka?
Może jakoś zmniejszyć rozdzielczość?
Będę wdzięczny za podpowiedź.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2007, 18:46:57 »
Kluczem jest tak zwany DBcache. Są programy do czyszczenia tego ustrojstwa (np. Flushit!), poza tym można korzystać z programu unCache, który sprawia że po resecie nie ładują się do cache wszystkie programy - i co za tym idzie jest on nieco "luźniejszy"
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline andrzejj

• 36
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2007, 20:26:49 »
Próbowałem FlushIt, niestety nie pomaga. Po czyszczeniu za pmocą FlushIt stan pamięci jest taki sam jak po resecie - to wszystko. Zresztą bardzo łądnie to pokazuje. Myślę że jednak coś więcej trzeba pomajstrować. Spróbowałbym zmniejszyć rozdzielczość ekranu, ale jak? Czy są do tego jakieś programy? Czytałem na forum, że komuś dziwnie działał Agendus - mianowicie sam zmieniał właśnie rozdzielczość ekranu - ja tam nie widzę takiej opcji.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2007, 21:35:02 »
Próbowałem FlushIt, niestety nie pomaga. Po czyszczeniu za pmocą FlushIt stan pamięci jest taki sam jak po resecie - to wszystko.

Owszem. A TomTom sporo tej pamięci wymaga. Podałem też drugi program, którym możesz zwiększyć wielkość dbCache
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline andrzejj

• 36
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2007, 23:06:08 »
Niestety próbowałem unCache i nic. Natomiast co dziwne zdecydowanie dłuższe trasy oblicza kiedy.... uruchamiam klawiaturę :o
Wielkość obrazu się wtedy zmniejsza i coś tam idzie lepiej.
Myślę, że może jednak pokombinować z tą zmianą rozdzielczości?

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 22, 2007, 18:04:51 »
Niestety - i ja próbowałem podobnych sztuczek - bezskutecznie...
Prawdę powiedziawszy już raz przekombinowałem z kombinowaniem  ;D co poskutkowało serwisem, zatem dam spokój... Może ktoś wymyśli coś mądrego, może TT zreflektuje się i wypuści Palm edition  ;)
Pozdrawiam.