Tak tak, sony ericsson j210i i sony clie sj30 (Radu-gadu)

• 7 Odpowiedzi
  • 596 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 02, 2006, 16:37:11 »
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją zamieszczoną tutaj:
http://www.pdaclub.pl/faq/index.php?q_id=83

Łaczę się przez podczerwień i zgodnie z instrukcją wszędzie (w skrypcie też) zmieniłem na erainternettt. jednak gdy włączam Rdu-gadu mam komunikat:

signing on... no i nic sie nie dzieje

jeszcze pytanie: ile bierze era za takie połączenie? to zależy od ilości przesłanych danych? ile może kosztować taka rozmowa na gadu przez komórke?

hm
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2006, 16:54:09 »
wygląda to tak, jakby palmtop wogóle nie widział komórki :|

*

Offline kov007

• **
  • 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2006, 18:42:20 »
Nie wiem jak w przyp polaczenia przez irda (roznica tylko chyba rodzaju polaczenia i numer na ktory wywoluje gprs'a) ale ja laczac sie z komorka w Tak Tak'u erainternettt przez 3 t wpisuje jedynie w komorce a w palmie wszedzie "erainternet"
w ustawieniach dalszych jedynie login i haslo jak wyzej, DNS i w skrypcie:

Send: at+cgdcont=1,"IP","erainternet"
Send CR:
End:

No i sycko dziala

hm
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 19:32:53 »
czyli najpierw wlączam podczerwień w telefonie, później wchodze w GPRS i dopiero później się łączę z palmtopa do telefonu tak?
bo właśnie odkryłem, ze mi GPRS nie funga. dzisiaj telefon kupiłem od kumpla no i nie wszystko jeszcze ustawiłem. musze sie chyba do ery wybrać ;)

jeszcze pytanie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2006, 19:35:56 »
to skryptu całego nie przepisywać tylko to co Ty masz?

*

Offline kov007

• **
  • 232
  • Sprzęt: Nokia E61i, Palm Tungsten T3, Cybook
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2006, 19:45:32 »
wlaczasz irde na komorce, na palmtopie uruchamiasz polaczenie do internetu, palmtop sie komunikuje z telefonem i dzwoni sam.

Mi dziala z tym co napisalem, reszta pewnie daje jakies dodatkowe funkcje.
Jezeli jestes w tak taku to mozesz ze strony era wlaczyc gprs'a bodajrze https://i-boa.era.pl/

hm
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2006, 20:58:38 »
zmieniłem w skrypcie jak Ty masz i dalej kupa. GPRS już mi działa z telefonu jak powinien (adres www.itaktak.pl ;P ) ale dalej radu-gadu nie działa.
widać, że już dochodzi do dalszego punktu niż wcześniej, bo wcześniej pokazywała się tylko taka książeczka i pisało "signing on" a teraz po pewnym czasie sie pojawiają podające sobie ręce dłonie ;P ale po chwili wyskakuje komunikat "Error: PPP timeout (0x1231)". timeout w ustawieniach sieci jest ustawiony na 2 minuty w czasie idle (czyli nic nie robienia, tak to rozumiem) wiec to nie powinno miec nic do rzeczy, a poza tym to komunikat nie wyskakuje po 2 minutach tylko po moze 10, 15 sekundach

hm
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2006, 21:55:58 »
z tego co udało mi się ustalić to potrzebne mi jedynie działające ustawienie z tak takiem i odpowiedni skrypt. próbowałem już chyba ze 5 i żaden jak na razie nie działał... łączyło sie, ale nie umiało sie wkońcu połączyć :/