T3 + SE T610 + GPRS

• 49 Odpowiedzi
  • 5181 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T3 + SE T610 + GPRS
« dnia: Październik 10, 2003, 21:37:59 »
temat walkowany jus sporo przeze mnie, ale tym razem mnie przerosl ....
T3 w zestawieniu z t68i dzial bez problemu pod GPRS po BT (plusgsm), ale po zmianie na T610 zaden skrypt nie pomaga, tzn. testowalm ich kilka, np.
Send: at+cgdcont=1,"ip","www.plusgsm.pl"
Send CR:
Send: atd*99#
Send CR:
Delay: 1
Send CR:
End:

nic!!!!!!
zestawia polaczenie z GPRS i komorka pokazuje ze jestem w necie, a potem zawsze mam to samo. nic nie sciaga i mam taki sam komunikat:

DNS lookup timed out. Please check coverage, and try again. [Comm.8]

Podkreslam ze w identycznych ustawieniach z poprzednim modelem t68i nie ma zadnego problemu, a DNSy mam poustawiane jak trzeba!

Juz powoli zaczynam sie poddawac, wiec moze mi ktos pomoze to rozgryzc !
Moze to nie skrypt a komorka mi nawala (ale nowa jest!)

draleks

*

Offline Quider

• **
  • 153
    • http://www.pdaclub.pl
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 10, 2003, 21:53:16 »
Zastanawiam sie tylko po co Ci skrypt??

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 10, 2003, 22:12:43 »
no fakt! patrzac na to z tejj strony - bez skrytu mam ta sama odpowiedz przegladarki ...:

DNS lookup timed out. Please check coverage, and try again. [Comm.8]

teraz to juz zglupialem do konca !? :(

[Dodano: 2003-10-10 23:13:42]
Juz  mam, wiec sie podziale.

skryptu faktycznie moze nie byc :/
chodz tylko o to by wpisac nr telefonu w preferencjach palma:
*98*3# - gdzie "3" to jest nr cid jaki mamy w telefonie pod ikonka LACZNOSC/kominikacja danych, odpowiadajacy rodzajowi polacznia, czyli INTERNET_GPRS.
Jezli cid w INTERNET_GPRS ma nr 3, to ten sam nr musi miec palm w "phone".
wot i cala filozofia.
moj problem byl jendak inny: zamiast *98*3# napisalem sobie *99*3# !:D i przy tej okazji sie zorizntowalem ze juz nie trzeba skryptu.

moze komus sie przyda

draleks

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2003, 01:27:23 »
wielkie dzięki posiadam takie same urzadzenia t3 i t610 i walczyłem juz kilka dni, tez mi działało na t68i ale na t610 nie, a te nieuki z plusa nie potrafili nic zrobić dzieki dzięki dzieki

a przy okazji mam jeszcze pytanko - czy da sie otworzyć sesje gprs w telefonie i żeby była utrzymana nawet po wyłączeniu palma?

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2004, 00:34:51 »
Witam

Powiem Szczerze  - ja juz nie mam sily tyle czasu co posiwecilem na konfiguracje mojego palma ( zire 72 ) i telefonu ( t 630) .....Wczesniej mialem Siemensa CX 65- probowalem go polaczyc przez IR - niestety nie nawiazywal polaczenia...sprzedalem kupilem Sony Ericsson T630 z BT. Mialo byc pieknie - telefon juz nawiazuje polaczenie ale sytuacja jak wyzej.Skromnnie zapytam moze ktos ma jescze jakis pomysl - przeczytalem juz setki postow na ten temat, probowalem rozne konfiguracje ze skryptami i bez, z takim numerem telefonu *98*3# i *99*3#  i *99***3# ( tylko ze u mnie cid to 1  ). Niestety nie moge sobie uaktualnic telefonu bo na stronbie palma nie ma jescze sterownikow do mojego :(.Nie jestem pewny czy to wina sterownikow telefou - watpie ta sama sytuacje mam jak probuje polaczyc sie z netem przez BT w domu zawsze widze tylko : DNS lookup timed out. Please check coverage, and try again. [Comm.8]. PLEASE jesli ktos ma jescze jakis pomysl.
Pozdrawiam wszystkich

*

Offline Kusiu

• 3968
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2004, 00:42:38 »
Wo1tylla:
jaka sieć?

Sterownik telefonu nie ma żadnego znaczenia - i tak się go nie wkorzystuje w tym przypadku.

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2004, 01:04:15 »
Wlasnie domyslalem sie ze sterownik nie ma wplywu
Jesli chodzi o siec to IDEA

*

Offline bronek

• **
  • 206
  • Sprzęt: Era G1
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 19, 2004, 09:29:17 »
Witam,
odpowiedz dla Wo1tylla:

miałem to samo po przejścieu z t68 na T630, też walczyłem kilka dni,
ale ... udało się !!!!!

w moim przypadku pomogło:
a) dla PLUS GSM wpisanie czegokolwiek w polu "User Name" i "Password"
dla odpowiedniego wpisu w zakładce "Network"

b) dla era TT wpisanie "erainternetTT" w polu "User Name" i "Password"
dla odpowiedniego wpisu w zakładce "Network"

pzdr,
bronek

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 19, 2004, 23:37:13 »
Napisz mi jakie masz dokladnie ustawienia - jaki skrypt, jaki numer wybierasz itd, ja w polu user i password mam wpisane jak  trzeba "idea" - Ale nie dziala nie wiem juz co z tym zrobic

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2004, 21:53:24 »
Niestety czasami łączenie się z fonem przypomina czarną magię. T3 z Siemensami ME45 i S55 działał przez irdę ze skryptem, ale z S55 po BT już nie chciał. Dopiero kiedy ustawiłem "Connection" na "Standard GSM" i wpisałem tylko odpowiednie "...CGDCONT..." jako Init String - połączenie zadziałało od razu po ustawieniu wybieranego numeru na *99***1#.

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 22, 2004, 21:44:00 »
Kurcze ale ja nie mam w palmie standart GSM tylko konkretne mogele, a akurat mojego t630 nie ma :(
Pozdrawiam

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2004, 03:40:11 »
Zobacz moj post :) moze ci pomoze, bo ja meczylem sie z tym 5 godzin :) albo zobacz tutaj (skopiuj adres do przegladarki)

http://kb.palmone.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=18,E=0000000000096575659,K=5438,Sxi=7,Question260=obj(260):obj(264)

Pozdrawiam... Lukasz :)

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2004, 13:41:02 »
THX
ale cz ten adres jest aby napewno poprawny ???
pozdrawiam

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 25, 2004, 21:13:21 »
Tak :) jest poprawny, znalazlem go na stronie www.palmone.com/uk/ u mnie pomoglo dostawienie w opcji Prefs>connection>tutaj odopwiedni strorzony przezciebie profil z ktorego korzysta polaczenie np Connest co modem via bluetooth czy irda i w opcji init.string wpisz AT&FX4&X3 u mnie pomoglo :) zobacz tutaj (skopiuj adres z cudzy slowu i wklej w przegladarke)  " http://kb.palmone.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE?New,Kb=PhoneLink,TS=PhoneLink_UK " adres jest na 100% poprawny i tam juz odpowiednio przejdz przez taki jakby samouczek, skoto masz t3 mozesz zainstalowac oprogramowanie phone link lecz to niekonieczne i mozesz przejsc na "manual" i tam postepowac wg takiego jakby kreatora :) u mnie ruszylo to bez zadnego problemu a ile czasu na to stracilem to juz nie chce mi sie mowic :P Pozdrawiam :)

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
  • Sprzęt: HTC Diamond2, HTC TyTN II +8 GB SD, iPaq HP 316 travel +2GB SD
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 28, 2004, 21:34:31 »
Czytam posty i widz, ze wszyscy sie mecza:)) wiec ja dopracowalem wreszcie to lacze. I tak:
1. Najlepiej miec wlasciwy driver do telefonu. Wiec dla S55 istnieje i dla T 610 tez. Dla SX1, S65 oraz dla T630 nie ma. Wiec te telefony sie z netem nie polacza albo jak polacza na standard GSM phone to bedzie wadliwie. T630 laczy sie z uzyciem drivera T610. drivery sciaga sie z PalmOne.
2. Ja sie juz ma wlasciwy driver trzeba skonfigurowac string inicjalizacyjny.
a. Send: + cgdcont=1,"IP"," siec"
b. Send: *99***1#^m
c. End
^m jest wazne do sczytania dynamicznego IP. Dlatego macie opisane efekty bo sie loguje po BlueT i gprs ale bez serwera co latwo stwierdzi clicajac w log beda Ip zerowe. taka konfiguracje uzywam w S55 i erze i chodzi bez pudla. Sprawdalem tez plusem i tez. Lacznosc jest bez zarzutu. IDEALNA. Z przyrosia tylko stwierdzam, ze z driverami jest zle. Nie chca zrobic driverow do newj Noki jak rownierz brak do nowego siemensa S65. a szkoda bo palm chodzi idelanie po BlueT z Gprs i netem.

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 29, 2004, 01:25:06 »
Witam
Dzieki za wszelka pomoc ale niestety....Sprobowalem wedlug podpowiedzi i niestety sie nie udalo. Jesli chodzi o ^m to ja nie mam problemu ze nie dostaje IP. Akurat  z tym jest wporzadku ja caly czas mam komunikat : DNS lookup timed out. Please check coverage, and try again. [Comm.8]. I to zarowno jak wpisze dnsy recznie czy pozostawie na automatyczne. Chyba musze sobie podarowac GPRS chociaz wiem ze powinno dzialac
Pozdrawiam

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 29, 2004, 02:04:24 »
1. przeciez napisalem ze palm nie ma driverow do T630 i konfiguracja nic nie pomoze.
2, Sprawdz connect Log w Network. Z tego co piszesz nie widzi DNSow czyli nie sczytal IP. Reczne wpisywanie nie pomaga.

Przed polaczeniem z netem przez GPRS dla OS zawsze nalezy:
1. Sprawdzic czy ma sie zainstalowane odpowiednie drivery. Jesli nie to zaladowac. Jak nie ma driverow odpuscic konfiguracje bo sie nie uda.
2. Sparowac urzadzenia na BT
3. ustawic Connection: Bt tp PC/Handheld
4. Connection type PPP
5. Idle timeout: 1 minute
6. Query DNS: zaznaczyc
7. IP adress : zaznaczyc= automatic
9.script:
send: at\^sgauth=1;+cgdcont=1,"ip","erainternet" ( dla ery)
send:atd*99***1#^m
end

i bedzie dzialalo. Sprawdzalem i dziala bez zarzutu. Dla plusa wpisalem:"www.plusgsm.pl" i tez dziala. To jest dla Siemensa S55.
S65 i SX 1 nie dziala bo Palm nie zrobil driverow.

Mam nadzieje, ze wyczerpujaco i jasno napisalem. Jak NIE MA DRIVEROW to Palm sie nie polaczy. Jak nawet sie raz uda to lacze jest chybotliwe:)

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 29, 2004, 11:49:35 »
Witam
No wiec - ja uzywam driverow od T610( do 630 - nie ma). Urzadzenia mam zesparowane. Wszystko poustawiane. Wpisalem  wyrzej wymieniony skrypt ( jak wiele innych wczesniej)Polaczenie sie nawiazuje - telefon wskazuje ze polaczenie GPRS zostalo nawiazane. W palmie po sprawdzeniu loga niby wszystko jest ok - Wbrew temu co piszesz pokazuje mi IP, brame, Dnsy tez ( ale ja je recznie wpisalem). Niestety polaczenie nie dziala  - caly czas ten sam komunikat.....

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 29, 2004, 13:05:30 »
Zgadza sie. Tez dla T630 uzywalem driverow z T610. Nie dzialalo. Telefon sie parowal z palmem. Wybiera numery telefonow z dialera. Nie laczy sie zas z netem. Recznie wpisane DNSy sie wyswielaja w logu ale nie znaczy to ze sie polaczyl. Pewnosc jest jesli polaczy sie na automatycznych i automatyczne sie przeczytaja. Musza byc drivery od danego typu inaczej sie nie uda. Tak palm ma. Czasem udaje sie na standard gsm. Ale to hazard:) Palm ma drivery do:
1. Sony- Ericsson T68i, T610,
2. Ericsson: T68,
3. Nokia: 6310i,6230i, 3650
4. Siemens: S40, ME45, C45, SL42, SL45, SL55, M35, M50, S35, S45,S55
5. Motorola: TP 280i
i tylko z tymi sie laczy. Z reszta nie laczy sie z netem i szkoda czasu na konfiguracje. W tym wypadku jest istotna przewaga Windows Pocket 2003 bo daje sie konfigurowac np. z S65 z ktorym Palm juz nie dziala. Wiec radze zmien Palma na Pocket Pocket PC- niestety. Palm np nie dziala tez z Nokia 6230 chociaz z Nokia 6230i dziala:). PalmOne odpowiedzial na zarzuty, ze tyle pojawia sie nowych modeli komorek, ze nie sa w stanie zrobic dla nich driverow. Wiec nic innego nie pozostaje klientom jak zrezygnowac z Palma i przejsc na Pocket PC co widac w wynikach ich sprzedazy. Palm dzis to historia.

pozdrawiam

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 29, 2004, 15:22:25 »
Powiem szczerze, ze nie jest milo mi to slyszec...W moim palmie niestety nie ma standartu GSM. Rozumiem ze moge zapomniec o GPRS. Bee myslal nad zmiana na pocketa tylko ze z drugiej strony dopiero co kupilem palma. Jest jescze inna sprawa zire 72 kupilem za 1075 zł w tej cenie raczej dobrego pocketa nie dostane. No trudno ale dzieki za informacje
Pozdrawiam

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 29, 2004, 15:42:18 »
Mnie nie mniej. Uzywam T3 od roku i jestem bardzo zadowolony. Szereg aplikacji pracuje znacznie lepiej na Palmie niz na PPC. Nie mowiac o wysylaniu i czytaniu smsow przez gprs i BT. Bazy danych tez sa lepsze. Np Handbase. Ale jest wlasnie problem, ze nie ma driverow do nowych komorek i palm nie zamierza w tej sprawie nic zrobic. Zmienilem np S55 na S65 i....koniec gprsem. Wiec uzywam teraz Palma z S55 i bazami danych i iPacka z Automapa:) i z S65:). Paranoja krotko mowiac:) Dopoki Palm nie zrobi uniwersalnego drivera jak to zrobil Widcomm dla Windows 2003 to takie dyskusje bede sie toczyly w nieskonczonosc az ludzie straca nerwy zmienia na PPC. I chyba im o to chodzi....

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 29, 2004, 19:18:51 »
Ja poki co nie zamierzam zmienic, choc GPRS-u troche szkoda. Zaluje tylko ze jak zmienialem komorke cx65 bo ta nie miala BT nie wzialem t610 zamiast 630, ale z drugiej strony z telefonu jestem zadowolony.
No nic w takim razie czekam moze palm kiedys opracuje jakis uniwersalny sterownik :)
pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 29, 2004, 19:48:02 »
Przecież sterownik nie ma nic wspólnego z połaczeniem poprzez GPRS! Ja nigdy go nie używałem, jako połaczenie wybieram Connect to: Local Network albo PC.

Sterownik przydaje się WYŁĄCZNIE przy konfiguracji aplikacji do wysyłania sms-ów itp.

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 29, 2004, 20:48:38 »
Moze ma moze nie ma ?? Nie wiem w kazdym badz razie ja juz probowalem setek konfiguracji i GPRS u mnie nie chce dzialac.

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 29, 2004, 21:50:48 »
Ma o tyle....ze driver jest odpowiedzialny za polaczenie palmtopa z telefonem po BT. Bez tego polaczenia nie zachodzi transmisja miedzy urzadzeniami. Jesli nie sparuje sie tych urzadzen nie ma lacznosci. Do kazdego telefonu jest inny string inicjalizacyjny. Dla niektorych go np nie ma. Dla S55 jest ukryty i nie mozna go np. podejrzec z poziomu uzytkownika. Jesli urzadzenia sa wadliwie sparowane ( na zlych driverach) system nie nawiaze prawidlowej lacznosci. Telefon pracuje w trybie modemu w ukladzie LAN. Jesli jest zly driver palm i server nie chca ze soba gadac. Aplikacje modemowe do jakich nalezy gprs nie chodza. Aby udowodnic to....proponuje zebys bez zaladowanych driverow uruchomil w swoim telefonie aplikacje modem Palm<-> modem PC po laczu analogowym w 100% nie pojdzie. Palm w trybie LAN traktuje komorke jak rodzaj modemu. Taka jest moja interpretacja i doswiadczenie. Dowodem na to moga byc np. chaty na PalmOne dla Noki6230. Ludzie wqyrzeni pisali do Palma ze nie chodza im aplikacje internetowe i Palm One wskazywal na brak driverow. Polecam te czaty dyskusyjne w przypadku watpliwosci. od marca sie ludzie zmagali z tym problemem bez pozytywnego skutku. Moze sie zglosi ktos ko skonfigurowal T630 z Palmtopem pod OS????? bez odpowiedzniego drivera oczywiscie....:)

Pozdrawiam

*

Offline Kusiu

• 3968
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 29, 2004, 22:30:14 »
Cytat: Phoenix
Moze sie zglosi ktos ko skonfigurowal T630 z Palmtopem pod OS????? bez odpowiedzniego drivera oczywiscie....:)
Dwóch moich znajomych z Łodzi ma T3 + t630 i GPRS chodzi bezproblemu. Jeden z nich pisał tutaj:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7907

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 30, 2004, 19:36:51 »
Sprobuje zagadac na GG moze mi poradzi cos z moim zire i T630 mi juz rece opadaja

*

Offline Maku

• **
  • 187
    • http://maku.avx.pl
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 30, 2004, 21:25:45 »
są już sterowniki dla T630 :D

T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 30, 2004, 21:50:25 »
do Wo1tylla:
wydaje sie ze Kusiu ma racje, sterownik telefonu niewiele tu znaczy.
sprobuj w ten sposób
conections: zamisat BT to jakis_telefon ustaw BT to PC/Handheld
(jak nie ma to utwórz New..)
powodzenia

*

Offline Phoenix

• *
  • 53
    • nn
T3 + SE T610 + GPRS
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 30, 2004, 22:11:41 »
To podaj linka do tych sterownikow T630. W kazdym razie dzieki tej dyskusji udalo mi sie polaczyc S65 z T3 we wszystkich trybach na sterowniku standard gsm. Wprawdzie odpowiedz jest, ze ''phone doesn't much...'' ale dialer, smsy i gprs dziala:) ...teraz nadaje z palma:) sprobuje jeszcze z tym T630 i Nokia 6230. Dla sieci plus i era. Brak sterownikow moze skutkowac brakiem polaczenia w trybie modemu analogowego ale zadko z tego korzystam wiec spoko.