T3 - piszczacy ekran

• 11 Odpowiedzi
  • 1063 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

T3 - piszczacy ekran
« dnia: Listopad 28, 2003, 10:16:57 »
No wlasnie, sam sie dziwie, ale wczoraj zauwazylem, ze w moim T3 piszczy ekran! Wydaje taki bardzo wysoki dzwiek na granicy slyszalnosci, ale jednak bardzo wyrazny - slychac go z odleglosci ok. 20 cm - spotkaliscie sie kiedys z czyms takim? A moze wszystkie piszcza?...

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 28, 2003, 10:27:55 »
Moj egzemplarz "ferrari wsrod palmtopow" piszczy, rzekomo po przetaktowaniu procesora piszczenie znika. Piszczaly tez podobno T2.

A tak na marginesie, to skad masz pewnosc ze to ekran piszczy? Moze to jakas cewka itp.

*

Offline Kusiu

• 3968
T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 28, 2003, 10:45:42 »
Piszczenia nie da się wyeliminować, jest ono wydawane przez przetwornice wysokiego napiecia, która zasila świetlówkę wyświetlacza. Każdy ekran podświetlany świetlówką piszczy mniej lub bardziej.

Pamiętam, że mój stary VIIx piszczał bardzo. Natomist mój obecny palm (CLIE TG50) nie piszczy bo jest podświetlany diodami.

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 28, 2003, 18:36:20 »
a nie przeszkadza Ci przy otwieraniu pola graffiti - "klik" :))
Dzwięk jest tak niski, że w idealnej ciszy z Palmem przy uchu dopier sie go słyszy...masz "ostry" słuch !

*

Offline palma

• 45
    • Laoding...
T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 28, 2003, 23:25:41 »
Kusiu napisał:

Piszczenia nie da się wyeliminować, jest ono wydawane przez przetwornice wysokiego napiecia, która zasila świetlówkę wyświetlacza. Każdy ekran podświetlany świetlówką piszczy mniej lub bardziej.

Pamiętam, że mój stary VIIx piszczał bardzo. Natomist mój obecny palm (CLIE TG50) nie piszczy bo jest podświetlany diodami.

Masz racje z ta przetwornica wys.nap; jak mialem V to po wlaczeniu podswietlania tez cienko piskal :)

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 29, 2003, 14:51:41 »
mam t2 i nie trzeba wytrawnego ucha zeby slyszec ze BARDZO piszczy

*

Offline Fidma

• 39
    • http://www.magnet-medic.com
T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 11, 2004, 18:02:05 »
Bo widzicie trzeba sluchac glosnej muzy a najlepiej techno to potem takie drobiazgi nie beda wam przeszkadzac ;)

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2004, 12:33:44 »
Może nie na temat ale w moim aucie cos robi ... wrrrrrrrr. Nie zawsze. tylko jak jadę. ;)
Ale się przyzwycziłem.

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 23, 2005, 21:48:03 »
ja mojego TT3 oddawałem juz dwa razy do reklamacji z tego powodu, za każdym razem dostawałem "nowego" palma (w sumie przez moje ręce przeszły trzy sztuki tego modelu) i niestety każdy piszczał. Z początku nawet się tego nie słyszy (chyba że się przyłoży do ucha), ale z czasem to się staje coraz bardziej nieznośne. W serwisie ostro twierdzą, że nic nie piszczy i że to ja sobie bzduram takie kwestie, ale ile razy można wysyłać palma do reklamacji. Moi znajomi twierdzą też że piszczy. Niestety pozostaje nam się do tego przyzwyczaić.

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2005, 10:34:15 »
Mój niestety też piszczy :( Nie przeszkadza to bardzo, ale jest słyszalne całkiem wyraźnie. Po przetaktowaniu procka sytuacja się nie zmieniła.

*

Offline LEON

• *
  • 97
  • HTC Wizard X-plore 2.0
    • Jeszcze pracuję nad tym...
  • Sprzęt: Tungsten | T3, HTC Wizard, cyberkot
T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2005, 11:30:30 »
Witam. W Zire 71 można było pozbyć sie piszczenia za pomocą opcji "Remove screen noise" w programie Lightspeed (www.clievideo.com). Podobno ekran Zire 71 a T3 różni się tylko rozmiarem, matryca i sposób podświetlania ten sam wiec może warto spróbować. Program niestety ( w moim przypadku) powodował, że grafiti troche głupiało i niektóre znaki trzeba było wprowadzać po 2 lub 3 razy. Mimo wszystko polecam do np. czytania w nocy 8)
Pozdrawiam.
* Leon
* X-Plore 2.0n :: IPL & SPL 2.22.0001 :: GSM 02.61.11
* 50°21'29.30"N; 19° 8'37.99"E
* Have a nice day 8)

T3 - piszczacy ekran
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 24, 2005, 13:03:57 »
Cytat: LEON
Witam. W Zire 71 można było pozbyć sie piszczenia za pomocą opcji "Remove screen noise" w programie Lightspeed (www.clievideo.com). Podobno ekran Zire 71 a T3 różni się tylko rozmiarem, matryca i sposób podświetlania ten sam wiec może warto spróbować. Program niestety ( w moim przypadku) powodował, że grafiti troche głupiało i niektóre znaki trzeba było wprowadzać po 2 lub 3 razy. Mimo wszystko polecam do np. czytania w nocy 8)
Pozdrawiam.
Ja używam PXAclocker - Lightspeed straszliwie wieszał mi system. Niestety w PXA nie ma takiej opcji...