T3 -nokia 6310-gprs ?

• 9 Odpowiedzi
  • 923 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline b7

• 6
T3 -nokia 6310-gprs ?
« dnia: Październik 24, 2003, 10:59:17 »
Cześć

Czy komukolwiek udało się połączyć z internetem (gprs) używając T3 i noki 6310 ?
Męczę się już prawie tydzień i nic..... Ustawiam wszystko dokładnie tak jak opisane jest to w FAQ , w telefonie mam wgrany nowy soft 5,xx gprs na pewno działa (bez problemu łącze się notbookiem via BT).Urządzenia siebie widzą , po zainicjowaniu połączenia w Palmie w "Service Connection Progress"  pojawia
się Dialing "moje połaczenie" i po jakis 3 minutach komunikat "Error:no carier(0x1102)"

ps. powoli zastanawiam się czy zakup T3  był dobrym pomysłem :(

Pozdrawiam wszystkich......

T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2003, 13:04:01 »
czesc,

Mialem ten sam problem i na szczescie udalo mi sie to zwalczyc. Kluczem do sukcesu bylo ustawienie connection nie tak jak sugeruje FAQ czyli "BT to modem" tylko jako "BT to PC". W takim przypadku numer dostepowy podac trzeba ze skryptu " send atd*99***1#.

Pozdrawiam

*

Offline b7

• 6
T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2003, 21:54:21 »
Wielkie podziękowania za pomoc :)

jednak jak na razie próbujac różnych ustawień nie udało mi się połączyć
W zakładce Network w "Connection:" nie mam "BT to PC" - mam takie połaczenie sam stworzyć ?
w którym miejscu muszę wpisać "send atd *99***1# ? (w networks wejść do Details: a pózniej Sript ? w scripcie na początku ? )

ps. powoli mnie to do szału doprowadza ;) , kto to widział żeby tak trzeba było kombinować , nie mógł Palm zrobić tego jako standart dla wszystkich urządzeń ?

T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2003, 13:04:13 »
Ja mam 6310i - wlasciwie to udalo mi sie polaczyc bez problemu, z tym, ze nie z defoltowym connection opisany jako "BT to Nokia 6310i" Wlasciwie to nie wiem skad (ale chyba z plytki instalacyjnej albo z Phone Link - taki programi) mam polaczenie opisane jako Nokia 6310i i dziala bez problemu. Rozni sie ustawieniem "init string" - u mnie jest nastepujace &FV1E0&S0X5
Moze pomoze :)

[Dodano: 2003-10-25 13:11:32]
BTW, jak ci sie udalo polaczyc z notebookiem? to z kolei mnie ni wychodzi... moze to Winda? ja mam 2000 prof. i kicha - instaluje nowa usluge Hotsync w BT setup wizard, ale jak potem otwieram to juz nie ma... jakos sie specjalnie nie zmozdzalem nad tym, ale po paru probach mi nie wyszlo...

*

Offline b7

• 6
T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 25, 2003, 16:19:17 »
>BTW, jak ci sie udalo polaczyc z notebookiem? to z kolei mnie ni wychodzi... moze to Winda?

Udało mi się połaczyć z notbookiem nokie 6310 i połącyzć się z internetem przez GPRS. Natomiast jeżeli chodzi o T3 to faktycznie na razie lipa , ale za dużo nie próbowałem , mam XP.
Chciałem połączyć się z kompem żeby móc na T3 otworzyć  strony www - to chyba możliwe ? Powiedizano mi , że gdy połacze sie przez BT będę mógł mieć internet w T3 , natomiast przez podstawkę to niemożliwe.

ps. no i jak na razie nie udąło mi się jeszcze połaczyć T3 z internetem przez nokie 6310 gprs :(

T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 26, 2003, 01:01:00 »
Mogę Ci wysłać @mailem instrukcję jak to zrobić.

T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2003, 01:33:06 »
Nokie z notebookiem tez mi sie udalo polaczyc. A co do T3 i Nokii - probowales Phone Linka? A jesli tak to co, nie pomoglo?
BTW, Matti - wyslij instrukcje na pub - moze sie komus jeszcze przyda!!!

T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2003, 10:43:55 »
Czesc,

Tak, mozesz stworzyc nowe polaczenie albo przejsc do edycji istniejacego. W trybie edycji polaczenia wybierz: Connect to PC, Via Bluetooth, Device Nokia 6310i.

Jesli chodzi o skrypt to jest to skrypt w Network zakladka Script. ja mam taki skrypt:

Send: at+cgdcont=1,"IP","www.plusgsm.pl"
Send CR
Send atd*99***1#
Send CR
Wait for CONN
End

Mam nadzieje ze teraz ruszy.

Pozdrawiam

*

Offline b7

• 6
T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2003, 12:04:38 »
dziękuje wszystkim za pomoc

nie udało mi się skonfigurować gprs tak jak napisął "diabel" , ale udało mi się sposobem "Mattiego" - tudzież najdziwniejszym,
myślę że Matti nie będize miał mi za złe jak tu go podam , może pomoże to jeszcze komuś :

cyt:

Tak czy inaczej:
1) moja komórka działa w Plusie
2) Trzeba ściągnąć i zainstalować Phone Link update ma obsługę 6310i)
3) Ustawiasz w "conection setup":
   - manufacturer: Nokia
   - Model: 6310i
4) "How do U want to connect between your hadheld and phone?":
   - Via: Bluetooth
5) ostajesz kounikat: "sercing for Bluetooth devices"
   (musisz mieć odpalony Bluetooth w telefonie)
6) Wybierasz swój telefon
7) Zostajesz poproszony o potwierdzenie czy ma to być Twoje domyślne
połączenie.
8) Potwierdzasz
9) Powinieneś zobaczyć potwierdzenie, że setup zakończył się sukcesem
10) dajesz OK
11) pojawia się pytanie czy chcesz aby Palm połączył się z internetem
i czy chcesz skonfigurować Palma do odbioru i wysyłania @maili
12) Palm pyta czy "subskrybujesz usługę GPRS w swojej sieci?"
13) odpowiadasz - TAK
14) Wybierz gdzie jest zarejestrowany telefon: (wybierasz: Germany
(sic!)
15) Selet your carrier: O2 GPRS (znowu jaja!)
16) Dostajesz potwierdzenie, że setup był OK!
17) Potwierdzasz DONE
18) wyierasz Connect
19) powinno się połączyć!!!!!!

jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc :)

*

Offline LeonX

• 11
T3 -nokia 6310-gprs ?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2003, 08:57:58 »
Ja tylko tak na marginesie, poniewaz problem zostal juz rozwiazany, ale sadze, ze warto byloby pomyslec o uaktualnieniu FAQ. Chyba nie jest to do konca tam wyjasnione, skoro tak wielu ludzi szyka dodatkowej pomocy na forum.
 Ja podam tylko swoj przyklad: NAJPIERW przeczytalem FAQ i mimo wykonania krok po kroku zawartych tam instrukcji nie udalo mi sie poprawnie skonfigurowac polaczenia (TT + N6310(GPRS) via Bluetooth IDEA). Strona w FAQ jest po prostu nieprecyzyjna - dopiero po zerknieciu na strone "polaczenie przez IR" i zmianie typu polaczdnia (z "BT to modem" na "BT to PC") i wpisdaniu calego skryptu (takiego jak do polaczenia z IR) moj TT poprawnie nawiazywal polaczenie.
 Panowie ktorzy opiekuja sie FAQ - skoro jest osobna podstronka o konfiguracji przez IR i osobna przez BT, to chyba na kazdej z nich powinna byc calosc potrzebnych informacji (albo chociaz dopisek, ze "konfiguracja taka jak do IR oprocz..."
 Swoja droga pytanie - dlaczego (na przyklad) u niektorych dziala ustawienie "IR/BT to modem" a u innych "IR/BT to PC" - czy zalezy to od modelu Palma? od wersji OS? od operatora sieci? Nie dajmy sie zwariowac, przeciez nie jest to "widzimisie" palma, ze laczy sie tak czy inaczej - dopoki takich informacji nie bedzie w FAQ, dopoty na forum beda pojawiac sie pytania...
 PS. Nie umniejszam tu oczywiscie wysilku wlozonego w stworzenie FAQ, tylko chcialem zasygnalizowac, ze sa jeszcze pewne niedokladnosci, ktore mniej zorientowanym (a dla takich przeciez jest FAQ) moga przysporzyc sporo trudnosci.