Szukam takiego artykułu jak "Cała prawda o Windows Mobi

• 6 Odpowiedzi
  • 548 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Toper

• **
  • 192
    • http://toperek.w.interia.pl
  • Sprzęt: Toshiba G900
« dnia: Styczeń 12, 2006, 00:58:30 »
...ale o PalmOS 5.x

Przeczytałem artykuł Jakuba i bardzo mi się podobał jako osobie nie mającej do czynienia z PPC, mam Palma Zire, ale on jest bardzo ubogi, wersja OS to 4, nie ma większości aplikacji znajdujących się w Tungstenach.
Ponieważ właśnie zastanawiam się nad zmianą na Acera N311 lub Palma Tungstena TX to taki artykuł bardzo by mi się przydał. Może ktoś gdzieś widział/napisał? Jakiś link?
A już duży, rzetelny artykuł porównujący te dwa systemu (Windows Mobile 5.0 i PalmOS 5.4) byłby wprost super i nie do przecenienia...

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2006, 01:13:02 »
Nowych, polskich artykułów na ten temat nie znajdziesz, pozostaje szukać na zagranicznych portalach.

*

Offline Toper

• **
  • 192
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2006, 01:24:51 »
Cytat: "Kusiu"
Nowych, polskich artykułów na ten temat nie znajdziesz, pozostaje szukać na zagranicznych portalach.

i to mnie właśnie martwi :( szkoda, czytanie po angielsku nie przychodzi mi łatwo, ale jakoś idzie ;).
Kolejny + dla PPC... czego Ci wszyscy ludzie w Polsce tak się czepili tego PPC???

Czy pomiędzy 4.0 a 5.4 jest znaczna różnica?

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2006, 01:34:24 »
Cytat: "Toper"
czego Ci wszyscy ludzie w Polsce tak się czepili tego PPC???

Tak jak już ktoś ze sprzedawców pisał na forum - obecnie większość ludzi kupuję palmtopy by wykorzystać je do nawigacji samochodowej po Polsce, na PalmOS nie ma programu Automapa, który jest najpopularniejszym programem tego typu.

Czy pomiędzy 4.0 a 5.4 jest znaczna różnica?

Jest znaczna ponieważ wraz z nowym systemem (OS5) wprowadzono nowe, znacznie szybsze procesory (technologia ARM) co bardzo korzystnie wpływa na zaawansowanie oprogramowania - istnieje bardzo dużo programów "OS5 only".

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
Re: Szukam takiego artykułu jak "Cała prawda o Windows
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2006, 10:34:37 »
...ale o PalmOS 5.x
Przeczytałem artykuł Jakuba i bardzo mi się podobał jako osobie nie mającej do czynienia z PPC

ech, dokładnie tak samo jak Ty miałem wątpliwości czy Palm to nie czasem złom i dokładnie tak samo przeczytałem ten artykuł i stwierdziłem że Windows musi być całkiem fajny. Dopiero po zakupie urządzenia (listopad) z tym systemem zacząłem odkrywać jego prawdziwe oblicze. Ogólne wrażenie jest takie: ładnie to wygląda, ale nic poza tym. Do szybkości czy "wiarygodności" działania Palma, Windozie bardzo dużo brakuje.

Nie chce mi się tutaj strzępić klawiatury, powiem tylko że w ciągu miesiąca szybciutko wróciłem do "przestarzałego" Palma, tym razem TX'a, który funkcjonalnością, kompatybilnością i stabilnością działania zjada WM5 na śniadanie, a Tobie proponuję DOKŁADNE, osobiste sprawdzenie pocketa PRZED zakupem i dokładne przeczytanie forów użytkowników.
[/i][/url]

*

Offline Toper

• **
  • 192
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2006, 16:23:15 »
Cytat: "vetch"

ech, dokładnie tak samo jak Ty miałem wątpliwości czy Palm to nie czasem złom i dokładnie tak samo przeczytałem ten artykuł i stwierdziłem że Windows musi być całkiem fajny. Dopiero po zakupie urządzenia (listopad) z tym systemem zacząłem odkrywać jego prawdziwe oblicze. Ogólne wrażenie jest takie: ładnie to wygląda, ale nic poza tym. Do szybkości czy "wiarygodności" działania Palma, Windozie bardzo dużo brakuje.

Nie chce mi się tutaj strzępić klawiatury, powiem tylko że w ciągu miesiąca szybciutko wróciłem do "przestarzałego" Palma, tym razem TX'a, który funkcjonalnością, kompatybilnością i stabilnością działania zjada WM5 na śniadanie, a Tobie proponuję DOKŁADNE, osobiste sprawdzenie pocketa PRZED zakupem i dokładne przeczytanie forów użytkowników.
[/i][/url]

czyli jesteś właściwą osobą, żeby napisać coś więcej o PPC w świetle wczęśniejszych i późniejszych doświadczeń z PalmOS ;). Mógłbyś się tym podzielić z bliźnimi na forum? ;)

Pozdrawiam
Toper
Pozdrawiam
Toper

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2006, 10:05:59 »
czyli jesteś właściwą osobą, żeby napisać coś więcej o PPC w świetle wczęśniejszych i późniejszych doświadczeń z PalmOS ;). Mógłbyś się tym podzielić z bliźnimi na forum? ;)

najlepiej poszukaj moich wcześniejszych postów :-) A jak masz jakieś pytania, pisz :-)

Ogólnie może podsumowanie: bawiłem się różnymi modelami i jakoś wm2003 nie przypadł mi do gustu. Potem skusiłem się także pod wpływem w/w artykułu na własny zakup PPC HP rx1950 równego mocą CPU z Tungstenem TX. Jako sprzęt, ten HP był mały, ładny, miał świetne, wysokiej jakości wyjście dźwięku, ale np. bardzo słaby wyświetlacz (niska rozdzielczość, obrzydliwe słabe kąty widzenia), słaby jog, reszta konstrukcji (niemal wypadający rysik, słaba klapka baterii) jakaś wątła. To co, sprofanowało do końca tę konstrukcję, to Windows. Palmowiec po przesiadce odczuwa tu wyraźnie próbę siłowego wpakowania desktopowego feelingu systemu do kieszeni. Ludzie, którzy nie używali wcześniej Palma, jakoś się do tego Windowsa przyzwyczają, połatają dziesięcioma programami i będą sobie chwalić jego "gadżetologię", lecz wynika to tylko z niewiedzy :-) Ważne są też zastosowania. Jesli ktoś używa PDA do Automapy, to praktycznie Windows nie zepsuje mu humoru, jeśli natomiast tak jak ja - wszechstronnie (PIM, muzyka, ebooks, filmy, zdjęcia, notatki), lecz głównie jako PDA, czyli asystent, to będzie totalnie Windowsem zawiedziony. Zauważyłem też że użytkownik Windows ciągle na coś czeka: na usunięcie błędów, nową wersję update, czy nową wersję jakiegoś programu. Nie ma tak, że po prostu używasz, tylko odkładasz satysfakcję z używania na "potem", a to potem nastąpi może wtedy jak zmienisz sprzęt na nowszy model i znowu czekasz. Imo, to efekt skutecznego marketingu Billa - nigdy nie dać pełnej satysfakcji, zawsze pozostawić uczucie niedosytu i skutecznie nakręcać pożądanie.
Pod tym względem mój Tungsten jest po prostu... nudny. Wszystko cholera działa bez zarzutu, wpisujesz termin i zapominasz o urządzeniu. Nie ma o czym na forum pisać :-)

Od urządzenia codziennego użytku wymagam przede wszystkim: wiarygodności działania, dużej szybkości reakcji, niezawodności czy intuicyjnej obsługi. Żadnego z tych założeń nie znajdziesz w ppc. Przeładowanie graficznymi fajerwerkami, jak i sama konstrukcja systemu sprawia że nawet kalendarz chodzi jak dla mnie nieprzyzwoicie wolno - szybsze byłoby kartkowanie papierowego :-) Do tego WM5 posiada nowe błędy i dziedziczy dodatkowo stare, nienaprawione od 2002 roku ! Takie rzeczy jak np. błędne działanie terminarza, alarmów, marnowanie czasu na dziwnie skomplikowaną edycję zadania, są imo w PDA niedopuszczalne. Nie mówię że PalmOS jest idealny we wszystkim bo też ma wady, ale nie są one tak dokuczliwe jak Windows :-)