Synchronizacja z Exchange Server. VersaMail PalmOS.

• 6 Odpowiedzi
  • 742 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 02, 2006, 16:55:57 »
Hello,

Chciałem sie zapytać jakie macie doświadczenia z synchronizacją z MS Exchange Server dla urzadzeń na PalmOS i VersaMail. Czy to sie da przeprowadzić bezboleśnie. Podjąłem próbę zobienia tego ćwiczenia w pracy. Mam ograniczone prawa użytkownika, więc musiał to robic HelpDesk firmowy. Mam zainstalowanego WinXP. Ćwiczenie zakończyło sie porażką, chociaż człowiek siedział 2 godziny. Próbował ActiveSync. Głownie chodziło mi żeby kontakty i spotkania sciągał z Exchange server. W końcu palmy to gadżety do organiacji czasu. Ale total porażka. MAm zainstalowany PalmDesktop, oczywiście sie nie synchronizuje poprawnie. Nie widzę w PD kontaktó i innych spraw. Avant i Addit mi sie nie synchronizuje. Winę za to ponosi dodatkowo że mamy onstalację WXP taką w stylu funky. Sieć działą na Novell Netware. Działają jakieś Zeny i inne fajne sprawy. Działają oczywiście dysfunkcyjnie.

Czy ktoś synchronizuje z Exchange, wie jak sie to robi? Szukałem w knowledge database na stronce Palma. Ale to mnie rozczarowało. Będe jeszzcze tam kopał. Może trzena kupić SnapperMaila, albo inną Chapurę?  Wydaje mi sie że problem jest istotny. Pytałem sie kolegi w pracy czy on sowjego Palma synchronizuje z Exchange, ale on mówi że sie poddał.

Dziękuję za wszelki input.

*

Offline kwieto

• 2785
Re: Synchronizacja z Exchange Server. VersaMail PalmOS.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 04, 2006, 15:06:40 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:57:33 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 04, 2006, 16:55:15 »
To nie chodzi o tego ActiveSync-a, zbieżność nazwy przypadkowa ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 08, 2006, 13:25:11 »
Hello,

A więc sprawa z HorSyns wyjaśniona. Dzięki wielkie. Problem z Sync z Exchange Server pozostaje nierozwiązany. Versamail ma ActiveSync Mail account. Konfiguracja przebiegła bezboleśnie. Testowanie parametró konta pomyślne. Nawet pojawiły mi się w Outlook testowe maile. Ale ale. Podczas HotSynca pojawia sie konto Exchange. ALe nic więcej. Jest puste. Kontakty i spotkania nie przechodzą do PalmDesktop, ani na urządzenie. Podczas konfiguracji urzadzenia dostałem komunikat czy zgadzam sie żebyOutlook zarzadzał kalendzarzme i kontaktami. Nacisnąłem OK. Bo w końcu na outlook dostaję zaproszenia. Możę zrobiem źle. Jak ustawione parametry synchroniacji? Wszędzie mam Synchronize the files. W versa mam konto Exchange i Synchronize the files. Podczas procesu synchron nie pojawiaja komunikaty obłędach.
Co robić. Zależy mi na kontaktach i na kalendarzu.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 08, 2006, 13:36:56 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:54:56 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2006, 14:28:41 »
Na koncie Exchange pojawia się opcja Sync. Kiedy robie to z poziomu palma to chce sie koniecznie łaczyć z Inetem. Oczywiście naciskam cancel. ALe mogę popróbować przez Inet. Na razie próbuję robić sync przez kabel USB. Link dostarczony przez Ciebie dotyczy dotyczy Treo650 - takie wrazenie odnoszę. Nie mam pewności w jakim stopniu pokrywa sie z LD. Znalazłem  dla LD. Wtopa. Piszą o wireless sync.

http://euro.palm.com/uk/en/products/lifedrive/activesync_faqs.html

CZyli Wtopa. Nie mam wiedzy na temat wireless sync. Eksperymenty zakończyły sie niepowodzeniem.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2006, 16:00:33 »
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:55:17 wysłana przez kwieto »