Przesiadka z Pocketa na Palma - tylko jakiego.

• 19 Odpowiedzi
  • 2552 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« dnia: Styczeń 17, 2006, 10:00:42 »
Witajcie,
do tej pory, z uwagi na posiadany sprzęt, jakoś nie zaglądałem na tę część forum. A szkoda, bo przez to nie mam pojęcia o czym piszę.

A sytuacja ma się tak - muszę oddać swojego pocketa żonie, bo bez nawigacji mi się gubi  :twisted:

Muszę więc kupić coś dla siebie. Początkowo myślałem o Acerze n311, ale później poczytałem trochę wypowiedzi na temat Palma i pomyślałem - czemu nie? Zwłaszcza, że Kwieto twierdzi, że Palm lepiej integruje się z telefonem (przez BT) niż Pocket.

No i tutaj zaczyna się problem. Nie mam pojęcia co wybrać, a nawet czego szukać  :oops:

Pocketa (oprócz nawigacji) wykorzystywałem głównie do planowania spotkań i e-booków a także przeglądania plików html.

Do tych samych celów (poza nawigacją) używać chciałbym Palma. I tak:

1) jaki model?? (koniecznie z dobrym ekranem i BT),
2) czy Palm ma jakąś przeglądarkę i jaką (bo pewnie nie internet explorer)
3) jak wyglada "pulpit" (czy jak to się u Was nazywa) Palma?? (może jakieś zrzuty?)

Wielkie dzięki za pomoc.

*

lucass

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2006, 14:01:07 »
proponuje ci Tungstena T/x ewentualnie T5, a jak chcesz zaszalec to LifeDrive z 4 GB dyskiem.... z przegladarek to WebPro  lub Blazer... albo NetFront ... jest hack , który zmienia i upodabnia ekran palma do ekranu Today, wiec nie bedziesz sie gubic na pocztek :P

TUNGSTEN TX

TUNGSTEN T5

LIFEDRIVE

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2006, 14:46:22 »
Cytat: "lucass"
proponuje ci Tungstena T/x ewentualnie T5, a jak chcesz zaszalec to LifeDrive z 4 GB dyskiem

Dzięki. T5 raczej odpada, gdyż jak dobrze wyczytałem, nie jest już produkowany. T/X wezmę niewątpliwie pod rozwagę. Myślałem tez przez chwilkę, nad LifeDrive, tylko, że 4 GB dysk do moich zastosowań jest mi raczej zbędny.

A jak procek T/X? Czy te 312 MHz to nie ciut przymało? Mój Pocket ma 624 MHz, a nie mogę powiedzieć, że jest demonem szybkości, choć tutaj pewnie zawinił ekran i system WM.

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2006, 15:18:57 »
Cytat: "ajed"
A jak procek T/X? Czy te 312 MHz to nie ciut przymało? Mój Pocket ma 624 MHz, a nie mogę powiedzieć, że jest demonem szybkości, choć tutaj pewnie zawinił ekran i system WM.

Uzywam TX'a i o ile faktycznie WM5 na 300Mhz się zwyczajnie "mulił", to tutaj wszystkie standardowe operacje systemowe chodzą bez czekania i spowolnień. Intensywnie używam PIM'a i dlatego tym bardziej cieszy mnie fakt natychmiastowej reakcji Palma na moje polecenia :-)

*

Offline pnHD

• **
  • 182
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 17, 2006, 16:10:17 »
osobiscie gdybym mial teraz wybierac,to wzialbym life drive.te 4gb to wcale nie jest duzo. wrzucisz pare filmow zaleglych,troche muzyki i masz pelno.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2006, 16:13:22 »
Tylko, że dla mnie oglądanie filmu na tak małym ekranie to masochizm  :roll:  a mam inne skłonności  :oops:

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2006, 22:07:20 »
Ja przesiadłem się TT3 na Looxa 720 czyli z (chyba) 200Mhz na 520Mhz i to co na początku doprowadzało mnie do szału to "ślamazarność" Looxa. Zupełnie inaczej działający sytem powoduje że to jakby "inne" herze ;-) Powodem mojej przesiadki była AutoMapa. Gdyby chodziła na PalmOSie pewnie też bym myślał o powrocie....

*

Offline brt

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2006, 23:48:50 »
Cytat: "MirChud"
Ja przesiadłem się TT3 na Looxa 720 czyli z (chyba) 200Mhz na 520Mhz

Z 400MHz, T3 ma 400MHz, dokładnie jaki typ to trudno powiedzieć, na pewno XScale. Podobno pierwsze modele PXA255, potem PXA263.

Nie ma się co dziwić że PalmOS chodzi szybciej. Jest prosty, mały i szybki, to jeszcze pozostałość z czasów gdy musiał działać na procesorach DragonBall 16MHz. Niestety ma to też swoje wady. System ma małe możliwości, momentami jest wręcz prymitywny, w praktyce jednozadaniowy. Ale co kto lubi :)

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 18, 2006, 06:06:08 »
Również czsami mysle o przesiadce.
Istotne pytanie jednak..
Czy TX po spadku zasilania traci dane?
W WM5 na nowych pamieciach dane nie sa tracone.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 18, 2006, 08:13:49 »
Cytat: "brt"
Z 400MHz, T3 ma 400MHz,

Oczywiście. Pamięć już nie ta .... :D

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2006, 14:36:03 »
Cytat: "skibi"
Również czsami mysle o przesiadce. Istotne pytanie jednak..Czy TX po spadku zasilania traci dane? W WM5 na nowych pamieciach dane nie sa tracone.

nieulotna pamięć w Palmach została wprowadzona chyba z rok wcześniej niż ta "nowość" w Pocketach.
To tak odnośnie stereotypu że palmy są przestarzałe.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2006, 15:43:37 »
Cytat: "kwieto"
Tyle ze w praktyce z wielozadaniowosci w tzw "codziennym uzytku" praktycznie sie nie korzysta

Oj na PPC się korzysta. Pewnie dlatego, że złowiek nie ma innego wyjścia. Każdy zamknięty program, tak naprawdę suię tylko minimalizuje więc jest pełna wielozadaniowość  :D - do wyczerpania pamięci włacznie  :?

A poważnie, ja też (na PPC) nie korzystam z wielozadaniowości. Po prostu brak mi takiej potrzeby, a ekranik 4 calowy jest zabyt mały na wygodne szaleństwo z kilkoma otwartymi aplikacjami.

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 18, 2006, 16:35:00 »
No dobra.Wielozadasniowość, wielozadaniowością, ale jest przecież konieczność wklejenia kawałka tekstu z notatek do kalendarza, czy z adresów do worda i odwrotnie.
Czy będę mógł to zrobić?
No i czy jest menu kontekstowe uruchamiane za przytrzymaniem stylusa?

Kurczę miałem przec krótki czas TG50 dość dawno temu i takich szczegółów nie pamiętam.
Pamiętam jednak walki z synchro z Duzym Outlookiem (mapowanie pól) i nie rozwiązany problem ogonków.
Mam nadzieję, że coś się poprawiło.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 18, 2006, 18:10:47 »
mozna bylo zainstalowac nakladke ktora zamykala aplikacje

Można. Tylko czy na pewno o to chodzi? Pomijając, że ażda nakładka zajmuje cenny RAM, którego w niektórych modelach nie jest zbyt dużo.

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 19, 2006, 00:19:52 »
Napisze czego ja po paru latach uzytkowania palmtopów oczekuje od tych uządzeń.
Zaznaczam, ze są to tylko moje potrzeby, inni mogą mieć inne:

1.Odtwarzanie muzyki-bez znaczenia, pomijalne. Jak ktos chce to rozwine temat.
…dyskusje czy słuchawka w TC jest tylko mono a powinna być stereo trochę mnie smieszy.
Natomiast jakość wzmacniacza i głośniczka powinna być przyzwoita do alarmów i powiadomień.

2.odtwarzanie filmów-pomijalne. No może prawie. Mam czasami parę klipów z moimi dziećmi. Ale aby to obejrzeć na małym ekranie nie mam czasu i zamiaru testować paru programów i zgłębiać tajników wirtualdaba, metod resamplingu, kompresji i innych dupereli.
Po podłączeniu PPC do kompa i kamery DV systemowy program  Windows Movie Maker robi to sam, ja tylko decyduje co chce mieć zgrane.
Licze, że w PalmOs jest pdobnie.

3.Gry.Podobnie do pkt.1, pomijalne.Sa do tego bardziej specjalistyczne urządzenia jak ktos chce.( oczywiście wg mnie)

4.Absolutnie nie do odpuszczenia są aplikacje typu PIM.
Obowiazkowa jest konieczność poprawnej i bezproblemowej synchronizacji AdresBook czy PocketOutlook  z wszechobecnym na rynku officeowym Outlookiem czy Lotusem.
Nie chodzi tu przeciez o kontakt typu „Marysia komórka”, tylko o wszystko co w dużych aplikacjach jest na porządku dziennym: File As, nazwisko,imie ,firma, adresy dom i pare do pracy (większość z moich kontrahentów ma dwa lub wiecej miejsca pracy), po pare telefonów do domu i pracy, faxów,emaili,adresów WWW, notatek przy kontakcie i kategorii do jakiej należy.
Jak pisałem w poscie powyżej w TG50 były z tym bardzo duze problemy. Musiałem poswięcić czas i to nie mały, aby coś z tego było.Udało mi się uzyskać dużą częsć.
Takiej pozycji jak Filas nie ma w ogóle w PalmOs.(W Symbianie i w series60 również)
Może się czepiam, ale dla mnie jest to wazne i PPC to mam.
W najnowszym PalmOs powinno również być.

5.Wszelkie alarmy i powiadomienia, konfigurowane na wszelkie możliwe sposoby sa również absolutnym priorytetem.W PPC jest z tym róznie.Konfigurowalność jest zadowalajaca, lecz uzyskanie powtarzalnosci już nie. Duzy minus.
Liczyłbym, że w palm powinno być lepiej.

6.Poczta elektroniczna i www.  Wszystko powinno śmigać bez najmniejszej dyskusji i zadnego „ale” i tak jak po GPRS i WiFi.
W PPC nie jest potrzebne to tego nic dodatkowego.  PalmOs nie wiem.
Dostęp do szyfrowanych stron bankowości elektronicznej w PPC 2003 SE
 był czasami problemem.W nowszym nie wiem. Dobrze, gdyby był.

7.Polskie ogonki.
W PPC odczytywane sa systemowo bez najmniejszej ingerencji.Aby je uzyskać podczas wpisywania potrzebna jest aplikacja PocketOgonek za 20 pln i po kłopocie.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, abym cos zgubił podczas synchro w obie strony.
Natomiast z DoToGo pamiętam, ze było coś nie tak. Z WordSmith podobnie.Podczas synchronizacji zawsze cos się pokaszaniło, lub nie wyświetlało.
Uwazam, że absolutnie nie do dopuszczenia jest sytuacja, że muszę szukac jakis hacków czy innych tricków i poświęcać czas na ich poznanie i konfigurowanie i szukanie czcionek w necie.Nie mam na to czasu.
Można oczywiście nie używać ogonków w tekstach i po synchronizacji to poprawic, ale w Kontaktach również one wystepują.
No i znowuż mam nadzieję, iż obecnie jest lepiej.

8.Jeszcze do PIM.
Zadania. W PPC sa ok.Dokładnie takie jakie na duzym PC.
Natomiast w Palmach była to jakas namiastka, dodatek do kalendarza.Tak jak w telefonach Noki. Nie podobało mi się to.

8.1 Notatki.Powinny być oczywiście zapisywalne, rysowalne i dawać możliwość wstawienia uwagi głosowej

9.AutoMapa.OK.
Nie jest mi potrzebna, bo mam w samochodzie iPAQa 3890 na stałym wieszaku ze zintegrowanym zasilaniem i podłączeniem do GPS po kablu. Będzie tam tak długo dopóki będzie na nim chodzić aktualne uaktualnienie Geosystems i TomTomaNavigatora.
Jego cena jest obecnie pomijalna, a kiedyś dałem za niego ok.3900pln.
Nie warto dla samej nawigacji zmieniać systemu, tylko kupić takie coś za 300-400 pln i mięc temat zamkniety.

Co jeszcze jest wazne…
- jakość wyświetlacza, jego rozdzielczość i kontrast
-wykonanie obudowy palma
-czas pracy na bateriach
-przemyslane zabezpieczenie ekranu. Klapka w stylu iPAQa 3800,3900 to wg mnie ideał

No i to tyle.Wiecej w tej  chwili nie pamiętam bo jest późno.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 19, 2006, 13:07:37 »
1.Odtwarzanie muzyki-bez znaczenia, pomijalne. Jak ktos chce to rozwine temat.
…dyskusje czy słuchawka w TC jest tylko mono a powinna być stereo trochę mnie smieszy.
Natomiast jakość wzmacniacza i głośniczka powinna być przyzwoita do alarmów i powiadomień.

2.odtwarzanie filmów-pomijalne. No może prawie. Mam czasami parę klipów z moimi dziećmi. Ale aby to obejrzeć na małym ekranie nie mam czasu i zamiaru testować paru programów i zgłębiać tajników wirtualdaba, metod resamplingu, kompresji i innych dupereli.
Po podłączeniu PPC do kompa i kamery DV systemowy program  Windows Movie Maker robi to sam, ja tylko decyduje co chce mieć zgrane.
Licze, że w PalmOs jest pdobnie.

3.Gry.Podobnie do pkt.1, pomijalne.Sa do tego bardziej specjalistyczne urządzenia jak ktos chce.( oczywiście wg mnie)

Na 300 % się z Tobą zgadzam. Lubię (jak prawie każdy) pograć, czy obejrzeć film, ale musze mieć na czym. Palmtopy się absolutnie do tego nie nadają.

7.Polskie ogonki.
W PPC odczytywane sa systemowo bez najmniejszej ingerencji.Aby je uzyskać podczas wpisywania potrzebna jest aplikacja PocketOgonek za 20 pln i po kłopocie.
Jeszcze mi się nie zdarzyło, abym cos zgubił podczas synchro w obie strony.
Natomiast z DoToGo pamiętam, ze było coś nie tak. Z WordSmith podobnie.Podczas synchronizacji zawsze cos się pokaszaniło, lub nie wyświetlało.
Uwazam, że absolutnie nie do dopuszczenia jest sytuacja, że muszę szukac jakis hacków czy innych tricków i poświęcać czas na ich poznanie i konfigurowanie i szukanie czcionek w necie.Nie mam na to czasu.
Można oczywiście nie używać ogonków w tekstach i po synchronizacji to poprawic, ale w Kontaktach również one wystepują.
No i znowuż mam nadzieję, iż obecnie jest lepiej.

i znów musze się z Tobą zgodzić  :D

8.Jeszcze do PIM.
Zadania. W PPC sa ok.Dokładnie takie jakie na duzym PC.
Natomiast w Palmach była to jakas namiastka, dodatek do kalendarza.Tak jak w telefonach Noki. Nie podobało mi się to.

A tutaj się nie zgadzam!! Bardzo niepodobają mi się zadania w PPC. W tej chwili na ekranie Today mam napis "3 Active task" - ciekawe tylko jakich? Tak jak spotkania są wyświetlane, tak i zadania, których termin się zbliża powinny być wyświetlane opisowo, a nie ilościowo. To, że mam dużo roboty wiem bez pocketa, którego potrzebuję do określenia co mam do zrobienia.

Jak to wygląda w PalmOS nie mam pojęcia.

Cytat: skibi

Co jeszcze jest wazne…
- jakość wyświetlacza, jego rozdzielczość i kontrast
-wykonanie obudowy palma
-czas pracy na bateriach
-przemyslane zabezpieczenie ekranu. Klapka w stylu iPAQa 3800,3900 to wg mnie ideał
/quote]

Chyba nie pozostaje mi nic innego jak znów się zgodzić. Aczkolwiek, te cechy zależą od producenta poszczególnych modeli, a nie od użytego systemu.

Jednakże myślę, że tutaj dałbym przewagę platformie PPC. I to z prostego powodu - jest większy wybór między różnymi producentami, a nadto pomiędzy modelami tego samego producenta. Wsród urządzeń z PalmOS wybór jest ograniczony do minimum, a postawienie w wymaganiach BT i WiFi eliminuje go praktycznie do 2, 3 modeli znajdujących się aktualnie w produkcji i dostępnych w sprzedaży.

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2006, 15:38:43 »
Uważam że ględzić można bez końca a i tak nigdy nie otrzymać pełnej informacji; dlatego właśnie swego czasu kupiłem pocketa bo zmęczyły mnie domysły. Potestowałem, pobawiłem się i sprzedałem. Wiem że to ryzyko i strata kasy, ale nie ma lepszego wyjścia żeby obiektywnie poznać platformę. Polecam więc po prostu kupić sobie palma do testów, nawet jakiś tani model (np. Tungsten E lub E2 - podobny do T5) a potem ewentualnie sprzedać :-) Palmy to po prostu inna filozofia - tego się nie da wytłumaczyć, mają swoje wady i zalety, ale myślę że trzeba sobie samemu sprawdzić, o np. poniżej:

http://allegro.pl/show_item.php?item=81684982
http://allegro.pl/show_item.php?item=80610201

Ogólnie warto obserwować allegro, bo czasem są naprawdę niezłe okazje - można dostać sprzęt który w niczym nie ustepuje pocketowi za połowę jego ceny.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 19, 2006, 19:06:07 »
Nie czarujmy - wykonanie wiekszosci palmtopow jest mocno tandetne...

Jasne. Zgadzam się na 100 %.

Chodziło mi tylko o to, że pocketów jest tyle rodzajów, że łatwiej jest znaleźć to co Ci pasuje. Palm ma mniejszą różnorodność modeli. I tyle.

*

Offline skibi

• **
  • 136
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:51:04 »
Widzę, że nie powinno być tak źle po przejściu na PalmOs. Przyznam się, ze powyższe wypowiedzi miałem nadzieje zobaczyć, celem utwierdzenia swoich przemyśleń.

Ustosunkuje się jeszcze do paru powyższych szczegółów

-Synchro i brakujące pola-
Palmtop jest dla mnie bardziej satelita PC, więc zacząłem od szukania brakujących poł.(np.adres pracy, adres domowy, adres inny) w palmie względem OfficeOutlook.
Poradziłem sobie w ten sposób, że przemapowałem pola w palmie zmieniając ich nazwy.
Mniej potrzebne i custom zamieniłem na takie jakie oczekiwałem i wskazałem z jakimi z góry mają się synchronizować. Prawie mi się udało. Zawsze jeszcze można pozmieniac oryginały, no ale na to potrzeba czasu. Tylko, ze po resecie zabawę trzeba było zaczac od początku.

-File As-
Jest to nazwa zakładki w bazie danych adresów.
Mamy np. zapisaną pełna nazwe firmy Buty&podeszwy Jadwiga, Marek Iksińscy S.C w polu Firma, Jadwiga,Marek Iksińscy w polu Nazwisko.
W duzym Outlooku domyślnie zakładki sortowane sa wg file as, czyli np. nazwijmy ja BUTY. Jeżeli tego pola nie ma w opcjach synchronizacji, to jest to duzym problemem dla kogos kto ma duza baze adresowa i miałby ją przerobić.

-Zadania-
Nie podobało mi się, że w PalmOs, SE P800, N9210i, N9300 pozycje zadań dodane były do widoku kalendarza. W każdym razie nie wystepowały oddzielnie.
Przy ich większej ilości jest to bardziej czytelne. W takiej również postaci występują w Outlooku.
Zadanie powinno mieć możliwość ustawienia końca jego wykonania, początku, daty przypomnienia, godziny przypomnienia, algorytmu powtarzania np. każdy czwartek, każdy 19 dnia miesiąca, każdego stycznia 19, lub custom co np.dwa trzy tygodnie, miesiące, lata.

-alarmy i powiadomienia-
Jeżeli już ustawimy powiadomianie dźwiękowe dla danego zdazenia, to konieczne jest określenie kiedy ono ma nastapić. Np. 1-90-minut, godzin, dni naprzód.
No i jak już ten dzwonek dzwoni, to jaka melodia/sygnał, przez jaki czas np.5 min i ze za np. 15 minut wszystko ma się zacząć od nowa az do odwołania.
Jak wreszcie weźmiemy tego palma do ręki do decydujemy czy własnie wykonamy ten np.telefon, lub zrobimy przelew i naciskamy „odrzuć’ czy przekładamy sprawe za minute, dwie, pięć, godzinę, dzień, dwa- bo jeszcze jest czas.

Dodam jeszcze, ze z wielu z tych szczegółów można by pewnie zrezygnować.
Wypracowac inne mechanizmy postepowania itd. Tylko przyzwyczajenie to jest powazna sprawa.

Myślę, że zakupując takiego np. SE P800 czy Nokie 9300, nie dałem im szansy. Nastawiłem się na NIE, bo wszystko było inne, pozornie prymitywniejsze.
Sytuację spotęgowała duza baza zakupionych programów na PPC i brak czasu na dokładniejsze poznanie nowej platformy. Po dwóch tygodniach walk uzadzenia ladowały na Allegro.

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 23, 2006, 15:53:41 »
Kwieto: Masz Palma TX z PiLokiem? Podobno nie ma jeszcze pełnej wersji działającej na TX (w Scientificu powiedzieli mi, że system jest przetłumaczony w 60%). Jakiej wersji używasz? Tej dla T5?