Przesiadam się z PPC na Palm

• 4 Odpowiedzi
  • 659 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline seur

• **
  • 182
  • Sprzęt: Samsung i5700
« dnia: Czerwiec 10, 2005, 18:35:33 »
Witam.
Postanowiłem przesiąść się z mojego HP1940 na jakiegoś Palma.
Czasami mi tak odbija i lubię zmiany, poza tym jestem ciekaw co oferują nowe Palm wcześniej miałem m125 teraz zastanawiam się co wybrać.
Co mi doradzicie brać PalmOne czy może Sony, cena która mnie interesuje to tak średnio od 650 do 750zł widziałem że za tyle można kupić bez problemu T3 z pełnym wyposażeniem i SD 512MB czyli da się coś wybrać.
Pewnie zapytacie jakie są moje wymagania a nie są małe będzie służył do wszystkiego od zwykłego notatnika poprzez granie w gry odtwarzanie mp3 do oglądania Divx, oczywiście niezbędne jest BT a i nie pogardził bym Wi-Fi.
Moje typy to:
T3 - ma super ekran, dużo pamięci i BT
NX70 - Wi-Fi, identyczny ekran, składany przez co nie trzeba futerału itp.
Zire 72 - BT, aparat, pamięć 32MB to wystarczająca ilość i tak przewiduję SD, słabszy ekran.
Proszę o doradzenie który model wybrać a może warto wziąć jakiś inny pod uwagę.
Palm Pilot Pro > Palm m125 > Ipaq m3850 > Medion > IPAQ 1940 > Palm T3 > ACER N35 > HP rz1710 > Samsung i600 > Sony Clie UX50 > iPod touch 1G> Nokia N770 > iPhone 3G > iPod touch 2G > HTC Diamond > iPhone 3G > HTC Hero > HTC Magic > SAMSUNG i5700

*

Offline P.D.

• *
  • 63
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2005, 22:47:16 »
Witam

Jeśli BT dla Ciebie jest niezbędne to T3. NX70 nie ma BT (a wifi tylko przez karte CF, do T3 też możesz kupić wifi na SD), z tego co słyszałem Z72 ma BT do niczego - kiepski zasięg, a aparat - dla mnie to tylko bajer podwyższający cenę, i tak nic sensownego z tego nie wyjdzie.

Sam mam T3 i bardzo polecam. Też wachałem się między nim a NX 70, ale teraz nie żałuje wyboru:) Zasięg BT w T3 u mnie to około 10m i to przez drzwi. PIM jest świetny we wszystkich palmach. Mp3 gra czysto i w miarę głośno. Filmów jeszcze nigdy na nim nie oglądałem, ale z tego co słyszałem to chodzą płynnie.
Przy samym mp3 bateria wytrzymuje u mnie ok 10godz. - nigdy dokładnie nie mierzyłem. Ciągłego używania to tak 5-6 godz.
Możesz jeszcze poszukać Clie TH55 (wifi) albo NX 80 , ale uwaga - w nich tylko wersja europejska ma BT

Pozdrawiam

*

Offline seur

• **
  • 182
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2005, 22:59:22 »
No właśnie BT jest mi potrzebne do łączenia z netem tylko martwi mnie zasięg w HP 1940 mogłem spokojnie serfować przez ścianę z odległości około 15m, oczywiście do tego celu bardziej odpowiednie było by Wi-Fi ale jest ono mniej uniwersalne w podróży gdy trzeba połączyć sie przez telefon więc BT jest ważne pod warunkiem że ma przyzwoity zasięg.

P.S. W SONY mimo wszsytko odstraszają mnie te karty MS
Palm Pilot Pro > Palm m125 > Ipaq m3850 > Medion > IPAQ 1940 > Palm T3 > ACER N35 > HP rz1710 > Samsung i600 > Sony Clie UX50 > iPod touch 1G> Nokia N770 > iPhone 3G > iPod touch 2G > HTC Diamond > iPhone 3G > HTC Hero > HTC Magic > SAMSUNG i5700

*

Offline sq5fg

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2005, 09:53:15 »
Z tym zasięgiem BT jest różnie...
Właściwie wszystkie urządzenia przenośne mają BT klasy 2 czyli o zasięgu około 10m. Jednak jeżeli z netem łączysz się za pomocą modułu BT podłączanego do komputera, który jest klasy 1 (około 100 metrów, a nawet więcej - wszystko zależy od zastosowanej anteny), to zasięg między nim a PDA znacznie się zwiększa. Ja sam w domu mam BT MSI z zewnętrzną anteną i mogę spokojnie chodzić po całym domu, a nawet wyjść na zewnątrz i nie zrywam połączenia.
Jako ciekawostkę podam, że rekord w łączności BT został ustanowiony na odległości 1,2 mili (oczywiście przy użyciu odpowiedniej anteny) :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2005, 23:49:53 »
No i oczywiscie nie przy uzyciu PDA...