SMS mozesz wysylac tez przez podczerwien, mozesz po kablu (jesli takowy masz) - bluetooth jest z tego wszystkiego najwygodniejszy.
Ja czesto uzywam Palma jako ksiazki adresowej do telefonu - w Palmie masz opcje "szybkiego wybierania" i jesli ja zaznaczysz, tapniecie na numer telefonu powoduje ze telefon automatycznie zacznie wybierac numer ktory wskazales.
Ja z ksiazki adresowej w telefonie praktycznie nie korzystam (BTW, sa programy pozwalajace na synchronizacje ksiazek telefonu i palmtopa)
Co do modelu:
raczej bezproblemowo dzialaja Nokie, acz ja nie polecam tej marki (mam zastrzezenia co do awaryjnosci). Teraz uzywam sluzbowej 6230i - dziala ok, choc wczesniej musiala wyladowac w serwisie w celu zmiany firmware'u (zrywala polaczenie BT co kilkadziesiat sekund)
Prywatnie uzywam Motoroli V360, z ktorej tez jestem zadowolony - choc czasem sa dziwne klopoty z wysylaniem dlugich SMS-ow (takich ktore telefon musi podzielic na kilka kawalkow). Natomiast lepiej jest rozwiazana w niej komunikacja podczas wybierania numeru z ksiazki adresowej.
Wczesniej uzywalem Siemensa S55 (niestety nie dziala dobrze z T|X) i tez bylo bardzo ok, pewnie gdyby nie to ze zostal przejety przez Benq i popsuli stylistyke, zmieniajac S55 na cos pasujacego do T|X kupilbym wlasnie Siemensa a nie Motorole.
Najmniej komfortowo dzialaja telefony SE - przynajmniej jesli idzie o zestawienie polaczenia GPRS. O ile poprzednie marki ustawia sie dosc latwo, o tyle przy SE (testowalem T610) trzeba sie nakombinowac - zamiast normalnego polaczenia do telefonu trzeba ustawic "polaczenie z PC" i tak dalej - ze dwa dni probowalem zanim mi sie udalo.
Jesli idzie o EDGE/UMTS, to warto. Dziala naprawde szybciej i sprawniej.