PPC vs PALM

• 13 Odpowiedzi
  • 817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PPC vs PALM
« dnia: Lipiec 03, 2004, 16:24:46 »
Jak to jest wlasciwie z tymi Pocket PC, sa duzo tansze od palmow, a so o podobnych specyfikacjach. Wiem, ze PPC sa na Windowsie, ale czy to faktycznie przeszkadza ? i jak jest ze stabilnoscia. jak ktos ma porownanie to prosze od wyjasnienie moich obaw wacham sie, zeby wymienic mojego Zire 21 na Zire 71, albo HP Ipaq 1940

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
PPC vs PALM
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2004, 16:49:41 »
Ehhhh. Znowu zaraz będzie wojna jakaś:)
A teraz serio. Temat wielokrotnie wałkowany. Najlepiej sam zdecyduj co Ci lepiej pasuje. Poczytaj recenzje z internetu obu palmtopów.
A jak tu kogoś zapytasz to na pewno zagorzały fan pocketów powie, że lepszy będzie hp, a fan palma napisze, że najlepszy będzie zire...

PPC vs PALM
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2004, 16:54:33 »
Ja mam dosc takich wojen i nie chodzi mi o to co lepsze, tylko chodzi mi glownie o stabilnosc pracy w Pocket PC, ale tak serio bez sciemy. Ja nie jestem ani fanem palma, ani PPC, ale z doswiadczenia wiem, ze problemow ze stabilnoscia na Palmie nie mialem, a ciekawi mnie jak jest na PPC

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
PPC vs PALM
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2004, 19:18:07 »
Wejdz na pl.comp.sys.palm i poczytaj wrazenia tych co sie 'przesiedli' z palmów na pockety. Problemy z stabilnoscia, szybkością to ulubiony zdecydowanie wyolbrzymiany argument ale ... dawno nieaktualny tym bardziej gdy porówna sie prace , mozliwosci dzisiejszych pocketów z starajacymi im sie dorownac palmone.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
PPC vs PALM
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2004, 21:21:07 »
Nie jestem jakims super doswiadczonym uzytkownikiem pocketow ale dochodze do wniosku, ze mit o niestabilnosci pracy, o resetach pda jest przesadzony.Tak naprawde wszystko sporowadza sie do pewnej dyscypliny w instalowaniu aplikacji.Kiedy eksperymentowalem, instalowalem duzo roznego softu to coraz zdarzalo sie , ze po kolejnej instalce zaczynaly sie problemy, czeste zwiechy.Ale teraz mam zainstalowany soft , ktorego naprawde potrzebuje, przetestowany i nie pamietam kiedy ostatni raz musialem siegnac po hard reset :)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline perla

• 2689
PPC vs PALM
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 03, 2004, 21:42:47 »
Dokladnie tak jest. Do tego trzeba dodac ze pocket ma duzo firmowego , wbudowanego oprogramowania i znaczna czesc uzytkownik nic nie musi doinstalowywac. W naturalny sposob pocket wspolpracuje z aplikacjami MS na pc a wiec excel, outloock, word itp. Tak wiec wypiera z rynku palmone, bez wzgledu na sentymenty, stare opinie ich uzytkownikow. To jest produkt rynkowy ktory lepiej odpowiada potrzebom uzytkownikow, szybciej sie rozwija, jest produkowany przez glowne firmy komputerowe. A robienie mu zarzutu ze to ma zwiazek z MS jest niepowazne.

PPC vs PALM
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 03, 2004, 22:42:28 »
Wszystko w porzo, ale ceny miedzy PalmOne, czy Palm Inc., a HP, Qompaq, czy innymi pocketami PC znacznie sie roznia. Cena przy niektorych modelach PPC jest dwa razy nizsza, co do takich samych specyfikacji ze stajni Palma.
Czy faktycznie przy zakupie Palma place polowe ceny za wyrobiona marke ?
Nie chcialbym po zakupie PPC zalowac, ze nie dolozylem troche siana i nie upilem Palma. Z drugiej strony, co do Stabilnosci, co pisal claude szz to podobnie sprawa sie ma z Windowsem na PieCu, jak sie poinstaluje gowienek typu imesh i innych to system zaraz siada, a jak sie uzytkuje sprawdzone oprogramowanie to chodzi jak burza przez dlugi czas.

PPC vs PALM
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 03, 2004, 23:34:12 »
Cytat: perla
Dokladnie tak jest. Do tego trzeba dodac ze pocket ma duzo firmowego , wbudowanego oprogramowania i znaczna czesc uzytkownik nic nie musi doinstalowywac. W naturalny sposob pocket wspolpracuje z aplikacjami MS na pc a wiec excell, outlock, word itp. Tak wiec wypiera z rynku palmone, bez wzgledu na sentymenty, stare opinie ich uzytkownikow. To jest produkt rynkowy ktory lepiej odpowiada potrzebom uzytkownikow, szybciej sie rozwija, jest produkowany przez glowne firmy komputerowe. A robienie mu zarzutu ze to ma zwiazek z MS jest niepowazne.

1. Ten naturalny sposob jest gorszy od 'tego drugiego'- jest piekny artykul porownujacy mozliwosci wbudowanego PPCWorda, Excela i DtG AFAIR. Podpowiem- natywne aplikacje na PPC mialy mniejsze mozliwosci...Przy okazji- popracuj nad nazwami ze stajni MS....
2.Do palmtopow PalmOne dodawane sa DtG- pakiet biurowy- jezeli problemem jest doinstalowanie, to rzeczywiscie PPC ma te ogromna przewage.
3.To wlasnie Gates twierdzi, ze jedynie on zna potrzeby uzytkownikow- a nawet jesli sa inne to przeciez mozna je zmienic (vide IE, OE).
4.PPC ma rejestr- jakies zalety? ;P
5.Oba 'systemy' maja ograniczenia- glownie sprzetowe- nigdy nie stana sie notebookami- maja po prostu inne zadania do spelnienia. Kto to pojmie- polubi POS. Jesli ktos chce miec namiastke notebooka i czekac na system, ktory zaraz odpali....bierze PPC ;)

*

Offline perla

• 2689
PPC vs PALM
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 03, 2004, 23:39:38 »
Porownuj MOZLIWOSCI OBU  i ceny. PalmOne robi co moze ale jest firma przynoszaca straty i nizszych cen nie moze dac a traci rynek w zastraszajacym tempie. Tak wiec ta 'marka' jest coraz bardziej dyskusyjna i moim zdaniem bez przyszlosci w ktora by warto inwestowac.

PPC vs PALM
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2004, 15:36:02 »
Dorwalem Dota 320 za 400 zl :) wiec juz nie mam dylematu. Ma wbudowany system Win.CE.Net, wiec podobno jest bardziej stabilny, wprawdzie byly narzekania na Soft, ale po wgraniu paru DLL'ek chodza progzy z Win.CE 3.0 i.t.d

*

Offline perla

• 2689
PPC vs PALM
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2004, 15:51:51 »
Win ce 3.0 jest systemem z roku 2000, mysle ze wiesz tym. Tak wiec musisz byc swiadom wielu ograniczen, ale za 400 zl nie mozna grymasic. Powodzenia.

PPC vs PALM
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2004, 11:49:10 »
Wiem, cicho licze, ze D.O.Tel wyda nowy firmware, gdzie bedzie mozna pogrzebac i pojdzie wiecej, a poki co to z tego co sie dowiedzialem chodzi PlayerVMP, co mi wystarczy do mp3, bo za WMP nie przepadam, wiec mysle ze jakos to bedzie

*

Offline perla

• 2689
PPC vs PALM
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 05, 2004, 12:25:26 »
No i powinna Ci chodzic lacznosc , jesli masz CF to rowniez wifi.

PPC vs PALM
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 05, 2004, 20:32:23 »
Owszem, ale z wifi to w polsce jeszcze bieda jest, niewiele takich miejsc, miejmy nadzieje, ze sie to rozwinie. Chcialbym mieszkac w punkcie gdzie lapie Wifi, Net za friko w domku.. heh, ale to pewnie daleka przyszlosc