m515...

• 9 Odpowiedzi
  • 1022 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline s_s

• 34
m515...
« dnia: Styczeń 13, 2006, 21:41:50 »
mam pytanie co potrafi ten palm....i czy wato go kupić jako swojego pierwszego plama....
chciałbym coś taniego....pod OFFICE'a i zastosowań multimedialnych  oraz jakiejś automapy...?

*

Offline GOKU

• 487
m515...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2006, 21:57:37 »
Mialem tego palma.
Mozna na nim popisac, chociaz ma lowres. Gry tez mozna ciekawe znalezc. Jako player muzy, filmow i czytnik zdjec sie nie sprawdza. O automapie niewiele wiem. Mysle jednak, ze to dobry palmtop na poczatek. Troche zaluje, ze go kiedys sprzedalem. Na allegro jest teraz kilka modeli. Mysle, ze 250zl to dobra cena za ten model

Pozdrawiam

*

Offline arti4-92

• **
  • 155
m515...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 15, 2006, 12:38:02 »
Palm elegancki do pisania, oglądania zdięć, ale filmy nie za bardzo.
Mam go, kupiłem go za okazyjną cenę 130 zł + koszty wysyłki 10 zł = łatwo policzyć że wychodzi 140 zł.

*

Offline brt

• 24
Re: m515...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 15, 2006, 13:33:51 »
Cytat: "s_s"
mam pytanie co potrafi ten palm....i czy wato go kupić jako swojego pierwszego plama.... chciałbym coś taniego....pod OFFICE'a i zastosowań multimedialnych  oraz jakiejś automapy...?

Nie warto. Stary model, stary OS, niska rozdzielczość ekranu, brak sensownego dźwięku. Do filmów się nie nadaje zupełnie, teksty da się pisać, ale chodzi to dość wolno. AutoMapy na PalmOS nie ma i wbrew temu co piszą na stronie AM nie będzie, a jesli nawet to nie pod OS4.x.

Jeśli chcesz kupić coś z PalmOS to poszukaj Zire71 to bez porównania lepszy Palm - OS 5, Arm, MP3, filmy, gry dźwięk stereo, hires, albo kup coś taniego z PPC, iPaq 39xx, 38xx, albo 19xx, ewentualnie innego producenta.

*

Offline s_s

• 34
m515...
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 15, 2006, 22:22:52 »
a Tungsten T??

*

Offline brt

• 24
m515...
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2006, 08:09:24 »
Cytat: "s_s"
a Tungsten T??

Wewnętrznie bardzo podobny do Zire71, tyle samo pamięci, taki sam procesor. Troszkę starszy OS. Gorszy - jakościowo - dźwięk, gorszy wyświetlacz. To pierwszy model Palma z HiRes i OS z serii 5.
Z plusów: BlueTooth, dyktafon, lepsza obudowa. Trafiają się egzemplarze którym lubią się rozkalibrowywać ekrany dotykowe.
Jak trafisz na sprawny egzemplarz to będzie Ci nieźle służył.

*

Offline Bandora

• *
  • 63
  • Palm III->Palm m505-> Palm TT->Asus A696 + Palm Vx
  • Sprzęt: Asus A696, Palm Vx, HTC Wildfire S, Lark FM 70.2s
m515...
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2006, 15:19:04 »
Witaj.
Ja miałem m505 a to w zasadzie niewielka różnica. Moim zdaniem jako pierwszy paml jest świetny. Fakt że jeśli chcesz "szokować" znajomych tym sprzętem pokazując fotki, filmy i muze no to może być kiepsko :D, natomiast jeśli szukasz urządzenia które wprowadzi cie do tego "świata" i chcesz w zasdzie nauczyc sie sprawnie korzystać na co dzień z takiego urządzenia to śmialo możesz go kupić.
Na nim można odpalić jakiś mały klip video z okropnym dźwiękim :D, zobaczyć fotki w niskiej rozdzielczości więc nie jest aż tak tragicznie jak to opisuje "brt".
Co do map to doskonale działa Handmapa. Udało mi sie bez najmniejszego problemu odpalić oryginalnego GPSA od T3 i działało super !
Pamiętaj że m515 to nie mercedes i za te pieniądze nie oczekuj że będziesz miał MEGA SPRZĘT !
Moim zdaniem na począte fajowy, stabilny, energooszczędny i przydatny sprzęt.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2006, 12:17:38 »
Cytat: "brt"
teksty da się pisać, ale chodzi to dość wolno

Jak wolno? tak aż uciążliwie (jeżeli chodzi o szybkie notowanie)? lepiej by się sprawił m500?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2006, 13:03:04 »
Cytat: "radious"
Jak wolno? tak aż uciążliwie (jeżeli chodzi o szybkie notowanie)? lepiej by się sprawił m500?

Tekst możesz wpisywać za pomocą wyświetlanej klawiaturki (pukając w nią rysikiem) lub za pomocą systemu Graffiti gdzie każda literkę wprowadzasz pojedyńczo z pola pod ekranem. Te rozwiązania nie są może bardzo wygodne, ale po pewnym czasie można bardzo wprawnie pisać nawet dłuższe teksty.

Innym rozwiązaniem jest zakup pełnowymiarowej klawiatury podłączanej przez złącze synchronizacyjne lub działającej na podczerwień.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2006, 21:32:52 »
Cytat: "Kusiu"
Tekst możesz wpisywać za pomocą wyświetlanej klawiaturki (pukając w nią rysikiem) lub za pomocą systemu Graffiti gdzie każda literkę wprowadzasz pojedyńczo z pola pod ekranem. Te rozwiązania nie są może bardzo wygodne, ale po pewnym czasie można bardzo wprawnie pisać nawet dłuższe teksty.

Na tyle jeszcze kontakt z palmami miałem:) Graffiti wydaje mi się być rozsądne po krótkiej nauce.
A tak swoją drogą, jeżeli chodzi o czytanie (książki, gazety etc.) to lepszy wyświetlacz kolorowy czy monochromatyczny (tzn. wiem, że przy mono bateria dłużej trzyma, chodzi mi o czytelność i zmęczenie oczu). Przepraszam za lekki ot