plama "benzyny" na ekranie

• 6 Odpowiedzi
  • 1075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 13, 2005, 17:41:28 »
nie znalazłem zbyt wiele w archiwum więc się pytam
Mam problem z taką dziwną plamą typu "rozlana benzyna" (nawet nie wiem jakto się fachowo nazywa) na wyświetlaczu Palma IIIx. Jest to podłużna plama na środku, którą mogę się "bawić" naciskając ją rysikiem. Jest widoczna zawsze, niezależnie czy palm jest włączony czy nie ale tylko przy sztucznym świetle i pod pewnym kątem (głupio się składa, że pod tym kątem często na niego spoglądam). Nie przeszkadza mi ona zbytnio ale ciekawe czy to się będzie powiększać i czy to w czymś nie szkodzi? Czy ktoś się orientuje?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2005, 09:33:55 »
Proponuje zadzwonic do firmy Scientific, ktora prowadzi serwis palmow. Jesli ktos na 100% bedzie wiedzial co to jest to tylko oni.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2005, 09:50:12 »
Dziękuję za podpowiedź. Tak też zrobię. Jak się czegoś dowiem to napiszę.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2005, 09:48:20 »
Wysłem maila do Scientific ale nikt mi nie odpowiedział. Może dzwonienie byłoby skuteczniejsze ale już się tego palma pozbyłem, w sensie zwróciłem sprzedawcy na allegro, skądinąd zupełnie bez problemu :) są jeszcze uczciwi ludzie na tym świecie ...

*

Offline Shreek

• **
  • 125
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2005, 16:02:59 »
Ta plama "benzyny" to wilgoć której udało się dostać pomiędzy ekran właściwy a folię (na ekranach jest taka folia (związana mechanizmem oznaczającym położenie rysika).

Widać był błąd wykonania ekranu lub ktoś dłubał i ekran się rozszczelnił.

*

Offline GOKU

• 487
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2005, 19:20:16 »
Ja mialem cos podobnego w M515, ale to nie byla benzyna, ale podejrzewam efekt jakiejs czesci na folii ktora rownomiernie podswietla ekran. Widzialem tez cos podobnego w moim IIIxe. W sumie to nie przeszkadza az tak, ale jak jest mozliwosc naprawy to czemu nie

*

Offline Shreek

• **
  • 125
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2005, 21:54:57 »
Widomo, że nie benzyta.
(Potocznie efket plamy z benzyny daje każda warstwa o dostatecznie niskiej grubości - tzw interferencja na cienkich warstwach).

Jeśli chodzi o naprawę to pewnie tylko wymiana ekranu.