Pierwszy palmtop

• 7 Odpowiedzi
  • 1003 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dycha

• 12
Pierwszy palmtop
« dnia: Luty 13, 2003, 15:36:19 »
Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.
Chciałbym kupić pierwszego palmtopa, ale jako że nigdy nie korzystałem z takiego urządzenia nie wiem, które z jego możliwości okażą się najbardziej przydatne, a co za tym idzie nie wiem na który model się zdecydować.
Myslałem na początku o Zire ale na forum znalazłem wiele niezbyt przychylnych opinii - szczególnie dotyczących jego małej pamięci.
Zainteresował mnie również model m500 ale niestety nie mogę znaleźć w żadnym sklepie oferty sprzedaży tego urządzonka. m515 który jest łatwo dostępny nie za bardzo mi odpowiada ze względu na stosunkow krótki czas działania no i z powodu bardzo wysokiej ceny.
A może warto by było się zainteresować jakimiś innymi modelami np na jednej z aukcji na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=10287591
znalazłem  Visor Platinum. Jednak jego niska cena i brak zainteresowania ze strony kupujących wydają mi się nieco podejrzane.

Co sądzicie o tej ofercie no i o samym modelu Platinum??
Gdzie mógłbym zdobyć m500 (może być używany)??
Czy są jeszcze inne modele godne uwagi i w dodatku za niezbyt wygórowaną cenę?

Przepraszam że się rozpisałem ale próbowałem jak najbardziej sprecyzować moje pytania. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2003, 11:24:50 »
Hej! polecam przejrzec dzial hardware na palmpage.pl - znajdziesz tam sporo uzytecznych rzeczy dot konkretnych palmow (wiekszosc z ogolu oferowanych, a wszystkie ktore sa oferowane w Polsce).

Allegro: ja rownierz nie wzialbym udzialu w tej aukcji, a to z kilku powodow: sprzedajacy nie napisal nic o stanie baterii (chyba najbardziej newralgiczna czesc w tego rodzaju sprzecie), nic nie wspomniano o historii urzadzenia (czy cos sie wczesniej psulo, czy odwiedzal serwis, czy stosowal folie ochronne).. Caly opis jest raczej ogolny i tak naprawde nic nie mowiacy.

Sam jestem zwolennikiem kupowania rzeczy nowych -sa zawsze sporo drozsze, ale za to otrzymujesz: gwarancje, spokoj ducha (ze nic sie nie zepsuje), satysfakcje (ze kupiles fajna zabawke), czesto tez pomoc w postaci hotline.. wymieniac mozna dlugo. W kazdym razie wydaje mi sie ze warto dluzej odkladac kaske ale kupic cos pewnego.. Pozatym nie musisz odrazu kupowac T|T, mozesz zaczac od "Enterance level" - czyli np Sony CLie SL-10 lub Palm Vx, zawsze pozostaje jeszcze Palm Zire.

Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 14, 2003, 16:01:27 »
Witam Cię serdecznie jako że też jestem z Gliwic. Osobiście używam M500 i jestem z niego bardzo zadowolony. Polecam. Ja go kupiłem w MediaMarkt w Zabrzu i ostatnio jak tam byłem (tydzień temu) to wciąż leżały na półce. Nie wiem za ile. Ja kupiłem za 899 PLN kilka miesięcy temu więc może będą tańsze.

*

Offline Dycha

• 12
Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 14, 2003, 16:23:29 »
Witam
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W najbliższym czasie się wybiorę do Media Marktu, tylko że wielu znajomych miało przykre doświadczenia z tym molochem :). Ale pooglądać warto.

A co myślicie o sprowadzeniu palma z USA?? Fakt kłopot z gwarancją, ale za to ceny są znacznie niższe nawet wliczając koszty przesyłki i prowizję dla sprowadzającego.

Mam też pytanie odnośnie m500 i Sony Clie SJ20. Czy podczas ładowania jest wymagane podłączenie do komputera. Bo zdażają mi się wyjazdy podczas których nie mam dostępu do stacjonarnego kompa a chciałbym bez ograniczeń kożystać z palmtopa.
Pozdrawiam.

Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2003, 20:27:11 »
Mogę opowiedzieć o M500 bo tego mam. Podczas ładowania nie jest potrzebne podłączenie do komputera. Aczkolwiek M500 jest sprzedawany z podstawką HotSync, która w czasie podróży może być nieco niewygodna (rozmia i konieczność postawienia na czymś). Lepszy byłby sam kabelek do ładowania - można go kupić osobno ale to kosztuje (pewnie ze 100 PLN).
Nie rozumiem czemu boisz się zakupu w MM. Jest to co prawda moloch, obsługę ma beznadziejną ale z ewentualną gwarancją nigdy nie będziesz miał problemu. Wystarczy mocniej tupnąć nogą. A jak kupisz za granicą to jest co prawda teaoretyczna szansa gwarancji ale spróbój go wysłać za morze - będziesz czekał 2 miesiące zanim wróci i jeszcze ci go oclą po raz drugi (znajomemu to się przytrafiło). O Allegro nie wspomnę. No ale Twój wybór.
Ponadto słyszałem że Clie są lepsze od Palmów i mają lepszą cenę w stosunku do możliwości. niestety nigdy nie miałem takiego cuda w ręku więc mogę powiedzieć tylko "podobno".
Pozdrawiam

*

Offline Dycha

• 12
Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2003, 13:06:34 »
Witam
Wczoraj byłem w MediaMarkt. m500 kosztował tam 949 zł ... trochę dużo. Jedyną ciekawą ceną było 499 zł za Zire. Chyba bedę musiał rozważyć zakup właśnie tego modelu bo jak widzę ceny zamiast spadać to rosną :).
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

*

Offline jawi

• *
  • 77
Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2003, 16:49:43 »
Nie lepiej zamiast Zire kupić m105 w podobnej cenie- ma 8 Mb, podświetlenie- w sumie chyba lepszy, choć starszy ! Podświetlenie mają nawet proste notesy, a Zire nie! 8 Mb- w porządku (ja w moim IIIc mam w sumie ponad 41 programów, trochę dokumentów i jeszcze ponad 2 Mb wolne! W ogóle nie rozumiem, po co zaprojektowano Zire- jego jesyna zaleta to chyba tylko nowszy OS. Nawet przycisków ma mniej- ciekawe, jak na nim grać?

Pierwszy palmtop
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2003, 17:22:23 »
no nie wiem. ja mam zire i jakoś się ciesze. co do podświetlania to przecież mozna mieć w kieszeni małą latareczkę :)