pierwsze ładowanie palma TX

• 9 Odpowiedzi
  • 972 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 18, 2006, 10:56:19 »
jestem własnie po zakupie nowego palma TX. zgodnie z instrukcją należy ładować go 3 godziny. w instrukcji jest równiez napisane że należy to robic z wpiętym kablem usb. czy jest to konieczne? poza tym po podłączeniu do ładowarki palm od razu uruchomił się i wyświetlił sie komunikat że ładuje się. przez cały czas ładowania ekran świecił się. miał ktoś podobne doświadczenia? obawiam sie o baterię czy na pewno prawidłowo ja naładowałem i czy przypadkiem nie powinna ładowac się bez włączonego ekranu.

Re: pierwsze ładowanie palma TX
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2006, 14:04:19 »
Cytat: "white666"
jestem własnie po zakupie nowego palma TX. zgodnie z instrukcją należy ładować go 3 godziny. w instrukcji jest równiez napisane że należy to robic z wpiętym kablem usb. czy jest to konieczne? poza tym po podłączeniu do ładowarki palm od razu uruchomił się i wyświetlił sie komunikat że ładuje się. przez cały czas ładowania ekran świecił się. miał ktoś podobne doświadczenia? obawiam sie o baterię czy na pewno prawidłowo ja naładowałem i czy przypadkiem nie powinna ładowac się bez włączonego ekranu.

Ladowac trzeba az do naladowania (u mnie syngalizuje to dioda, nie wiem jak to jest w TX -moze sygnal dzwiekowy, a moze po prostu wlaczasz palma i sprawdzasz stan baterii - jak wskazuje 100% to jest ok:)). Z ekranem jest wszytsko ok - ja tez tak mialem (na LD) i po prostu wylaczylem go wylacznikiem. Potem w opcjach mozna zmienic na "wylaczony podczas ladowania" czy cos podobnego. Poza tym ciezko zle naladowac baterie, skoro ogranicza sie to do podlaczenia ladowarki do palma z jednej i kontaktu z drugiej strony:)
USB - nie jest to konieczne, a u mnie nawet nie bylo mozliwe (mimo, ze w instrukcji na ekranie palam tak sugerowano, konstrukcje obu kabli zyczajnie to uniemozliwily:). Najpierw spokojnie naladuj palam, potem podlacz do kompa, zainstaluj soft i viola!

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
Re: pierwsze ładowanie palma TX
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2006, 11:20:56 »
jestem własnie po zakupie nowego palma TX...

Ale wielki problem ;)
To ładowanie trzygodzinne ma za zadanie naładować nie akumulator który oglądasz zazwyczaj w procentach, ale drugi który zajmuje się podtrzymywaniem urządzenia w stanie uśpionym i włączanie go w razie jakichś alarmów i podobnych.
Nie ma co się bać :)

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2006, 11:48:35 »
i jeszcze jedno: wczoraj jak próbowałem go rozładować na maxa zawiesił się. zaczął bieleć ekran, stawał sie coraz bielszy i tak mu zostało. przez środek przebiegały 2 ciekkie paski. po resecie wszystko wróciło do normy. miał ktos takie doświadczenia?

*

Offline chronos

• 22
  • Sprzęt: Mio C520 [MM] [AM]
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2006, 14:02:30 »
ale drugi który zajmuje się podtrzymywaniem urządzenia w stanie uśpionym i włączanie go w razie jakichś alarmów i podobnych.

To ja się podepnę z pytaniem, jak długo podtrzymuje pamięć ta bateria? Dwa tygodnie? Dłużej? Krócej?

*

Offline chronos

• 22
  • Sprzęt: Mio C520 [MM] [AM]
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2006, 14:05:39 »
i jeszcze jedno: wczoraj jak próbowałem go rozładować na maxa zawiesił się. zaczął bieleć ekran, stawał sie coraz bielszy i tak mu zostało. przez środek przebiegały 2 ciekkie paski. po resecie wszystko wróciło do normy. miał ktos takie doświadczenia?

Nie, ale baterii tego typu nie powinno się rozładowywać do zera. Zerknij sobie tutaj

http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

a także to:

""Preparing new lithium-ion for use

Unlike nickel and lead-based batteries, a new lithium-ion pack does not
need cycling through charging and discharging. Priming will make little
difference because the maximum capacity of lithium-ion is available
right from the beginning. Neither does a full discharge improve the
capacity of a faded pack. However, a full discharge/charge will reset
the digital circuit of a 'smart' battery to improve the state-of-charge
estimation."

"Lithium-ion is a very clean system and does not need priming as
nickel-based batteries do. The 1st charge is no different to the 5th or
the 50th charge. Stickers instructing to charge the battery for 8 hours
or more for the first time may be a leftover from the nickel battery
days."

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 29, 2006, 14:30:07 »

hehe - a palmowcy mówią, że palmy są stabilniejsze od skał

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 29, 2006, 15:41:14 »
Cytat: "b98"

Nie od skal, tylko od windowsow :"P

Jesli ktos Ci mowi, ze dany OS jest niewieszalny, to znaczy ze klamie.
Nie ma systemow niewieszalnych.
Nawet liczydlo moze sie zepsuc :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 30, 2006, 09:53:45 »
white666
Masz instrukcje po polsku?????
jak ja kupowalem LifeDrive byly po ANGIELSKU i NIEMIECKU :cry:
A palm byl kupowany w polsce  :?

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:41:14 »
Cytat: "b98"

Jakoś tak wszystkie urządzenia lepiej działają jeśli mają wystarczająco dużo prądu. Zawsze wydawało mi się to jasne..