Witam wszystkich serdecznie,
Z wielka uwaga przysluchuje sie glosom porownujacym np. iPAQ 5450 z Palm TT. Chcialbym spojrzec na wszystko z troche innej perspektywy i zachecic do dalszej dyskusji. Z racji wykonywanych obowiazkow zawodowych potrzebuje sprzetu, ktory bedzie uzyteczny w nastepujacych zadaniach : administracja zdalna LAN (ssh, VNC, X-emulator itd.), oprogramowanie inzynierskie (obliczenia, symulacje), internet (poczta, WWW), przegladanie typowych plikow (doc, xls, ppt, pdf itd.) oraz sprawna synchronizacja wybranych danych (palmtop - desktop).
Palmtop powinien byc dla mnie naprawde wygodny, mobilny i niezawodny (energooszczednosc, doskonale wlasnosci komunikacyjne, waga, tak zwane lezenie w dloni, wytrzymalosc na drobne wstrzasy, szybkosc dzialania ...). Chcialbym bez obaw zabrac komputerek np. na przejazdzke rowerowa (uprzednio rzecz jasna pakujac go do np. do torby na kierownicy). Tak wlasnie traktuje mobilnosc sprzetu.
Co wiec wybrac? W HP wszystko niby juz jest, ale gdyby TT mial 802.11b to powaznie rozwazylbym ten wlasnie model (moze ktos ma doswiadczenia z kartami Wi-Fi na TT). Od HP odstrecza mnie microsoftowy rodowod OS ale z drugiej jednak strony boje sie, ze PalmOS nie bedzie rozwijany juz tak dynamicznie i pomalu zacznie wyhamowywac co w dalszej konsekwencji spowoduje mniejsza dostepnosc oprogramowania oraz urzadzen dodatkowych. Duzo mowi sie tez o braku prawdziwej wielozadaniowosci PalmOS. Tak wiec czy jest mozliwe rownoczesne dzialanie kilku sesji SSH, VNC oraz innych standardowych aplikacji palmtopa? Jezeli nie no to chyba nie jest to sprzet na mnie. Chcialbym sie mylic.
Przy okazji zastanawia mnie rozmiar pamieci w poszczegolnych systemach. Nie chodzi o to, ze Palm pojdzie na 16MB, a PPC potrzebuje 64MB. Caly czas odnosze jednak wrazenie, ze mowicie glownie o pamieci do przechowywania programow (gdy jej brakuje mozna ewentualnie kupic karte np. MMC lub CF). Brakuje mi jednak informacji dotyczacej zapotrzebowania przez typowe aplikacje mobilne na normalna tak zwana pamiec operacyjna. Przeciez w zastosowaniach obliczeniowych jest to szalenie wazny parametr. Czy zapomniano juz o tym, ze komputer moze sluzyc rowniez do obliczen? Czy milosnicy Palm mowia wtedy rowniez z takim entuzjazmem o 16MB RAM jako w zupelnosci wystarczajacych do normalnej pracy?
To moj pierwszy glos na forum. Wybaczcie mi wiec obszernosc wypowiedzi.
Pozdrawiam
Grzegorz