PalmDesktop znika sobie

• 5 Odpowiedzi
  • 792 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
  • Sprzęt: Kaiser@Era & Treo 680
PalmDesktop znika sobie
« dnia: Październik 07, 2008, 18:54:34 »
PD robi sobie wagary, gdy próbuję edytować zdarzenia w kalendarzu (Date). Klikam podwójnie lub zaznaczam jakieś zdarzenie prawym przyciskiem myszy, wybieram Edit i program znika z pulpitu. To samo jeżeli klikam w znaczek notatki przy którymkolwiek zdarzeniu z kalendarza. Pozostałe aplety, czyli Address, Memo, ToDo - zachowują się grzecznie.
Mam PalmDesktop 6.2.2 @ Treo680 @ WinXP.
Pozdrowienia
Petriwoj
pen&paper > Nino300 (WinCE) > Palm m100 > P IIIC > T|T3  > LifeDrive† > T|T3  > Kaiser (WM6) > Treo 680 > back to Kaiser

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: PalmDesktop znika sobie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2008, 18:58:36 »
Jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z takim przypadkiem, ale to dlatego, że nigdy nie miałem sprzętu, z którym PD 6 byłby kompatybilny.  :E

Może po kolei. Spróbuj odinstalować, wyczyścić pliki, wyczyścić rejestr, zainstalować ponownie. Nie pomaga? To spróbuj starszej wersji...

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2008, 20:39:57 »
Dzięki, Konrad. Podobnie ja Ty lubię "odinstalować, wyczyścić pliki, wyczyścić rejestr, zainstalować ponownie ...". To moja ulubiona forma spędzania wieczoru.  :D  Kiedyś próbowałem wrócić do PD 4.1.4, ale mimo odinstalowania, ..., etc. ciągle wyświetlał mi komunikat, że w komputerze zainstalowana jest nowsza wersja PalmDesktopu.
PS. Treo680 to moje największe rozczarowanie od czasu LifeDrive. Słaby technicznie, słaby systemowo, wolny. Właściwie lubię w nim tylko klawiaturę.
Pozdrowienia
Petriwoj
pen&paper > Nino300 (WinCE) > Palm m100 > P IIIC > T|T3  > LifeDrive† > T|T3  > Kaiser (WM6) > Treo 680 > back to Kaiser

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2008, 20:51:33 »
ciągle wyświetlał mi komunikat, że w komputerze zainstalowana jest nowsza wersja PalmDesktopu.
Rejestr, rejestr. Po dokładnym przeczyszczeniu w/w komunikat powinien przestać dokuczać.

Treo680 to moje największe rozczarowanie od czasu LifeDrive.
LD nie miałem w rękach, żałuję. Co do Treo 680 to on wcale nie jest taki wolny, wręcz przeciwnie, jest szybciutki, ale rzeczywiście w porównaniu z innymi Palmami wypada słabo.

Słaby systemowo
Tego już nie rozumiem, do czego pijesz?

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2008, 22:55:03 »
no niestety po 650 , 680rozczarowywuje, LD nie byl zly ,moze dlatego ze ja palmy uwielbiam wiec znajdywalem w nim te same dobre strony, po instalacji patchy, przyspieszaczy i uzdatniaczy pracowal ok, choc byl to jeden z niewielu palmow ktory zdarzal mi sie czasem resetowac, mialem wtedy ld i tx razem i nie bylo porownania :)

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2008, 23:36:37 »
Słaby systemowo
Tego już nie rozumiem, do czego pijesz?

Przepraszam za zwłokę, ale musiałem lecieć na basen. ;-)
Kilka spraw, o których pisałem wcześniej na forum. E.g.:
1. Bardzo cenię w PalmOS funkcję "Private", gdzie mogę chować swoje tajemnice. W moim Treo680, to nie zawsze działa. Można wpisać np. "Credit" i wyskoczą (bez pytania o hasło) "Creditcards" ze swoimi szczegółami, mimo że są oznaczone jako Private.
2. Jeżeli w Adresach dopisze się coś po numerze telefonu, np. "sekretariat", "gab.lekarski", to nie będzie to widoczne. Żeby te dopiski były widoczne, trzeba nacisnąć Edit/Edytuj. W Tungstenie T3 było zawsze widoczne.
3. Wyszukiwanie (Znajdź) w Tungstenie T3 (którego uwielbiałem), działało 3 razy szybciej. Z grubsza licząc. Nie jest to ta beznadziejna kilkusekundowa zwłoka co w LifeDrive, ale czasami Treo680 też zamiera na kilka sekund i nie wiem czy prosi o reset, czy jeszcze szuka.
4. HotSync, który trwa 2 minuty i dłużej, a po jego zakończeniu mam odinstalowanego Doktopa. Ot tak. Bez mojej inwencji baza leków zostaje czasami usunięta z karty SD. Swoją drogą, działający na bieżąco i w tle ActiveSync jest dużo lepszym rozwiązaniem.
5. Brak możliwości wybierania głosowego. Brak możliwości użycia MP3 jako dzwonka. OK, można znaleźć programy, które to zrobią, ale w systemie tego nie ma.
6...
Generalnie, gdyby nie kupione dla Palma słowniki, to już bym poszedł na "ciemną stronę". Z nadzieją czekam na HTC Dream z systemem Google'a, bo prawie wszystko co oni robią jest piękne. Mamy chodzić na basen, zapisywać w smartfonach nowe spotkania z dziewczynami i edytować notatki o tych spotkaniach, a nie dłubać w rejestrach. Serdecznie pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 00:43:55 wysłana przez Petriwoj »
Pozdrowienia
Petriwoj