użytkownicy tungsten Tx - prosze o info

• 22 Odpowiedzi
  • 1499 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:22:38 »
Witam,
Pomimo posiadania PDA z windowsem przymierzam się do zakupu czegoś z Palm OS wcześniej miałem T3  aktualnie loox jednak mobilne windowsy doprowadzaja mnie do nerwicy :)  Bardzo proszę użytkowników Tungsten TX o kilka słów recenzji o tym cacuszku :) Klasycznie najbardziej wartościowe info to plusy i minusy oraz własne spostrzeżenia. Miło też było by dostać info za ile można kupić taki sprzęcik by powiedzieć „dobra cena” ?

*

lucass

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2006, 23:24:30 »
na allegro komplet nowka chodzi za 750.... i poczytaj dzial palm OS...tutaj az roi sie od recenzji TX, zwłaszcza w postach kwieto...bo obok treo to jedna z fajniejszych konstrukcji:P

*

Offline kwieto

• 2785
Re: użytkownicy tungsten Tx - prosze o info
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2006, 07:46:33 »
T|X to bardzo dobra konstrukcja,  czasem troszke "narowista" z powodu trwalej pamieci (chodzi o pewne ograniczenia zwiazane z buforowaniem cache aktywnych aplikacji, dotyczace wszystkich Palmow z NVFS), ale generalnie bardzo polecam - zwlaszcza za cene po jakiej mozna go dostac na allegro.

Starego T|T uzywalem dosyc "oszczednie" (glownie organizer + HandMap), natomiast T|X uzywam o wiele intensywniej (organizer, TomTom, PathAway, automatyczne sciaganie maili w okreslonych odstepach czasu, testuje rozne programy (ostatnio instalowalem NetFronta i Opere) itd itp.)
Bez problemu synchronizuje go z dwoma komputerami (Mac + PC) uzywam jako przenosnego dysku (mam spora karte pamieci)... coz mowic wiecej?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2006, 07:51:02 »
- bateria : czas żywotnosci
- procesor : wolniejszy niz w T3 - czy to jakis nowszy model procka skoro radzi sobie lepiej ?
- jak sprawa komunikacji z telefonami ?
- jakie mapy aktualnie da się zainstalować ?
- wyświetlacz : jak sie to ma w porównaniu z vga ?
pozdr

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2006, 08:44:27 »
Ja mam wlasnie TX'a z allegro (od uzytkownika grreg) i jak za te pieniadze (750zl, ale ponoc to byl efekt promocji u producenta, ktora sie juz skonczyla- wiec radze kupowac, poki mozna) jestem bardzo zadowolony.

Bateria nie jest w moim odczuciu jakas mega-pojemna, ale mi w 100% starcza - na jednym ladowaniu korzystam z Palmtopa (czytanie newsow, e-booki + normalne korzystanie np. z organizera itp) 2-3 dni. Ograniczajac sie tylko do korzystaia z organizera i czytania newsow (bez e-bookow). pewnie starczylaby na tydzien albo wiecej...

Z T3 nie mialem stycznosci, wiec o procesorze moge powiedziec tylko tyle, ze daje rade - wszystkie filmy (po skompresowaniu przez Palm Desktop) i programy smigaja az milo.

Komunikacja z telefonami? Wiem tylko ze jest - nie mam w telefonie BT wiec nie mam jak sprawdzic.

Wyswietlacz pierwsza klasa - szczerze mowiac nie spodziewalem sie takiej jakosci obrazu w Palmtopie, po tym co widzialem na cudzych palmach.

No i do tego wifi - jak dla mnie rewelacja.

Nie jestem specem od Palmtopow, ale wydaje mi sie ze 750zl za ten sprzet, to naprawde dobra oferta.

A tu jeszcze recenzja ktora mnie w pewnym stopniu przekonala do zakupu:
http://www.palminfocenter.com/view_story.asp?ID=8140

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2006, 09:46:44 »
Cytat: "Stormix"
- bateria : czas żywotnosci

na kilka godzin ciaglej pracy (mi wytrzymal okolo 8h pracy + kilka kilkunastominutowych przerw, przy minimalnym podswietleniu i wylaczeniu BT oraz WiFi - po tych 8h bylo jakies 25% stanu baterii)

- procesor : wolniejszy niz w T3 - czy to jakis nowszy model procka skoro radzi sobie lepiej ?

To akurat bardzo latwo sprawdzic samemu w google :")
T3 - PXA 255
TX - PXA 270

- jak sprawa komunikacji z telefonami ?

Zdarzaja sie modele z ktorymi nie chce chodzic (np. Siemens S55), jednak poza tym parowalem go z czterema innymi (SE T610, SE P910i, Nokia 6230i, Motorola V360) i z wszystkimi chodzil bez zarzutu

- jakie mapy aktualnie da się zainstalować ?

TomTom, Que, HandMap, Mapopolis, wiele programow do map rastrowych (PathAway, Fugawi, Map2Hand (beta), Tracker i Atlas firmy GPS Pilot, itd, itp)

- wyświetlacz : jak sie to ma w porównaniu z vga ?

pozdr[/quote]

Braki odczuwa sie jedynie przy przegladaniu stron www (480 pikseli szerokosci to jednak mniej niz 640, choc i tu i tu trzeba przewijac wiekszosc stron - o ile oglada sie je w trybie "wide"), za to:

1. Nie ma kropek na digitizerze (pockety maja taka delikatna - choc jednak widoczna - siatke punkcikow na calym ekranie - a na pewno widzialem taka konstrukcje w Looxach i Asusach).

2. IMO jest bardziej wyrazny i czytelniejszy

3. mozesz obracac ekran w kazdej chwili a nie tak, ze wejscie do jakiegos programu powoduje ze opcja obracania nie jest wyswietlana (to akurat dotyczy roznic w systemach, a nie rozdzielczosci, jednak przeklada sie na komfort pracy "z ekranem")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 05, 2006, 08:24:26 »
Jestem już praktycznie zdecydowany zastanawiam sie tylko nad kilkoma sprawami ( nieznalazlem info na ten temat) :

- czy palm ma podtrzymanie pamieci ( tzn jak bateria sie rozladuje to czy dane zostana ? czy czystka ) taka sytuacja spotkala mnie kilkukrotnie w tungstenie t3 :(
- czy interent przez BT nie zrywa połaczen itp... ( czesto spotyka sie problemy w innych sprzecikach )
- czy sa aplikacje które pozwola wyswietlac czykl zadan np na najblizszy tydzien ?
- to samo tyczy sie urodzin itp...
- czy w Polsce jest jakis serwis tej firmy ?
- jak z wytrzymałoscia obudowy na zarysowania itp.. ( moj tungsten t3 to byl pancernik i troszke przyzwyczailem sie do tego dla tego niechce bardzo delikatnego palmika)  
- czy do synchronizacji danych z telefonem ( kontakty , smsy itp..) potrzebny jest dodatkowy soft ?? ( jezeli tak to jaki) ?

czy palm ma jakieś wady które jako zauwazyliście jako uzytkownicy ??

to juz chyba wszytsko :)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2006, 12:33:00 »
Jestem już praktycznie zdecydowany zastanawiam sie tylko nad kilkoma sprawami ( nieznalazlem info na ten temat) :
- czy palm ma podtrzymanie pamieci ( tzn jak bateria sie rozladuje to czy dane zostana ? czy czystka ) taka sytuacja spotkala mnie kilkukrotnie w tungstenie t3 :(

TX ma pamięć nieulotną, więc nawet całkowite rozładowanie baterii nie powoduje utraty danych. Sam to przetrenowałem i działa.

- czy sa aplikacje które pozwola wyswietlac czykl zadan np na najblizszy tydzien ?
- to samo tyczy sie urodzin itp...

Nie wiem czy do końca rozumiem... Kalendarz ma kilka widoków podstawowych:
- główna strona, zawierająca listę zadań na najbliższe dni plus listę ToDo. Zakres jest uzależniony od ilości zapisów w kalendarzu. Tzn. z tego co obserwuję, króluje tu zasada "ile się zmieści".
- strona "Today" - wyświetlany jest tylko bieżący dzień w kalendarzu
- strona "Week" - widać cały tydzień, jednak wpisy są widoczne w postaci kolorowych prostokątów. Kolory odpowiadają kategoriom
- strona "Month" - widok miesiąca, podobnie jak w poprzednim, zaznaczenie kolorkami

Jeśli podstawowa funkcjonalność Ci nie wystarczy, można się zainteresować którymś zamiennikiem, choćby Agendusem. Jak dla mnie wbudowane aplikacje są w zupełności wystarczające i intuicyjne.

Co do urodzin, to najprostszym sposobem jest wpisanie daty urodzin w Kontaktach i ustawienie powiadomienia np. 7 dni wcześniej (dla każdego wpisu może być inne wyprzedzenie)

- czy w Polsce jest jakis serwis tej firmy ?

Jest serwis Scientific, ale jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne, to z tego co wiem honorują tylko własne karty gwarancyjne. Jeśli kupisz TX-a w sklepie w PL, nie będzie problemu z gwarancją. W przeciwnym razie podejrzewam że pomóc może jedynie ogólnopolski dstrybutor, forma RRC

- jak z wytrzymałoscia obudowy na zarysowania itp.. ( moj tungsten t3 to byl pancernik i troszke przyzwyczailem sie do tego dla tego niechce bardzo delikatnego palmika)

Obudowa robi wrażenie solidnej, aczkolwiek należy pamiętać że to tylko plastik. Jeśli przewidujesz crash-testy, proponuję zaopatrzyć się w aluminiową obudowę...

- czy do synchronizacji danych z telefonem ( kontakty , smsy itp..) potrzebny jest dodatkowy soft ?? ( jezeli tak to jaki) ?

Proste ale skuteczne oprogramowanie do wysyłania SMS-ów dostajesz razem z Palmem. Co do synchronizacji książki adresowej, potrzebny będzie jakiś soft. Nie używałem, więc nie wiem. Może ktoś inny pomoże...

Generalnie, jeśli chcesz pooglądać jak to wszystko wygląda, zajrzyj na stronę producenta :-) http://euro.palm.com/uk/en/products/tx/index.html. W linku TOUR masz sporo do oglądania...

czy palm ma jakieś wady które jako zauwazyliście jako uzytkownicy ??

Nie ma urządzenia idealnego. To co mnie irytuje:

- Brak możliwości ustawiania głośności z głównego panela. Można go tylko wyciszyć. Przydałaby też się większa skala głośniczka - systemowo jest dostępne jedynie "Low/Medium/High". Co prawda większość programów muzycznych i innych posiada własny "suwak", jednak jakby to było systemowo, to by było...
- Sposób przechowywania aplikacji - wszystko jest w jednym worku i czasem trudno się połapać co jest co. Na szczęście są aplikacje wspomagające. Podział na foldery rozwiązałby problem.
- Czasem gubi kartę SD. Nie wiem czy tylko ja tak miewam, ale od czasu do czasu znika z systemu karta SD. Wyjęcie i ponowne włożenia naprawia sytuację.
- Przydałby się mikrofon. Osobiście nie odczuwam wielkiego braku mikrofonu, ale czasem by się przydał do jakiejś notatki głosowej. Co prawda istnieje sposób dołożenia mikrofonu, ale jakby był w komplecie, to by nie zawadziło.
- Cały ekran jest otoczony białą ramką. Można ją wyłączyć darmowym softem, ale podobno wpływa to na szybkość działania. Po co komu ta ramka? Pojęcia nie mam...
- Brak diodek sygnalizujących pracę BT/WiFi. Niby drobiazg, ale wówczas od razu by było wiadomo, że odpalona jest łączność bezprzewodowa. Oczywiście widać to na panelu na dole.

Ogólnie uważam TX-a za świetny i funkcjonalny sprzęt. Nie porównuj tych 312MHz z PPC, to zupełnie inna bajka. System śmiga aż miło, jedyne momenty gdzie możesz odczuć brak mocy to filmy czy jakieś bardziej zaawansowane multimedia. W najgorszym razie zawsze możesz podkręcić procka...

Pozdroofki

Jacek

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2006, 14:14:18 »
Jak juz pisalem uzytkownikiem TX'a jestem od niedawna i moze tylko napisze co mi w nim przeszkadza:

- brak diod sygnalizacyjnych (ladowanie, BT, Wifi) - wszystko mozna zobaczyc po wlaczeniu sprzetu, ale czasem jak laduje palma, to chcialbym tylko rzucic na niego okiem i widziec, czy jest naladowany, a nie wlaczac go i klikac w baterie (bo jak sie nie kliknie, to - przynajmniej mi - pokazuje taki stan, jak przed rozpoczeciem ladowania)

- wszystkie aplikacje wrzucone do jednego wora - jak sie ich poinstaluje wiecej, to robi sie syf i balagan. A wystarczyloby tylko, zeby moc je pogrupowac w jakies foldery...

- wifi zre za duzo pradu :P

Ale to wszystko drobiazgi - ze sprzetu jestem naprawde zadowolony. Wszystko smiga az milo.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 05, 2006, 22:49:45 »
Wielkie dzieki za info , tego mi było potrzeba. teraz tylko stoje przed dylematem czy sprzedać looxa czy poprostu dokupic Palma  :]

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 05, 2006, 23:02:55 »
Wielkie dzieki za info , tego mi było potrzeba. teraz tylko stoje przed dylematem czy sprzedać looxa czy poprostu dokupic Palma  :]

Jesli koniecznie musisz miec drugiego palmtopa...
Ewentualnie zostaw sobie Loox'a na okres przejsciowy - przez pewien czas bedziesz musial sie "przestawic", no i jest pewne prawdopodobienstwo ze Palm Ci nie bedzie odpowiadal i wrocisz do PPC.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2006, 23:09:39 »
Problem w tym że to loox mi nieodpowiada :) Przez prawie 2 lata byłem uzytkownikiem palma Tungsten T3 , Loox sprzetowo jest super ale ten windows :( masakra ( przynajmniej dla mnie)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2006, 13:36:00 »
Ja wlasnie chce sprzedac N311 i kupic Tx, jedyny minus jaki widze w tej konstrukcji to brak mikrofonu niestety.
Da sie na Tx czytac teksty z taka jakoscia jak na vga? Chodzi mi glownie o IsiloX i gazety i newsy z redfisha.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2006, 00:22:25 »
Cytat: "Przemol"
Ja wlasnie chce sprzedac N311 i kupic Tx, jedyny minus jaki widze w tej konstrukcji to brak mikrofonu niestety.
Da sie na Tx czytac teksty z taka jakoscia jak na vga? Chodzi mi glownie o IsiloX i gazety i newsy z redfisha.

Jakość wyświetlanego tekstu jest bardzo dobra. Spokojnie daje się czytać. Podejrzewam, że na ekranie będziesz mieć tyle samo tekstu co na VGA, chyba że używasz mikroskopijnych czcionek... Polecam ten wątek (tak się złożyło, że zapoczątkowany przeze mnie ;-) ):

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=30058

A propos mikrofonu - można dołożyć... Ostatnio gdzieś widziałem nawet taką "bezinwazyjną" konstrukcję, wpinaną po prostu od dołu.

Pozdrawiam

Jacek

*

Offline maniek15

• **
  • 132
    • BugMeNot
  • Sprzęt: T|X , 6630 , iPod Touch 2g 16GB , i760
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2006, 13:05:20 »
    Palm TX Mic ModuleTech Center Labs is now shipping their Multiconnector Microphone module. It is primarily designed with the Palm TX in mind, so that it can take advantage of 3rd party voice recording apps and VoIP software over WiFi. The Mic Module sells for $14.95. The company also has an interesting LED Color lights multi-connector add on that will preform a multi-colored light show to your digital music.

*

Offline eskaj

• 11
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 12, 2006, 01:49:48 »
15 dolców za kawałek plastiku i mikrofon który na wolumenie kosztuje niecałą złotówke :)

Wystarczą podstawy lutowania by samemu wstawić mikrofon do środka, jest tam wystarczająco dużo miejsca. (+) do lewego skrajnego pinu (patrzac od przodu na palma) a mase najbezpiezniej na płytce, tam gdzie (-) od baterii.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 13, 2006, 20:04:48 »
Czy to prawda ze ekran TX wydaje dziwny dzwięk bardzo cieche "piszczenie"  
Moj tungsten T3 tak miał ale podobno to jakas wada fabryczna a jak jest w tx ??  Prosze o info.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2006, 22:02:47 »
Mój działa jak trzeba. Sprzęt wypas. Mały, solidny i ta jakość ekranu. Filmy ogląda się z przyjemnością. Swoją drogą co do mikrofonu to polecam słuchawkę BT - chyba rozwiązuje problem i obsłuży Ci palma jak i telefon.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 14, 2006, 08:38:49 »
Co do piszczenia - mam TX'a juz jakis czas i dopiero teraz, jak mi o tym powiedziales udalo mi sie PO ZAMKNIECIU OKNA W POKOJU (a mieszkam w spokojnej okolicy, wiec zadne samochody mi nic nie zagluszaly :wink: ) i przylozeniu sprzetu do ucha uslyszec cos, co moze uchodzic za piszczenie, jednak musialem sie mocno skupic zeby cos uslyszec :P Tak wiec owszem - piszczenie JEST. Pytanie, czy je slychac :wink:

*

lucass

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 14, 2006, 08:42:43 »
piszczy przetwornica ekranu, czasem głosniej czasem ciszej :P

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 14, 2006, 08:50:08 »
Rozumiem że to "piszczenie" to zadna usterka sprzetu tylko taki "urok" :)

*

lucass

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 14, 2006, 08:53:27 »
prawie go nie słychac, to takie delikatne byczenie jak sie przyłozy do ucha... w moim treo go nie słychac a czesto mam ucho obok ekranu...w tungstenie cos tam buczy jakby sie wsłuchac :P z bliska !!

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 14, 2006, 09:54:35 »
Cytat: "lucass"
prawie go nie słychac, to takie delikatne byczenie jak sie przyłozy do ucha... w moim treo go nie słychac a czesto mam ucho obok ekranu...w tungstenie cos tam buczy jakby sie wsłuchac :P z bliska !!

Ja powiem tak, jakbym nie wiedzał że coś takiego występuje, to nawet bym nie zauważył. W moim egzemplarzu czasem cos słychać - jak mi się przypomni i przyłożę do ucha, a w otoczeniu panuje głucha cisza. W mojej opinii zupełnie niezauważalne podczas normalnego użytkowania.