Palm TX i kilka pytań (VNC, BT)

• 5 Odpowiedzi
  • 634 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
« dnia: Lipiec 07, 2006, 11:26:53 »
Witam

Planuję zakup palmtopa, ale wacham sie jeszcze między Palmem, a Pocketem, stąd moje kilka pytań. Zainteresował mnie TX gdyż jak na swoją cenę jest bardzo ciekawą maszynką, posiada wi-fi, bt, w miarę szybki procesor.

1. Jak na palmie wygląda sterowanie przez VNC, czy bez problemu Palm TX nadawał by się za zdalny terminal do mojego stacjonarnego komputera z systemem Linux? I jak z rozdzielczością ekranów, aby uniknąć pasków do przesuwania na ekranie Palma?

2. Z jakim odświerzaniem będzie działać takie VNC przez sieć wi-fi? Chodzi mi o to czy można np oglądać film na komputerze, a obraz przesyłać z prędkością tych ok 25 kl/s + dzwięk i to samo miec na palmie?

3. Jest jakaś lista z telefonami z którymi Palm TX nie współpracuje?

4. Tego jestem prawie pewien, ale wole zapytac... Arkusze kalkulacyjne na palma nie maja problemów ze skomplikowanymi wzorami i funkcjami? Jak to jest z wykresami, również nie ma żadnych problemów żeby np nanieść dwa wykresy na jedną oś?

5. Wszyscy piszą że nie jest to system wielozadaniowy, ale wyczytałem gdzieś że można słuchać muzyki przy pracy, jak to jest naprawdę?

6. Jak jest z synchronizacja Pama z komputerem z systemem Linux i np KDE PIM albo Evolution?

Pozdrawiam

*

Offline bronek

• **
  • 206
  • Sprzęt: Era G1
Re: Palm TX i kilka pytań (VNC, BT)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2006, 23:55:51 »
Cytat: "korneliusz"
1. Jak na palmie wygląda sterowanie przez VNC, czy bez problemu Palm TX nadawał by się za zdalny terminal do mojego stacjonarnego komputera z systemem Linux? I jak z rozdzielczością ekranów, aby uniknąć pasków do przesuwania na ekranie Palma?

jakieś klienty są, np: http://palmvnc2.free.fr/, a bez przewijania to (niestety płatny) http://www.win-hand.com/
ale nie znam szczegółów

3. Jest jakaś lista z telefonami z którymi Palm TX nie współpracuje?

chyba tylko Simens S55 jest oficjalnie wymieniany przez Palm Inc. jako nieobsługiwany

4. Tego jestem prawie pewien, ale wole zapytac... Arkusze kalkulacyjne na palma nie maja problemów ze skomplikowanymi wzorami i funkcjami? Jak to jest z wykresami, również nie ma żadnych problemów żeby np nanieść dwa wykresy na jedną oś?

wzory i funkcje tak (ale nie VBasic) to tak, ale wykresy ..., tu nie jest aż tak różowo, standardowo dostarczany z Palmem Docs2Go NIE OBSŁUGUJE wykresów

5. Wszyscy piszą że nie jest to system wielozadaniowy, ale wyczytałem gdzieś że można słuchać muzyki przy pracy, jak to jest naprawdę?

tak, chyba każdy odtwarzacz mp3 potrafi pracować w tle, jest też jakiś klient IRC (Chatopus) oraz Card Reader pracujące w tle. Czyli jakoś można, ale nie ma tego zbyt wiele i są to raczej wyjątki

6. Jak jest z synchronizacja Pama z komputerem z systemem Linux i np KDE PIM albo Evolution?

można, jest o tym aktualny wątek na pl.comp.sys.palmtop.palmos

Re: Palm TX i kilka pytań (VNC, BT)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2006, 09:03:06 »

2. Z jakim odświerzaniem będzie działać takie VNC przez sieć wi-fi? Chodzi mi o to czy można np oglądać film na komputerze, a obraz przesyłać z prędkością tych ok 25 kl/s + dzwięk i to samo miec na palmie?

Do VNC podchodziłbym raczej z dość dużym dystansem - bawiłem się tym przez bluetootha (nie przez wifi, bo mam tungstena E2) i praktycznie można tego używać tylko jako zabaweczki "do pokazywania kumplom". Co tu dużo mówić, niewygodne to jest :/
Zainteresuj się lepiej jakimś klientem ssh. W grę praktycznie wchodzi tylko programik "pssh", ale niczego mu nie brakuje.

Mówisz, że chcesz oglądać filmy? Zainwestuj parę groszy w kartę SD, te gigabajtowe dostaniesz już za niecałe 100zł. Będziesz mógł sobie przegrać film bezpośrednio do palma. Dodatkowo, jak go przeenkodujesz, to filmy będą zajmować około 130-150MB. No, może trochę więcej, TX-y mają większy wyświetlacz :P W każdym razie - filmy możesz sobie konwertować np. w taki sposób:
#!/bin/bash
nice -n 19 mencoder "$1"  -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:abitrate=48:vhq:vqmin=2:vqmax=20:vmax_b_frames=2:vbitrate=128:vqcomp=0.6 -vop scale=320:320 -lameopts aq=4:q=7:mode=1:vbr=2:br=96 -srate 24000 -oac mp3lame -ovc lavc -ofps 16 -o pda_"$1"
[ -f "divx2pass.log" ] && rm divx2pass.log

Parametr "scale" ustawiasz jak chcesz.

Działa bez większych problemów. Można używać programu jpilot lub kpilot. Ten drugi jest całkiem sympatyczny :)
Nie napisałeś jakiej dystrybucji używasz, ale na gentoo-wiki jest dość uniwersalny artykuł o instalacji Palma pod Linuksem.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2006, 10:51:10 »
Mówisz że VNC niewygodne, nigdy nie używałem VNC na palmtopie więc własnych doświadczeń nie mam, ale rozumiem że nie wygodne dlatego że ekran za mały, trzeba przesuwać itd?

O ssh nawet nie pytałem, bo na ten temat wszystko wiem :)

Co do filmów przez VNC chodziło mi o to że mam dość powolny komputer i taka konwersja to jakieś 4-5 godziny... Niby można to przez noc zrobić, ale zawsze sa jakies problemy :P Dzięki za polecenie do mencodera, kiedyś już sie tym troche bawiłem, ale tylko z podstawowymi parametrami, a ty widze troche więcej tu tego dałeś...

Co do dystrybucji to używam Slackware, ale jakoś sobie poradze :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2006, 11:38:31 »
Przekodowanie filmów trwa na moim sprzęcie (Duron700) godzinę z małym haczykiem.

Przewijanie ekranu VNC to prawdziwa zmora, skalowanie odpada - bo tracisz na czytelności. Natomiast odpalanie serwera VNC w rozdzielczości 320x320 (czy też innej równie niskiej) trochę nie ma sensu, bo i tak większość okienek dialogowych jest większa i znów trzeba przewijać - tym razem dodatkowo z altem :/

Oglądanie filmów przez VNC przerabiałem kiedyś na laptopie i też nie mam miłych wspomnień: skakało (komputery były w obrębie domowego LANu, 100Mbit), trzeba było robić naprawdę niezłe sztuczki, żeby w ogóle pokazywał się obraz (np. "-vo x11" w mplayerze, ale on nie wiedzieć czemu wysyłał przez VNC obraz nie w formacie RGB tylko GRB, więc trzeba było dalej kombinować...). No i dźwięku nie masz... :(

A skoro używasz Slackware, to na pewno sobie poradzisz :D

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2006, 13:08:18 »
Na P2 366 Mhz tak ładnie to nie chodzi ;] a szybszy komp tylko do przerabiania filmów to bez sensu...

Wiec z VNC chyba rzeczywiście zrezygnuje... ssh mi wystarczy :)

Heh skoro udało mi sie zmuścić Motke MPx do pracy ze Slackware to i palm ruszy.

Dzięki za odpowiedzi.