Rozmawialem z paroma znajomymi, kazdy z nich odradzal mi zakup PALM T|X - jestem ciekaw dlaczego. Slyszalem, ze firma przestaje wspierac ten system, ze jest malo programow, ze jest niewygodny...
Bo u nas, w PCto-swiecie 3/4 uzytkownikow Palmtopa nigdy nie widzialo na oczy urzadzenia na Palm OS, ale nie omieszkuje go krytykowac :"P
Mialem Palma i Pocketa, teraz mam T|X (. Nigdy nie widzialem tak niewygodnego w pracy urzadzenia jak to oparte na Windows Mobile. Palm OS (przede wszystkim jako PIM) jest o klase wygodniejszy i wydajniejszy (144MHz Palm chodzil mi porownywalnie z Pocketem 520MHz)
Jesli idzie o wspieranie systemu - Palm nigdy nie wycofywal sie z Palm OS. Cwierkaja wrobelki, ze nastepne generacje Palmow maja byc na Linuksie, jednak ma byc zachowana kompatybilnosc wstecz (czyli programy pod starsze OS'y beda dzialac)
Jesli idzie o nowoczesnosc - to Microsoft kopiuje (i co za tym idzie pozniej wprowadza) rozwiazania zastosowane w Palmach, a nie odwrotnie. Przyklad - pamiec ktora nie kasuje sie po wyczerpaniu baterii (obecna dla WM 5.0) w Palmach pojawila sie ponad rok wczesniej.
Zmiany w AddressBook'u miedzy WM 2003 a WM 5.0 to znowu zmiany w kierunku rozwiazan obecnych w Palm OS juz 4-5 lat temu
I tak dalej...
Jesli idzie o ilosc programow - byly tu juz nawet prowadzone wyliczenia - Nie dosc ze na Palm OS jest wiecej aplikacji, to nowe powstaja w okolo 3x szybszym tempie niz dla PPC.
W sumie nic dziwnego, Palm OS to okolo 50% rynku palmtopow na swiecie...
O wygodzie napisalem powyzej. Duzo ludzi nieufnie odnosi sie do Palm OS bo to zupelnie inna filozofia pracy niz PPC. PPC obsluguje sie jak "malego PC-ta", podczas gdy Palm OS to system od podstaw przeznaczony do urzadzenia narecznego z dotykowym ekranem. Tyle ze podejscie typu "maly pecet" jest moze i latwiejsze na poczatku (te same przyzwyczajenia co na "duzym" windows") tyle ze fatalnie odbija sie na komforcie i ergonomii pracy. Bylo gdzies w sieci porownanie Treo z Palm OS i Treo z WM 5.0.
WM przegral pod wzgledem ergonomii pracy.
Poszperaj po forum, bylo tu ostatnio pare dyskusji Palm vs Pocket.
Nie wiem co o tym myslec, kazdy z nich ma na pokladzie swojego palma Mobile Win, wiec moze dlatego...?
Ja powiem tak: kazda pliszka swoj ogonek chwali, ostatnio usmialem sie gdy uslyszalem ze nasza konkurencja (obecnie przedostatnie miejsce w rynku na 8 firm) klientom sciemnia ze ma najwyzsza sprzedaz w Polsce :"))))
Co do T|X - ja jestem generalnie zadowolony. Pewne problemy wystepuja z polaczeniami GPRS (maja tendencje do czestego rozpinania sie). Support Palma twierdzi ze jest opracowywany path naprawiajacy ten problem, nie podaja niestety kiedy bedzie gotowy.
Ja mialem problem z Siemensem S55 oraz Nokia 6230i.
Motorola V360 chodzi bez zarzutu.
AFAIK powyzszy problem dotyczy wylacznie T|X