PALM T|X - czemu odradzaja?

• 12 Odpowiedzi
  • 1481 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lsd25

• 18
« dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:31:58 »
Rozmawialem z paroma znajomymi, kazdy z nich odradzal mi zakup PALM T|X - jestem ciekaw dlaczego. Slyszalem, ze firma przestaje wspierac ten system, ze jest malo programow, ze jest niewygodny...
Nie wiem co o tym myslec, kazdy z nich ma na pokladzie swojego palma Mobile Win, wiec moze dlatego...?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Re: PALM T|X - czemu odradzaja?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 26, 2006, 11:56:00 »
Cytat: "lsd25"
Nie wiem co o tym myslec, kazdy z nich ma na pokladzie swojego palma Mobile Win, wiec moze dlatego...?

Dobrze się domyśliłeś.  :lol:

*

Offline lsd25

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:01:43 »
Czyli ze co, ze to taka wojenka, jak miedzy Win a Linux?
:)

*

Offline RoNi

• 815
  • Sprzęt: TX, Tungsten E, Treo 680, Huawei P20
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 26, 2006, 12:48:24 »
Czyli ze co, ze to taka wojenka, jak miedzy Win a Linux?
:)

Zdecydowanie;] Jutro przyjedzie mój TX ;]

*

Offline kwieto

• 2785
Re: PALM T|X - czemu odradzaja?
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 26, 2006, 13:46:46 »
Rozmawialem z paroma znajomymi, kazdy z nich odradzal mi zakup PALM T|X - jestem ciekaw dlaczego. Slyszalem, ze firma przestaje wspierac ten system, ze jest malo programow, ze jest niewygodny...

Bo u nas, w PCto-swiecie 3/4 uzytkownikow Palmtopa nigdy nie widzialo na oczy urzadzenia na Palm OS, ale nie omieszkuje go krytykowac :"P

Mialem Palma i Pocketa, teraz mam T|X (. Nigdy nie widzialem tak niewygodnego w pracy urzadzenia jak to oparte na Windows Mobile. Palm OS (przede wszystkim jako PIM) jest o klase wygodniejszy i wydajniejszy (144MHz Palm chodzil mi porownywalnie z Pocketem 520MHz)

Jesli idzie o wspieranie systemu - Palm nigdy nie wycofywal sie z Palm OS. Cwierkaja wrobelki, ze nastepne generacje Palmow maja byc na Linuksie, jednak ma byc zachowana kompatybilnosc wstecz (czyli programy pod starsze OS'y beda dzialac)

Jesli idzie o nowoczesnosc - to Microsoft kopiuje (i co za tym idzie pozniej wprowadza) rozwiazania zastosowane w Palmach, a nie odwrotnie. Przyklad - pamiec ktora nie kasuje sie po wyczerpaniu baterii (obecna dla WM 5.0) w Palmach pojawila sie ponad rok wczesniej.
Zmiany w AddressBook'u miedzy WM 2003 a WM 5.0 to znowu zmiany w kierunku rozwiazan obecnych w Palm OS  juz 4-5 lat temu
I tak dalej...

Jesli idzie o ilosc programow - byly tu juz nawet prowadzone wyliczenia - Nie dosc ze na Palm OS jest wiecej aplikacji, to nowe powstaja w okolo 3x szybszym tempie niz dla PPC.
W sumie nic dziwnego, Palm OS to okolo 50% rynku palmtopow na swiecie...

O wygodzie napisalem powyzej. Duzo ludzi nieufnie odnosi sie do Palm OS bo to zupelnie inna filozofia pracy niz PPC. PPC obsluguje sie jak "malego PC-ta", podczas gdy Palm OS to system od podstaw przeznaczony do urzadzenia narecznego z dotykowym ekranem. Tyle ze podejscie typu "maly pecet" jest moze i latwiejsze na poczatku (te same przyzwyczajenia co na "duzym" windows") tyle ze fatalnie odbija sie na komforcie i ergonomii pracy. Bylo gdzies w sieci porownanie Treo z Palm OS i Treo z WM 5.0.
WM przegral pod wzgledem ergonomii pracy.

Poszperaj po forum, bylo tu ostatnio pare dyskusji Palm vs Pocket.

Ja powiem tak: kazda pliszka swoj ogonek chwali, ostatnio usmialem sie gdy uslyszalem ze nasza konkurencja (obecnie przedostatnie miejsce w rynku na 8 firm) klientom sciemnia ze ma najwyzsza sprzedaz w Polsce :"))))

Co do T|X - ja jestem generalnie zadowolony. Pewne problemy wystepuja z polaczeniami GPRS (maja tendencje do czestego rozpinania sie). Support Palma twierdzi ze jest opracowywany path naprawiajacy ten problem, nie podaja niestety kiedy bedzie gotowy.

Ja mialem problem z Siemensem S55 oraz Nokia 6230i.
Motorola V360 chodzi bez zarzutu.

AFAIK powyzszy problem dotyczy wylacznie T|X
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Krasny

• 33
  • Sprzęt: Milestone, Palm T|X,
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2006, 15:38:13 »
Nic dodać nic ująć kwieto dość dokładnie odpowiedział na twoje pytania. Ja powiem tyle że od 21.04.06 jestem szczęśliwym posiadaczem TX (wcześniej Palm M500). I cóż szczeka opada. Palm jest klasą sam w sobie. Na urządzenia przenośne (w tym te z windows) często mówi się potocznie palmtop.
"Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko?" - Albert Einstein

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 26, 2006, 18:04:49 »
Dorzuce jeszcz mala uwage w temacie ergonomii/wygody - sprobuj pocketa synchronizowac (instalowac programy, backupowac dane, etc) z wiecej niz dwoma komputerami - zycze cierpliwosci i powodzenia :"))

Rowniez duzo szczescia zycze przy probie nawiazania sensownej wspolpracy z innymi systemami operacyjnymi niz Windows (ja mam Maka - praca z PPC to gehenna)

Palm nie robi tu zadnych problemow - synchronizacja z Makiem, Linuksem, dowolna iloscia komputerow, o wiele lepiej konfigurowalna...
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 26, 2006, 18:52:24 »
kwieto

Ale z Ciebie fanatyk  :wink:

Nie mniej masz pewnie rację. Pamiętam jak sam chciałem kupić Tx'a (jako drugiego palmtopa) to wszyscy w około odradzali. No i nie kupiłem.

*

elektryk

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 26, 2006, 19:12:10 »
osobiscie i ja jestem zwolennikiem palma i palos´a poniewaz jest znacznie wygodniejszy niz micro$oft. nie wspomne o niezawodnosci. mobilnego windowsa mam wylacznie do auto mapy, skype i wifi. gdyby skype i auto mapa byla tez na palma to natychmiast pozbylbym sie go. chos w zasasdzie juz brak tylko skype, auto mapa przestala juz byc jedyna i niezastapiona.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 26, 2006, 21:06:28 »
Cytat: "ajed"
kwieto

Ale z Ciebie fanatyk  :wink:

Tu nie chodzi o fanatyzm, tylko o szukanie najlepszych rozwiazan do swoich potrzeb.

Palm OS tez ma swoje wady, jednak przy tym co sie przechodzi z PPC majac Maka i chcac np. zainstalowac jakis program, tudziez synchronizowac PPC w domu z Makiem i w pracy z PC, to naprawde pikus.

Maka kupilem zeby sobie zycie ulatwic a  nie utrudnic, to i palmtopa wole miec takiego ktory ulatwia a nie utrudnia zycie :"P

A jesli idzie o doradzanie/odradzanie - przyzwyczailem sie juz troche ze ludzie rzadko kiedy wiedza o czym mowia kiedy cos doradzaja. Jednak alergia na najbardziej skrajne przejawy plecenia banialukow zostala... Podobnie reaguje np. gdy widze np. jak ktos ocenia jakosc obiektywu makro nie po skali odwzorowania (powiekszenie) ale po tym z jakiej odleglosci robi sie zdjecie... To sie noz w kieszeni otwiera gdy sie widzi/slyszy tego typu brednie.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2006, 21:17:35 »
Cytat: "kwieto"
Maka kupilem zeby sobie zycie ulatwic a  nie utrudnic, to i palmtopa wole miec takiego ktory ulatwia a nie utrudnia zycie :"P

Masz niewątpliwie rację. Z tego powodu kupiłem jednak Pocketa, a nie Palma.

MacOS, czy Linuks są dla mnie zupełnie nieprzydatne (brak softu), więc jestem skazany na Windows. Dlatego problemy z synchronizacją z tymi platformi mnie nie dotyczą.

Mam już 1 pocketa, więc pomyślałem, że mając drugiego (a nie Palma) łatwiej będziemi znaleźć potrzebne oprogramowanie.
No i nakoniec filozofia. Sam wiesz, że Palm ma zupełnie inną filozofię niż Pocket (wg Ciebie, jako użytkownika tego systemu - lepszą). Ja go nie znam (nie mialem nigdy w rękach Palma) - znam za to Pocket PC, no i nabrałem pewnych nawyków, których w Palmie musiałbym się oduczyć.
Stąd wolałem jednak drugiego Pocketa.

*

Offline lsd25

• 18
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 26, 2006, 21:28:17 »
Wielkie dzieki za odpowiedzi.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 26, 2006, 22:47:12 »
Cytat: "ajed"
Cytat: "kwieto"

Masz niewątpliwie rację. Z tego powodu kupiłem jednak Pocketa, a nie Palma.

Kazdemu wedlug potrzeb...