Palm na emeryturze

• 18 Odpowiedzi
  • 2678 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palm na emeryturze
« dnia: Maj 16, 2006, 14:45:20 »
Palm IIIc dzielnie służył mi, później żonie. No ale niestety przyszły okrutne czasy i cała rodzinka przeszła na pockety.
I wydawało by się, że palmik skończy żywot w szufladzie czy na strychu (allegro - za dużo kombinacji, za mały zysk). Ale znalazło się zastosowanie dla maszynki - na stronie:
http://lcdsmartie.sourceforge.net/
znajduje się program monitorujący to i owo w pececie i wysyłający owe dane na lcd. Znowu na stronie:
http://palmorb.sourceforge.net/
mamy programik emulujący popularne wyświetlacze na palmie.
Zatem przerobiłem zasilanie palma na usb (mniej wtyczek), połączyłem co trzeba na stałe i skonfigurowałem programy by pokazywały coś takiego, jak poniżej:

Po kolei:
Zawsze dokładny zegar (synchronizowany AboutTime)
Temperatura w pececie
''Termometr'' - tak lepiej widać, że coś się przegrzewa (stosuję ciche chłodzenie i podczas ciężkich zadań muszę ręcznie włączać ''dopalacz'')
Transfer sieciowy (widać wycieki i ewentualne włamy).
Ilości wolnego miejsca na dyskach
Obciążenie procesora
Ilość zeżartej pamięci
Ilość zeżartego pliku wymiany

Wszystko po skonfigurowaniu zostało wrzucone do flasha, tak że nawet po ewentualnym padzie prądu (sprawdzałem hard reset) nie trzeba nic robić, tylko odpalić programik.
IIIc ma fajny ekran do celów ''emulacji lcd'' i ładnie siedzi sobie obok dużego ekranu. No i pewnie tak już pozostanie po wsze czasy :)

Jak by ktoś chciał profil do smartie jak wyżej - służę, dużo z tym zabawy.
pozdrawia Adam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2006, 14:47:23 »
bardzo ciekawe zastosowanie  :!:  :wink:

*

silentjob

Palm na emeryturze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2006, 18:58:29 »
Proste i sprytne :).

Re: Palm na emeryturze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2006, 21:16:31 »
Cytat: "Janko Muzykant"

owszem, poprosze - standartowo uruchamia sie 4x20 znakow. u Ciebie widze wiecej....

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2006, 22:11:14 »
Cytat: "te_pe"

owszem, poprosze - standartowo uruchamia sie 4x20 znakow. u Ciebie widze wiecej....

Tu jest profil:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/palm/smartie/smartie.zip
ale musisz ściągnąć wersję PalmOrb 0.92eB stąd:
http://prdownloads.sourceforge.net/palmorb/palmorb-v0.92eB.zip?download
pozdrawia Adam

*

Offline Pet

• 11
...
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2006, 17:43:56 »
Świetny program.
Ja używam go z softem LCD4Linux do monitorowania serwera, który stoi w innym pomieszczeniu. Do tego wersja testowa A i mam wykorzystany cały ekran 26x16. Gdyby ktoś chciał taką rozdzielczość to trzeba jedynie w pliku dev_MatrixOrbital.c zmienić:

{0x0a, "LK404-55", 4, 40, 0, 2},

na

{0x0a, "LK404-55", 16, 27, 0, 2},

No i wybrać odpowiedni driver pliku conf :)

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
Re: ...
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 03, 2006, 13:53:07 »
Cytat: "Pet"

Można też pójść na łatwiznę i ściągnąć z strony palmOrb-a wersję która już ma od razu taką rozdzielczość :) Wybierze po prostu "experimential release".

*

Offline ninik

• **
  • 113
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 03, 2006, 15:57:58 »
Tu jest profil:
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/palm/smartie/smartie.zip
ale musisz ściągnąć wersję PalmOrb 0.92eB stąd:
http://prdownloads.sourceforge.net/palmorb/palmorb-v0.92eB.zip?download

Powiedz mi jeszcze - jak się pozbyłeś paska z palmOrb-a?

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2006, 06:31:39 »
Niezły pomysł na zagospodarowanie sprzętu :)

Co do ramki - programik Colorize i ustaw tło+ramkę np. czarne :)
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline ninik

• **
  • 113
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2006, 14:21:03 »
Cytat: "grisza[gen
"]Niezły pomysł na zagospodarowanie sprzętu :)

No jak dla mnie dalej to nie działa :/
1. do pracy LCD Smartie trzeba uwalić hotsync managera, czyli mając dwa palmy mogę zapomnieć o synchronizacji z drugim :/
2. Oba moje palmy sa na USB, program strasznie jest wrażliwy na to czy ma się podłączonego palma itd, działa tylko kiedy palm jest podłaczony, nie ma HS managera i kiedy włączony jest palmORB. Wyłaczenie palmOrba powoduje zwis smartiego, podobnie uśpienie laptopa, co ciekawe HS managera po smartie można włączoyć
3. Co jakiś czas coś doczepia się do palma tak że nie idzie uruchomić nowego procesu który miałby dostęp do portu, pomaga tylko reset
4. nie działa mi w smarie wskaźniki temperatury, nawet z najnowszymi pluginami pokazują zarówno one jak i wiatraki na zera  

Podsumowując rozwiązanie jest fajne o ile:
+ ma się jednego palma, którego się chce poświęcić, drugi już nie będzie miał szansę na synchronizację jeśli są na USB
+ to komputer stacjonarny i nikt go nigdy nie resetuje, musi być ciągłość przesyłania danych
+ może lepiej jest jak się ma tego COM-a
+ może lepiej jest jak się ma LCD proc-a na linuksie

Cytat: "grisza[gen
"]Co do ramki - programik Colorize i ustaw tło+ramkę np. czarne :)

Uhm, więc tak.

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2006, 16:01:05 »
4. nie działa mi w smarie wskaźniki temperatury, nawet z najnowszymi pluginami pokazują zarówno one jak i wiatraki na zera

Potrzebujesz jeszcze program z którego Smartie ma zczytać dane - MBM na przykład :)
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2006, 22:21:23 »
któraś wersja testowa+ w smartie lcd 2x40 załamuje na zasadzie:
linia znak
1     1 2 3 .. 20
2     1 2 3 .. 20
3     1 2 3 .. 20
4     1 2 3 .. 20
1     21 22 23 ... 40
2     21 22 23 ... 40
3     21 22 23 ... 40
4     21 22 23 ... 40

*

Offline Pet

• 11
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2006, 07:49:17 »
Cytat: "ninik"

Można też pójść na łatwiznę i ściągnąć z strony palmOrb-a wersję która już ma od razu taką rozdzielczość :) Wybierze po prostu "experimential release".

Chyba nie zrozumiałeś  :?  Przedstawiona przezemnie modyfikacja nie dotyczy palmOrb ale lcd4linux ! Napisałem przecież, że trzeba użyć wersji testowej A. To właśnie jest ta experimental o której piszesz. To lcd4linux jest problemem bo standardowo nie potrafi puścić do wyświetlacza tak dużej rozdzielczości i stąd te modyfikacje. W palmOrb niczego nie zmieniałem !

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:35:58 »
Cytat: "ninik"
Powiedz mi jeszcze - jak się pozbyłeś paska z palmOrb-a?

Zmieniłem kolor na czarny motylkiem.
pozdrawia Adam

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:46:18 »
Chyba nie zrozumiałeś  :?  Przedstawiona przezemnie modyfikacja nie dotyczy palmOrb ale lcd4linux ! Napisałem przecież, że trzeba użyć wersji testowej A. To właśnie jest ta experimental o której piszesz. To lcd4linux jest problemem bo standardowo nie potrafi puścić do wyświetlacza tak dużej rozdzielczości i stąd te modyfikacje. W palmOrb niczego nie zmieniałem !

A bawił się ktoś Smartie, żeby osiągnąć więcej niż 160 znaków?
pozdrawia Adam

*

Offline ninik

• **
  • 113
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 22, 2006, 13:05:00 »
A bawił się ktoś Smartie, żeby osiągnąć więcej niż 160 znaków?

Ja po chwili zabawy podarowałem sobie w ogóle, dlatego że:
+ mam dwa palmy na usb - jeden miał iść pod smartie (Zire 21), ale uniwmożliwia mi to działanie drugiego (hotsync manager musi być wyłączony, albo conajmniej włączony drugi)
+ palma chciałem używać jako budzika na ściane jeszcze - wyjście z palmorba od razu jednak rozwala transmisję z komputerem i musze jedno i drugie zrestartować
+ wyłączenie i włączenie komputera niegdy nie pozwala na automatyczne uruchomienie się smartie i palmorba tak by działały dobrze
+ nie można używać sleep mode w komputerze - po tym zabiegu oba programy zdychają
+ raz na jakiś czas smartie zdycha śmiercią tragiczną i potrzebne jest zrestartowanie komputera całego bo inaczej nici z komunikacji
+ wykorzystanie może 1/5 wielkości ekraniku, nie działają przyciski klawiaturki i z graffiti

Ogólnie może jak ktoś ma coś starszego na com-ie to jest lepiej, z USB to porażka zupełna. Cóż.. mój Zire dostał nowy akku i znów będzie używany, to świetny komputerek i trochę żal mi było go tak poniewierać :)

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 22, 2006, 13:32:27 »
+ wykorzystanie może 1/5 wielkości ekraniku, nie działają przyciski klawiaturki i z graffiti

weź Experimental Realse, które, to już nie pamiętam(to 8x20), i będzie conajmniej 1/3 ekranu użyta. Wiesz chociarz do czego służy ta klawiatura??? W Smartie można zdefiniować akcje przycisków, a w dodatku wrzucasz Menu Plugin i robisz sobie małe menu starowane klawiaturą(pokazuje się tylko na życzenie)

*

Offline ninik

• **
  • 113
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 22, 2006, 14:18:32 »
Cytat: "kitor"
weź Experimental Realse, które, to już nie pamiętam(to 8x20), i będzie conajmniej 1/3 ekranu użyta. Wiesz chociarz do czego służy ta klawiatura??? W Smartie można zdefiniować akcje przycisków, a w dodatku wrzucasz Menu Plugin i robisz sobie małe menu starowane klawiaturą(pokazuje się tylko na życzenie)

8x20 to dalej mniej niż połowa tego co można pod linuxem osiągnąć.
Co do menu i przycisków - może działa tylko dla com-ów? Na USB to jest porażka, jakoś inne programy potrafią współpracować z palmem i hotsync managerem.

*

• 6211
Palm na emeryturze
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 22, 2006, 18:30:06 »
Na co-ie działa na 100%, na usb nie miałem okazji testować.