Palm m515 i Palm Portable Keyboard

• 5 Odpowiedzi
  • 566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gnr

• *
  • 51
« dnia: Kwiecień 13, 2006, 18:22:26 »
Witam.
Mam maly problem z palmem m515 i klawiatura: "Palm Portable Keyboard". Instaluje sterowniki ze strony: http://www.palm.com/us/support/accessories/ppk.html i po restarcie podlaczam klawiaturke. Po podlaczeniu jej nadal wlacza sie Hotsync na Palmie (wedlug instrukcji po zainstalowaniu sterownikow nie powinnien sie on wlaczyc). Klawiatury nie moge uzywac poniewaz nacisniecie jakiegokolwiek klawisza powoduja wlaczenie Hotsync.
Moze ktos juz sie z tym spotkal (probowalem obu sterownikow dostepnych dla mojego palma na tej stronie)?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
gnr

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:41:27 »
Po pierwsze sterownik musi byc wlaczony, nie wiem czemu, ale po resecie zawsze wlacza 'detect wireless keyboard', a podlaczana ma domyslnie wylaczona. Wtedy po podlaczeniu bedzie chcial hotsync'a odpalic.

*

Offline gnr

• *
  • 51
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2006, 21:48:22 »
Cytat: "krzysiekz"
Po pierwsze sterownik musi byc wlaczony, nie wiem czemu, ale po resecie zawsze wlacza 'detect wireless keyboard', a podlaczana ma domyslnie wylaczona. Wtedy po podlaczeniu bedzie chcial hotsync'a odpalic.

Keyboard Driver jest wlaczone
Connected Keyboard jest wlaczone (po soft resecie u mnie jest wlaczone)
Wireless i Bluetooth keyboard sa wylaczone
a i tak caly czas po podlaczeniu klawiatury wlacza sie hotsync
Probowalem sterowniki ze strony Palma (v 1.9) jak i ze strony Think Outside (v 3.0T) w obu przypadkach klawiatura nie dziala.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2006, 22:51:40 »
A klawiatura była testowana na jakimś innym palmie?

Ja bym zrobił HR i zainstalował sam sterowniki. Może jakiś inny program ma coś z tym wspólnego...

*

Offline gnr

• *
  • 51
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2006, 23:09:13 »
Cytat: "Kusiu"
A klawiatura była testowana na jakimś innym palmie?

Podobno chodzila na Palmie m500. Koles od ktorego ja kupilem powiedzial mi, ze to moze byc wina stykow on od czasu do czasu tez to mial ale doszedl do wprawy w wkladaniu palma do tej klawiaturki mi sie jakos to nie udaje.
Przyjrzalem sie zlaczu na klawiaturce i rzeczywiscie istnieje mozliwosc ze styki nie trafia na swoje miejsce ale nie mam pomyslu jak to naprawic (ewentualnie sprawdzic). Ogolnie wykonanie klawiatury pierwsza klasa tylko to zlacze budzi wiele zastrzezen (caly mechanizm mocowania palma).

*

Offline gnr

• *
  • 51
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2006, 14:27:19 »
Cytat: "Kusiu"

Ja bym zrobił HR i zainstalował sam sterowniki. Może jakiś inny program ma coś z tym wspólnego...

Zgadza sie po hard resecie gdy wgrany jest tylko sterownik klawiatura dziala.
Wielkie dzieki za porady teraz czeka mnie tylko sprawdzanie, ktory program wchodzi w konflikt ze sterownikami :)