Palm m105 pytanie i prośba o pomoc - update

• 13 Odpowiedzi
  • 1070 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 06, 2005, 18:37:43 »
Witam

Jest to jest moj pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Kompletny ze mnie lamer jeżeli chodzi o palmtopy przyznaję się bez bicia, a teraz opisze sprawę:

Ostatnimi czasy odziedziczyłem po bracie Palma m105, a w sumie to znalazlem go w domu bo brat się wyprowadził i go nie zabrał.

Problem w tym że znalazłem samego palma gdyż brat zabrał podełko, tą podstawkę do komunikacji i wszystko oprucz rysika, który ja gdzieś zapodziałem :-]

I jak późnie mi powiedział to że oddał to koledze bo nie mógł znaleść palma :-P

No a tera powiedział że moge go sobie wziąść.

I teraz pytanie do was.

Ma on IRde ale zanim dokupię modół IRdy do komputera (tańszy niż ta podstawka).

To chciałbym wiedzieć czy będę mógł w ten sposób wgrywać aplikację itp.
Bo nigdzie nie znalazłem wzmianki a czytałem że niektóre palmy mają tylko możliwość komunikowania się między sobą a jeśli chodzi o komputer to już niestety nie.

Druga sprawa to taka że palm był zakupiony w niemczech.

Jak go włączyłem miał polskie menu ale to było moje pierwsze zetknięcie się z palmem i po dłuższej zabawie tak namieszałem i powciskałem wszystko co się da że chyba cały system czy palm mi się zresetował i wtedy już było niemieckie menu.

Brat powiedział mi że razem z palmem była dodana oryginalna płyta na której była polska lokalicacja :-/

No fajnie tylko że ja znalazłem samego palma w domu.

I teraz mam pytanie czy jest możliwość by ktoś kto dostał taki program do palma przesłał mi go. Czy to już będzie piractwo?

Moge jedynie pokazać  paragon zakupu palma bo takie rzeczy akurat trzymamy w jednym miejscu.

Lub jest jakaś inna darmowa nakładka może być na język angielski byle tylko nie niemiecki bo teraz to aż się boję go włączać bo kompletnie nic nie rozumię.

Jeszcze jakby ktoś mógby mi podać jakieś linki do stron z darmowymi aplikacjami, gdyż ja znalazłem narazie jedną, która faktycznie zawiera darmowe programy i nawet da się z niej coś ściągnąć :-]

Głównie to potrzebowałbym ściągnąć słowniki do anglieskiego.
Fonetyczny i zwykły ale Angielsko Angielski tylko z jak największą ilością słów no i żeby zmieścił sie na 8MB.

Fajnie jakby był w stylu słownika z Longmana - Dictionary of Contemporary English wtedy było by wszystko w jednym no ale chyba nie ma takiego darmowego słownika :(

Przepraszam za tak banalne pytanie i prośby ale kompletnie nie wiem co gdzie i jak.

Z góry dziękuję za waszą pomoc i pozdrawiam

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2005, 18:45:49 »
Przez irdę da się oczywiście połączyć z pc i przesyłać dane, jednak na pc musisz mieć zainstalowany program PalmDesktop i HotSync (jest razem z PalmDesktopem). Jednak jeżeli nie wiesz, na palma można wgrywać tylko pliki .pdb i .prc, innych nie przyjmuje.
Co do języka to zrób po prostu hard reset (jak to się robi - znajdziesz na forum) i wtedy będziesz miał wybór języka (w tym angielskiego). Po tym zabiegu stracisz wszystkie dane (oprócz systemu i niektórych aplikacji zapisanych w romie).
Program spolszczający system (płatny) Piloc. Jednak ja polecam tylko same spolszczenie pola graffiti: BocianIII.
Stronka z darmowym softem: http://www.freewarepalm.com
Wszystkie słowniki są niestety płatne, jednak z płatnych to ja bym polecał słownik SlovoED.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2005, 19:03:54 »
Noah Lite jest darmowy, zawiera 37 tysięcy słów (wersja PRO ma ich 120 tysiecy). Jest angielsko-angielski więc chyba taki jaki szukasz.

http://www.arslexis.com/palm/noahlite/overview.html

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2005, 19:49:51 »
Dziękuje za pomoc a mam pytanie czy tego m105 moge zamienic w pilota np. do telewizora??

Jeśli tak to jakiego programu potrzebuje?

A jak już jestem przys słownikach to jeszcze jedno pytanie czy jest jakis slownik polsko-francuski francusko-polski. Nie musi być zaawansowany byle był darmowy.

I jeszcze pytanie o e-booki, czy jest jakaś strona która zawiera podręczniki lub książki specjalistyczne a nie tylko literature.

Potrzebowałbym "historie angli" w ebooku :-P

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2005, 20:09:08 »
Pilota możesz "zrobić" za pomocą programu np. Omni Remote.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2005, 22:36:14 »
Jeszcze jedna rzecz tym razem to mam wiekszy problem, chyba.

Jak napisalem zapodzialem rysik ale nie włączalem palma po stracie rysika(bo i tak mial niemieckie menu).

Ale teraz wlaczylem go i ekran dotykowy chyba nie działa.
Bo probowałem zastąpić rysik czymś innym ale palm nie reaguje ani na palec ani na ołówek.

Czy to normalne? czy do obsługi potrzebuje rysik czy moge to czymś zastąpić jak tak to czym najlepiej?
(bo jak nie znajde rysika to nie chce inwestować 20zł w nowy bo nie wiem czy fascynacja PDA zostanie na długo, a jeśli się w to wciągne to będę raczej myślał o zakupie czegoś lepszego)

A jeśli to nie jest normalne że ekran nie reaguje to czy to na 100% oznacza że jest uszkodzony, czy może są jakieś kroki których podjęcie może przynieść pozytywne skutki.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2005, 23:28:42 »
Oczywiście ekran reaguje na wszystko, nie tylko na rysik. Akurat rysik w tym modelu to tylko kawałek plastiku.
Aby sprawdzić, czy ekran jest sprawny, czy nie należy zrobić hard reset (nie myl z soft resetem!!!) i wtedy od początku skalibrować ekran (czyli klikać w sam środek pokazywanych trzech krzyżyków).

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2005, 14:41:08 »
to już będzie typowo lamerska prośba ale przeszukuje już forum 2h i za żadne skraby nie mogę znaleść posta opisującego jak zrobić HARD RESET, wszędzie tylko: "jak zrobić hard reset znajdziesz na forum"

Jakby ktoś z was wiedział który to post to prosze o linka a jak komuś by się bardziej chciało i mógłby mi to napisać( na gg żeby już nie zaśmiecać forum) to byłbym wdzięczny po raz kolejny.

Aha i sciągłem jakąś TRIAL wersje słownika zeby sprawdzić czy jest wart kupienia( testuje narazie wszystko na emulatorze) i jest to plik *.exe i jak go włączam to wyskakuje mi komunikat że nie wykrył HOT SYNC.
No bo nie mam zainstalowanego Palm Desktop(tyle się domyśliłem).
Ale teraz pytanie czy jak mam do dyspozycji tylko IRDE żeby to wgrać to czy to wgram? :-]

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2005, 14:50:17 »
Hard Reset: z tyłu palma wciśnij przycisk reset, następnie szybko wciśnij przycisk power (ten u góry od włączania) i przytrzymaj go około 5sek. Puść go i na ekranie powinien się ukazać napis "Delete all data?" Wciśnij przycisk do góry.
Ewentualnie wyjmij główne baterie na około 5 min, a następnie włóż z powrotem. Efekt będzie taki sam jak po hard resecie.

Co do tego programu, to faktycznie wymaga on PalmDesktopa a dokładniej programu HotSync, wchodzącego w skład PD. Teraz pozostaje połączyć palma z pc via irda i można już spokojnie instalować programy.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2005, 22:49:56 »
Dzięki za pomoc hard reset rozwiazał wszystkie moje problemy.

Ale mam jeszcze jedno pytanie:

Palm posłóży mi głownie jako słownik ale chcialbym od czasu do czasu wrzucic jakiegos e-book'a.

No i teraz jakbyście mogli mi polecić jakąś przeglądarkę tych ebooków.

Może być płatna byle miała możliwość wyszukiwania tekstu, nie wiem czy są programy które posiadają opcje obrócenia tekstu na wyświetlaczu z pionowego na poziomy.
A odnośnie html to czy na takiego palma (m105) jest jakiś program który pozwoli mi przeglądać lub przerobić by potem móc przeglądać strone www ale z zachowaniem odnośników(linków) które będą minie odsyłać do poszczególnych parti tekstu

I jeszcze odnośnie samych ebooków do palma to:

Poklik napisał:

"Jednak jeżeli nie wiesz, na palma można wgrywać tylko pliki .pdb i .prc, innych nie przyjmuje."

Więc czy istnieje jakiś program do przerebiania formatów: pdf,txt,html,etc. na kompatybilne z formatami palma?

A może znacie jaką fajną stronkę z darmowymi ebookami.

I jeszcze jedno:
Znalazlem Omni Remote i jakis program TV-Uni Remote obydwa w formacie .pdb( bo to rozszeżenie chyba oznacza baze danych) i po wgraniu ich do palma nie pojawiła się żadna nowa ikonka.

Czyżbym potrzebował jeszcze jakiś program wnioskuje z rozszeżeniem .prc

Jak tak to jaki a jak nie to czemu nie mam ikonki :-/

i na koniec odnośnie programów. Jakie moglibyście mi jeszcze programy polecić tak żebym mógł się tym palmem nacieszyć.

Bo widzę że programów jest masa. To co wymieniłem chyba narazie mi wystrczy ale może są takie programy które potrafią zmienić zastosowanie palma ( tak jak np.Omni Remote).
Może jest jakiś program który pozwoli otwierac mi auta sąsiadów ;-P (nie no żaruję, a i tak moi sąsiedzi nie mają fajnych aut)
Czyli interesowały by mnie jeszcze, np. mapy(historyczne, teraźniejsze) ale coś czuje że za dużo wymagam jak na ten typ palma.
Ale może co w rodzaju małej encyklopedii a już bardziej leksykonu by się znalazło.
Jak coś takiego jest i nie zajmuje wiecej  niż 8MB to prosze o nazwę.

Pozdrawiam

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 09, 2005, 14:17:35 »
Do ebooków ja osobiście używałem programu iSilo + iSiloX dla Windows (konwerter do .pdb). Jest to program płatny, jednak bardzo dobry.
Możesz także jeszcze użyć zachwalanego, darmowego Pluckera. Posiada także kowerter. Więcej na temat jego możliwości nic nie powiem, bo po protu go nie używałem.
Przeglądarki www: Blazer - także wap, Xiino, Palmscape, Palm Web Pro itp.
Co do Omni Remote, to faktycznie, ściągnąłeś pewnie samą baze danych informacji o kodach ir, potrzeba jeszcze tego głównego programu w postaci .prc.
Z innych przydatnych programów to polecam BocianIII (polskie znaki i polskie pole Graffiti) lub Interpilot (spolszczenie klawiatury).
A co do obracania ekranu, to niektóre programy do ebooków mają wbudowane taką funkcję. Jeżeli jednak nie ma to był kiedyś hack (do programu X-Master, lub HackMaster), który pozwalał na dowolne obracanie ekranu.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 10, 2005, 21:25:37 »
Nowe pytanie :-]

Czy m105 ma podświtlanie???

Jeśli tak to gdzie się je ustawia-włącza.

Bo u mnie albo jest wył. albo nie działa.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 10, 2005, 21:46:03 »
Po prostu przytrzmaj dłużej przycisk power (ten od włączania i wyłączania palma) aby włączyć, lub wyłączyć podświetlenie.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 11, 2005, 15:40:02 »
Przepraszam! tu zamieściłem pytanie odnośnie IRDY bo miałem problem ale znalazłem odpowiedz na forum, wiec zmieniam zawarość tego postu.