Witam
Jest to jest moj pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Kompletny ze mnie lamer jeżeli chodzi o palmtopy przyznaję się bez bicia, a teraz opisze sprawę:
Ostatnimi czasy odziedziczyłem po bracie Palma m105, a w sumie to znalazlem go w domu bo brat się wyprowadził i go nie zabrał.
Problem w tym że znalazłem samego palma gdyż brat zabrał podełko, tą podstawkę do komunikacji i wszystko oprucz rysika, który ja gdzieś zapodziałem :-]
I jak późnie mi powiedział to że oddał to koledze bo nie mógł znaleść palma :-P
No a tera powiedział że moge go sobie wziąść.
I teraz pytanie do was.
Ma on IRde ale zanim dokupię modół IRdy do komputera (tańszy niż ta podstawka).
To chciałbym wiedzieć czy będę mógł w ten sposób wgrywać aplikację itp.
Bo nigdzie nie znalazłem wzmianki a czytałem że niektóre palmy mają tylko możliwość komunikowania się między sobą a jeśli chodzi o komputer to już niestety nie.
Druga sprawa to taka że palm był zakupiony w niemczech.
Jak go włączyłem miał polskie menu ale to było moje pierwsze zetknięcie się z palmem i po dłuższej zabawie tak namieszałem i powciskałem wszystko co się da że chyba cały system czy palm mi się zresetował i wtedy już było niemieckie menu.
Brat powiedział mi że razem z palmem była dodana oryginalna płyta na której była polska lokalicacja :-/
No fajnie tylko że ja znalazłem samego palma w domu.
I teraz mam pytanie czy jest możliwość by ktoś kto dostał taki program do palma przesłał mi go. Czy to już będzie piractwo?
Moge jedynie pokazać paragon zakupu palma bo takie rzeczy akurat trzymamy w jednym miejscu.
Lub jest jakaś inna darmowa nakładka może być na język angielski byle tylko nie niemiecki bo teraz to aż się boję go włączać bo kompletnie nic nie rozumię.
Jeszcze jakby ktoś mógby mi podać jakieś linki do stron z darmowymi aplikacjami, gdyż ja znalazłem narazie jedną, która faktycznie zawiera darmowe programy i nawet da się z niej coś ściągnąć :-]
Głównie to potrzebowałbym ściągnąć słowniki do anglieskiego.
Fonetyczny i zwykły ale Angielsko Angielski tylko z jak największą ilością słów no i żeby zmieścił sie na 8MB.
Fajnie jakby był w stylu słownika z Longmana - Dictionary of Contemporary English wtedy było by wszystko w jednym no ale chyba nie ma takiego darmowego słownika

Przepraszam za tak banalne pytanie i prośby ale kompletnie nie wiem co gdzie i jak.
Z góry dziękuję za waszą pomoc i pozdrawiam