Palm i rs232

• 9 Odpowiedzi
  • 1355 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Palm i rs232
« dnia: Grudzień 06, 2008, 23:04:53 »
Zastanawiałem się ostatnio jakiego typu urządzenia da się podłączyć do Palma poprzez ten interfejs. Może np. jakiś modem starszego typu? Stację dysków? :P
Ktoś opracował jakieś ciekawe rozwiązania tego typu? Spotkał się ktoś z was z czymś takim?

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: Palm i rs232
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 08, 2008, 00:17:12 »
Modemów od czorta można podpiąć, można sobie zrobić licznik rowerowy domowej roboty, ktośtam próbował zrobić czytnik kart MMC dla Palma IIIc...

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:38:01 »
Modemów od czorta można podpiąć, można sobie zrobić licznik rowerowy domowej roboty, ktośtam próbował zrobić czytnik kart MMC dla Palma IIIc...

A możesz podać jakiś przykład takiego modemu? ;)
Google odsyłają mnie głownie do informacji na temat stosowania Treo jako modemów GPRS/EDGE.
Co do pozostałych, to spotkałem się z tymi projektami. Czytnik kart chyba utknął na poziomie softu? Tzn. gość niby zamieścił jakieś screeny, ale nie zdecydował się na opublikowanie wczesnej wersji oprogramowania...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:55:01 »
Każdy modem szeregowy zadziała, bo nie potrzebne są żadne dodatkowe sterowniki! Możesz nawet podłączyć bezpośrednio komórkę kabelkiem szeregowym i korzystać z modemu GPRS (sam tak robiłem na PDA z WM,ale i Palm sobie poradzi). Kwestia tylko poziomu sygnałów - jak masz TTL w komórce a rs232 (pełny) w Palmie, to trzeba dorzucić max232 po drodze. Na szeregowe złącze można też podpinać klawiatury i myszki, ale tu niestety sterownik już jest niezbędny.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 08, 2008, 16:01:23 »
Hmm... Czyli modem Packet Radio na rs232 też ma szansę zadziałać? ;)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 08, 2008, 16:27:29 »
Ależ oczywiście, że ma szanse zadziałać - wszystkie modemy powinny reagować standardowo na komendy Hayes'a, czyli dać się sterować nawet z prostego terminala na sprzęcie przenośnym (na WM używałem Pocketty do testów).

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 01, 2009, 12:12:17 »
Ależ oczywiście, że ma szanse zadziałać - wszystkie modemy powinny reagować standardowo na komendy Hayes'a, czyli dać się sterować nawet z prostego terminala na sprzęcie przenośnym (na WM używałem Pocketty do testów).

Hmm... A istnieje jakiś soft, który pozwoliłby mi zestawić połączenie Internetowe za pomocą jakiegoś modemu rs232 (zakładając, że taki zdobędę) i 0202122? :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2009, 12:55:37 »
Niestety z Palmem nigdy nie miałem do czynienia, dlatego trudno mi coś powiedzieć, ale na PPC można się było połączyć przez standardowe połączenie internetowe ustawiane z "panelu sterowania" - Palm nie ma czegoś takiego?. Wystarczyło wybrać odpowiedni port com i już. Można się było też połączyć z programu terminala (pocketty), przez komendy Hayes'a.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 01, 2009, 23:12:45 »
na PPC można się było połączyć przez standardowe połączenie internetowe ustawiane z "panelu sterowania" - Palm nie ma czegoś takiego?. Wystarczyło wybrać odpowiedni port com i już.
W Palmach jest tak samo -> Preferences/Connections