Palm i pendrive usb

• 20 Odpowiedzi
  • 1581 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Palm i pendrive usb
« dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:47:18 »
Witam

Pierwszy raz jestem na tym forum, tak więc chciałem się przywitać i pozdrowić Was oraz całe Wasze rodziny bliższe i dalsze :D

Noszę się z zamiarem zakupu PDA, bardzo chciałbym aby było to urządzenie z systemem Palm OS, ale powiedzcie mi proszę czy istnieje jakiś palm z bluetooth i wifi, do którego mógłbym podłączyć pendrive na usb i jednocześnie mieć w palmie jakąś kartę pamięci? wiem, że potrzeba do tego pda z hostem usb, ale czy ma to jakiś palm?  może jest jakaś przejściówka?

pozdrawiam wszystkich i proszę o odpowiedź

jeżeli nie ma czegoś takiego to proszę nie pisać mi tego wprost tylko jakoś łagodnie, naprawdę nie chciałbym nawet kijem tykać windowsa :lol:

jeżeli temat powinien być w dziale "zakupy" to nie obrażę się jeżeli ktoś go tam wyplewi, ale do tego działu mi jakoś tak bardziej pasowało   :roll:

*

elektryk

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2006, 17:52:21 »
polecam palma tungsten tx. hosta nie ma zaden palm, ani przejsciowki nie ma. za to ma wszystko inne, o czym wspominasz. ewentualnie life drive, z hdd 4 gb.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2006, 18:00:48 »
tak wiem, że TX ma to co bym chciał i life drive też, ale ja właśnie potrzebuję możliwości podłączenia pamięci przenośnych :x

no pozekam jeszcze trochę, może komuś jednak udało się podłączyć coś na usb do palma? no proszę Was  :cry:

*

Offline kwieto

• 2785
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2006, 20:01:58 »
Cytat: "nie_zdecydowany"
no pozekam jeszcze trochę, może komuś jednak udało się podłączyć coś na usb do palma? no proszę Was  :cry:

Poszukaj po sieci, moze ktos wykombinowal jakas przejsciowke czy cus - normalnie nie ma takiej mozliwosci

A po co Ci w ogole taka opcja - slot na karte pamieci w Palmie nie wystarczy?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2006, 20:10:52 »
no przydałoby mi się coś takiego żeby wgrywać podcasty di ipoda

zastanawiam się właśnie nad czytnikiem kart pamięci do ipoda, ale to już wtedy trochę większa motania, ale jak się nie da przez usb to pewnie na takie coś się zdecyduję..

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi ;)

*

Offline kwieto

• 2785
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 03, 2006, 23:31:52 »
no przydałoby mi się coś takiego żeby wgrywać podcasty di ipoda

zastanawiam się właśnie nad czytnikiem kart pamięci do ipoda, ale to już wtedy trochę większa motania, ale jak się nie da przez usb to pewnie na takie coś się zdecyduję..

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi ;)

Czytnik kart nie dziala z kazdym iPodem (na pewno dziala z Photo, natomiast z mini, starszymi generacjami "duzego", nano lub szufelka juz niekoniecznie). No i jest to dosc droga impreza :(
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2006, 11:57:29 »
Kwieto masz może jakieś własne doświadczenia z tym czytnikiem? wiem, że on prawie 500zł kosztuje, ale dałeg go jako przykład obejścia problemu :roll:
i czy z tego czytnika można jedynie odgrywać utwory, czy można je też przenośić do ipoda? np. zdjęcia?

czy ten czytnik działa z komputerem jako zwykły czytnik na usb? czy kabel dostaje się tylko do ipoda? może dałoby się wymyśleć coś co działałoby na zasadzie tego czytnika, wkońcu nowe Palmy również mogą być wykrywane jako pamięc wymienna....

*

Offline kwieto

• 2785
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2006, 15:02:29 »
Kwieto masz może jakieś własne doświadczenia z tym czytnikiem? wiem, że on prawie 500zł kosztuje, ale dałeg go jako przykład obejścia problemu :roll:
i czy z tego czytnika można jedynie odgrywać utwory, czy można je też przenośić do ipoda? np. zdjęcia?

AFAIK da sie zdjecia zgrywac na iPoda (inaczej nie mialby racji bytu)
Interesowalem sie nim o tyle o ile, gdy kupowalem swojego iPoda (wyszlo mi ze lepiej zainwestowac w osobny bank zdjec)
Nie bawilem sie nim, ale skoro iPod ma swoje wlasne zlacze (dock connector), to nalezy sie spodziewac ze czytnik bedzie przystosowany do owego connectora i na zwyklym USB nie pojdzie.

Szczerze mowiac, szukam wlasnie informacji o tym adapterze i nigdzie nie moge go znalezc - czyzby przestal byc produkowany?
Zastapil go "apple camera adapter", z tym ze wg informacji ze strony przeznaczony jest on wylacznie do sciagania zdjec (jest ryzyko, ze urzadzenie o ktorym mowimy tez sluzylo wylacznie do zdjec)

czy ten czytnik działa z komputerem jako zwykły czytnik na usb? czy kabel dostaje się tylko do ipoda? może dałoby się wymyśleć coś co działałoby na zasadzie tego czytnika, wkońcu nowe Palmy również mogą być wykrywane jako pamięc wymienna....

Mysle ze sprawa jest dosc problematyczna. Swoja droga, watpie by iPoda udalo Ci sie podlaczyc do palmtopa z hostem USB - wgrywanie podcastow czy innych tego typu rzeczy odbywa sie przeciez poprzez iTunes, a tego na palmtopy (zarowno PPC jak i Palmy) nie ma...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 04, 2006, 15:50:12 »
usb do palma? no proszę Was  :cry:

Istnieją co prawda hosty USB na kartach, ale wyłącznie na kartach CF. Na SD jeszcze nie ma (i nie wiadomo, czy i kiedy będą). A ponieważ TX nie ma gniazda CF to nic z tego nie wyjdzie.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2006, 02:34:49 »
A ja tak zupelnie z innej beczki... Po co iPod jak bedziesz mial palma.. Karta SD, czytnik, palm... mnie wystarcza. Muzyka, filmy, ebooki, internet, no i PDAClub... Ech... zycie ;)

*

Offline kwieto

• 2785
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2006, 07:31:48 »
Cytat: "grayzon"
A ja tak zupelnie z innej beczki... Po co iPod jak bedziesz mial palma.. Karta SD, czytnik, palm... mnie wystarcza. Muzyka, filmy, ebooki, internet, no i PDAClub... Ech... zycie ;)

Masz karte SD o pojemnosci np. 30 lub 60GB?

No i pytanie czy beda chodzic podcasty itd, itp.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 05, 2006, 09:37:59 »
podcasty pewnie będą chodzić na byle jakim odtwarzaczu mp3, ale co to za przyjemność?  na 30gb ipozie mogłbym mieć wszystkie odcinki podcastów i audiobooków, a do tego ipod sam nimi zarządza

kurcze szkoda :(

*

Offline kwieto

• 2785
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:58:35 »
podcasty pewnie będą chodzić na byle jakim odtwarzaczu mp3, ale co to za przyjemność?  na 30gb ipozie mogłbym mieć wszystkie odcinki podcastów i audiobooków, a do tego ipod sam nimi zarządza

kurcze szkoda :(

No ale znowu - do sensownego zarzadzania podcastami (i innymi plikami) trzeba iPoda uzywac w zestawie z iTunes, reczne wrzucanie plikow nie ma sensu (zwlaszcza ze pliki sa na iPodzie segregowane w bardzo "dziwaczny" sposob - prawdopodobnie po to by utrudnic nielegalne kopiowanie :"P)
Czyli nawet majac w palmtopie hosta, niewiele zdzialasz

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:18:01 »
kwieto ja ja to wiem, ale szukam ciągle jakiegoś normalnego rozwiązania albo chociaż "małego tricku", ale jeśli iPod może pobierać zdjęcia z czytnika belkina, to myślę, że jest to tak zrobione, że pliki zapisują się na dysku i dodawane są odpowiednie wpisy do biblioteki ipoda dzięki czemu pliki traktowane są jak normalnie wgrane przez iTunes, chyba, że z tego czytnika nie da się kopiować plików do ipoda?

drugie rozwiązanie nad którym myślałem to rockbox, z tego co gdzieś przeczytałem(nie pamiętam w tej chwili gdzie) to można w tym oprogramowaniu przeglądać zasoby ipoda wgrane przez itunes, jako dysk przenośny, ale nie jako "disk use" czyli po podłączeniu do komputeru widać muzykę wgraną przez nas którą normalnie słuchamy, i prawdopodobnie oprogramowanie czuwa również nad tym aby pliki które  są kopiowane do poda metodą drag&drop przez  Findera również były widoczne jako pliki wgrane przez iTunes, a jak wiadomo dla podcastów wystarczy zmienić Genre na podcast i ipod pozwoli już na odpowiednie odsłuchiwanie audycji.

kurcze trochę się rozpisałem, ale zależy mi na tym aby sprawić sobie pda bez windowsa

i jeszcze jedno

kwieto=Kwiatki z jakiegos innego forum?

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:26:59 »
a może jakoś sobie ułatwię, czy jest na palm os jakis program w stylu iTunes, który mógłby pobierać podcasty? tak żeby mu tylko podać feed rss i żeby on później sam ściągał? chyba jednak szybsze to niż łączenie z ipodem :(

*

Offline Kusiu

• 3968
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 05, 2006, 11:52:30 »
Chyba QuickNews + dowolny mp3 player załatwią sprawę.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:06:20 »
no to już się robi ciekawie :)

a teraz jak to jest z multitaskingiem? przyznam, że NIGDY nie miałem w ręku ŻADNEGO pda, ale z tego co przeczytałem na tym forum pod Palm OS nie ma możliwości uruchomienia kilku programów naraz, ale przeczytałem też, że niektóre programy można "schować" i uruchomić równolegle inny program, więc czy jest jakiś program odtwarzający mp3 który możnaby schować i jednocześnie uruchomić "quicknews" lub napisać mail?

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:08:03 »
A to  przeczytałem w opisie "QuickNews"

"Podcast support and management
Automatic updates and podcast downloads"  :D

naprawdę wielkie dzięki Kusiu ;)

*

Offline Kusiu

• 3968
Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:11:52 »
czy jest jakiś program odtwarzający mp3 który możnaby schować i jednocześnie uruchomić "quicknews" lub napisać mail?

Chyba wszystkie odtwarzacze mp3 działają w ten sposób (RealPlayer, AeroPlayer, Pocker Tunes, Audio Playery wbudowane w Sony Clie itd). Można odtwarzać mp3 w tle bez żadnych problemów.

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 05, 2006, 12:18:34 »
Cytat: "Kusiu"

Chyba wszystkie odtwarzacze mp3 działają w ten sposób (RealPlayer, AeroPlayer, Pocker Tunes, Audio Playery wbudowane w Sony Clie itd). Można odtwarzać mp3 w tle bez żadnych problemów.

no to fajnie, pocket tunes przypomina trochę iTunes, czy po jego "ukryciu" szybkość działania palma spada drastycznie, czy da się  pracować?

czy tak ukryte programy są widoczne dla innych programów? czy jest np, taka możliwość, że program który używa dźwięków (dźwięk nowego maila, jakaś informacja z tomtom) będzie mógł ściszyć odtwarzaną muzykę przez pocket tunes?

QuickNews ~ 50zł :( , ale jeżeli by się sprawdził to byłbym gotów zapłacić

a czy ktoś tego używa do słuchania podcastów?

Palm i pendrive usb
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 05, 2006, 16:20:54 »
Na moim T3 nie obserwuje drastycznego spadku wydajnosci. Duzo jezdze i w czasie podrozy sluchajac muzyki i w tym samym czasie pracujac na excellu nie mam zadnego dyskomfortu pracy. prawda jest ze pojemnosc wieksza niz  1GB jest hmmm. chyba tylko wieksza.  Ale 800MB w mp3 to przeciez ponad 11 godzin muzyki. W/g mnie starcza. Przy palmie nauczylem sie jednego... Panie daj mi sile, zebym znienial to co moge zmienic, pogode ducha, abym godzil sie z tym czego zmienic nie moge... I rozum, aby mi sie jedno z drugim nie pop......  :) pozdrawiam