Palm czy pocket

• 12 Odpowiedzi
  • 1050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline toxic

• 10
Palm czy pocket
« dnia: Kwiecień 09, 2003, 23:06:14 »
Mam taki dylemat. Pewnie ten temat byl czesto poruszany ale nie moge nic znalesc. Chodzi mi co lepiej wybrac. Pewnie zarazbedziecie mowic ze zalezy od uzytkownika... Mogli byscie mi napisac co do czego jest bardziej przystosowane? Na co znajde wiecej oprogramowania?

Z tego co wiem to najlepszy pocket jaki teraz jest to ipaq 5450 ktory kosztuje okolo 4000 zl :). Wiem ze pockety maja lepsza synchronizacje z win. Niestety nie mam za wiele informacji po pamach. najlepszy to Palm Tungsten T??

Palm czy pocket
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2003, 00:46:18 »
no palm oczywiście ale wejdz na forum pocketowców to co innego usłyszysz.
Ja bym wybrał i wybrałem palmos a konkretnie sony ze względu na hi res i full softu, mniejsze rozmiary tegoż softu co pozwala szybciej zaciągnąć z netu i przy np 16 mb pamięci + 16 mb daje wielkość miejsca wprost niemożliwą do zapełnienia (w pockecie zapełnienie 32 mb pamięci  i karty 128 mb zajęło 2 tygodnie a programów miałem mniej niż obecnie w palmie. I wreszcie nie martw się o synchronizację dokumentów office, że jest w palmie gorsza niż w pockecie. Wystarczy quickoffiec 7.0 premier a synchronizacja dokumentów office z palmem jest chyba lepsza niż z pocketem. Trzeba tylko wywalić 50 zielonych. Swoją drogą admini mogliby się pokusić o artykulik na temat quickoffice premier bo to ciekawa pozycja. Ale najlepszy to chyba obecnie tungsten. Podobno wyszła jakaś nowa wersja? ale nie wiem więcej?

*

Offline MarcinW.

• 716
Palm czy pocket
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2003, 07:31:13 »
toxic:: temat był poruszany BARDZO wiele razy.... Nie szukałeś dokładnie. Na forum masz dwa - jeden o systemach operacyjnych (PocketPC vs. PalmOS) - zawierający spostrzeżenia i reflekscje użytkowników obu platform, drugi w stylu "Co wybrać??" - ale poszukaj go sobie.....

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline toxic

• 10
Palm czy pocket
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2003, 16:20:37 »
No dobra powiedzmy ze sie zdecydowalem na palma. Co mozecie mi polecic. Nie zwracajcie uwagi na cene :)

*

Offline MarcinW.

• 716
Palm czy pocket
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2003, 16:29:30 »
Tungsten|T - best of the best!! A dlatego, że ma nowszej niż inne urządzenia generacji procesor i wbudowany BlueTooth. Jego koszt zamykasz w okolicy 2100zł.. BlueTooth może się przydać do połaczenia T|T z komórką i korzystanie z zasobów sieci....
Można też jeszcze celować w Sony NZ90 ale 4500zł za ładny wygląd to raczej sporo mimo, że nie mam zwracać uwagi na cenę....
Inne palmtopy mają mniej wydajne procki ale wszystko jest uzależnione od zasobności Twojej kieszeni. A należy brać to pod uwagę przy np. chęci zakupu jakichkolwiek akcesoriów... One jednak parę następnych złotych kosztują :)

*

Offline jawi

• *
  • 77
Palm czy pocket
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2003, 23:43:27 »
A może jednak zaczekać na poprawionego następcę TT, nie obarczonego jego błędami?

*

Offline toxic

• 10
Palm czy pocket
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 11, 2003, 00:10:45 »
A jakie bledy ma TT? Bo wiesz kazde urzadzenie ma jakies bledy i na poprawione wersje mozna czekac do konca zycia... Za ile ma byc ten nastepca TT?

*

Offline jawi

• *
  • 77
Palm czy pocket
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2003, 10:11:40 »
Spokojnie - ja jestem tylko obserwatorem. Ktoś wskazywał na dziwnie szybki spdek jego ceny (coraz mniejsza róznica w stos. do m515), były problemy z mp3, gdzieś czytałem o wadliwym działaniu ekranu dotykowego w górnej części w niektórych egzemlarzach... A cała długa dyskusja pomiędzy zwolennikami TT a Sony niedawno na tych łamach?
Były też doniesienia o ulepszonym następcy (o ile pamiętam- z wirtualnym graffiti). Zresztą to chyba reguła- pierwszy model z nowej serii wkrótce zyskuje lepszych następców. Problem tylko, że nastepca może być stosunkowo drogi.

*

Offline astved

• **
  • 137
Palm czy pocket
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2003, 13:02:45 »
Mam Ipaq 5450 i jest za duży, nie mogę go nigdzie ze sobą zabrać bo ma zbyt duże gabaryty, oczywiście to świetny sprzęt, ale mam wrażenie, że jest świetny tylko do multimediów, bo programy na pocketpc są mniej przyjazne. Polecam palma koniecznie z Hires, uważam, że Palm o rozdzielczości ekranu 160x160 jest zdecydowanie gorszy od Pocketów.

Sam się zastanawiam jak to jest możliwe, że mając jednocześnie najlepszego pocketa oraz palma Sony Clie to zawsze przy Clie większość czasu spędzam i biorę go ze sobą jak wychodzę z domu. Mimo, że ma on zegar tylko 33mhz i mniejsze możliwości multimedialne :)

Polecam więc
 jakieś Sony Clie (byle małe) albo Tungstena (poprawki już są na mp3 i ekran więc nie ma problemu). Wszystkie następne palmy będą brzydkie co widać na zdjęciach, i nie będą miały starego, moim zdaniem lepszego graffiti.

*

Offline MarcinW.

• 716
Palm czy pocket
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2003, 19:41:05 »
Miałem ten sam dylemat - nie ma sensu czekać w nieskończoność na pojawienie się dopracowanego modelu. Kupiłem T|T i jestem BARDZO zadowolony. Hi-Res 320x320, BlueTooth i wydajny procek to jednak atuty nie do powalenia... Nie czekam na nowy model, bo to co już mam w zupełności wystarcza i spełnia swoje zadania.
Braki i niedociągnięcia w systemie (mp3, digitizer ekranu) - zostały już faktycznie rozwiązane i nie ma z nimi problemu... Poza tym dostępność akcesoriów załatwia resztę. Dla mnie T|T jest wystarczający - Sony jest za drogie w przypadku tych modeli, które mnie interesowały...

*

Offline toxic

• 10
Palm czy pocket
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 12, 2003, 00:10:58 »
Kusi mnie jednak 5450. Najwazniejsze to ze ma wbudowana karte (bezprzewodowa) sieciowa. TT tego nie ma. :/ Tylko juz gozej z cena. 4000 to juz troszke przesada
a jezeli chce sie jeszcze jakies akcesoria kupic...

Nie mam pojecia co wybrac

Palm czy pocket
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 12, 2003, 15:15:34 »
tak jak wspomniał kolega astaved częściej zabiera ze sobą jednak clie a więc czy szukasz przenośnego urządzenia czy też czegoś mniej porecznego ale za to z multimediami (właściwie Tungsten multimedia już ma a więc nad czym się zastanawiać w koncu 320 x 320 to nie 320 x 240 a wiec palm górą (a sony z wirtualnym graffiti to 320 x 480) i niech nikt nie mówi że rozdzielczość nie jest ważna.
Wreszcie jak ktoś wcześniej wspomniał programy na palma są po prostu bardziej przyjazne.

*

Offline astved

• **
  • 137
Palm czy pocket
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 12, 2003, 17:48:02 »
masz rację, ale jeśli chodzi o multimedia to ekran w T|Tungsten i podobnych palmach jest jednak kwadratowy, a jak wiadomo do odtwarzania grafiki i filmów jest w zasadzie konieczny ekran w kształcie prostokąta (format zdjęć i filmów standard), na kwadracie wychodzi to mniejsze, a wierz mi, oglądanie filmu lub zdjec na czyms takim jest nieatrakcyjne. Co innego ze Hi-res jest uzalezniajace :). Wiec jesli chodzi o multimedia mozna tu dac przewage pocketow nad palmami (zaznaczajac ze jednak 320x240 to o niebo gorszy ekran od 320x320). Pozostaje jeszcze dosc istotny problem braku karty CF w palmach, ktora to daje decydujace mozliwosci rozszerzen o inne akcesoria. (SD oferuje wciaz malo, a jak juz cos ma to bardzo drogie to jest). Ale przeciez wiekszosc potrzebuje urzadzenia z super atrakcyjnym wsparciem programowym, malym i z lepszym systemem. A tak na marginesie, jak to jest ze palm z zegarem 33mhz chodzi szybciej niz Ipaq 5450 z zegarem 400mhz to nie wiem :) Jak ktos zastanawia sie nad albo Tungstenem albo Ipaq 5450, wybralbym jednak Tungstena, albo jakiegos Soniego z dobrym procesorem.

Na marginesie: rozdzielczosc jest wazna, 320x320 daje naprawde wysmienite efekty, ekran Ipaqa choc lepiej rozwiazany pod wzgledem odbijania slonca i dawania wiekszego swiatla, oraz co też ważne calowo bardzo duży, niestety jest o wiele gorszy od palma T|T czy Sony CLie z HR, widać siatkę pikseli i litery są gorzej wyświetlane