odbieranie przez irde plikow worda

• 22 Odpowiedzi
  • 1646 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« dnia: Maj 22, 2003, 01:33:33 »
Jak to zrobic: odebrac plik inny niz pdb i prc przez podczerwien. Ostatnio pisalem pare rzeczy na laptopie koleznaki. Pozniej chcialem je przeslac na palma i... lipa :(
"unknown format" czy cos w tym stylu. A mam zainstalowanwgo tealdoca i quickworda, ktore teoretycznie widza nativy...
Szkoda. Nie wszedzie mozna zainstalowac hotsyca.
a moze sie da?

« Odpowiedź #1 dnia: Maj 22, 2003, 08:49:20 »
Ja tez mam podobny problem. Chcialem przeslac z telefonu t68i zdjecie (w formacie jpg) i chociaz palm je odebral to jednak nie mogl zapisac - "unknown format";(
Jaki program na palma moglby obslugiwac jpgi?? ewentualnie mmsy??

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 22, 2003, 09:04:47 »
A masz jakis port rozszerzen (SD/MMC, CF, MS)? Jesli nie, to nic z tego :(

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 22, 2003, 12:02:12 »
Mam Vxa:( A moze da sie napisac jakis program ktory by je przechwytywal i zamienial do pdb?

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 22, 2003, 19:37:36 »
SnapperMail - podobno przyjmie każdy plik jeżeli przed wysłaniem zmieni się jego rozszerzenie na ".mail" (i usunie wszystkie inne kropki) (nie jestem pewny bo tej opcji nie testowałem).
http://www.palmgear.com/software/showsoftware.cfm?prodID=44646

QuickOffice w najnowszej wersji potrafi bezpośrednio otworzyć pliki XLS i DOC (i jeszcze kilka innych) - Dema są zawarte bezpośrednio w SnapperMail

pozdrawiam
Jarek

P.S. W razie gdyby ktoś chciał potestować nieco dłużej najnowszą wersję Snappera - to polecam swój sposób:
1. HandZipperem Lite (zawartym w Snapperze) spakować plik "Saved Preferences"
2. Po 21 dniach triala rozpakować nadpisując powyższy plik (rozpocznie się pierwszy dzień triala).

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2003, 13:05:52 »
Ano mam karte pamieci, ale w czym to pomaga?
Pliki inne niz pdb i prc i tak moge wrzucac na nia tylko syncwizardem, bo hotsync wywala blad...
wkurza mnie juz ta cala opcja...

jaromaz: to jest niezly pomysl! przetestuje. Moze wystarczy zmienic na pdb...

*

Offline Rafer

• *
  • 98
  • Sprzęt: Axim X30H, Kaiser
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2003, 14:18:18 »
A ja ciagle proponuje zastosowaie ZBoxZ - u kolezanki korzystasz z hyperterminala (nawet przez podczerwien) a w domku conduit wyciaga Ci plik do katalogu Unboxed. Plik tekstowy mozesz nawet w Palmie przerobic na PalmDoc i dalej obrabiac.
Ja korzystam z tego programu od dluzszego czasu i jestem b. zadowolony - nosisz przy sobie dyskietke w palmie, nawet gdy nie masz karty pamieci.

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2003, 15:34:57 »
No, brzmi niezle... thx
A mozesz jakos dokladniej?
Jak pisales o tym wczesniej, to wieczorem poszukam w archiwum...

Ale ciagle wkurza mnie, ze nie mozna wrzucac czego sie chce i jak sie chce. Jakos na PC-cie moglem miec np. pliki do powerpointa, nie majac go, a tu trzeba kombinowac... Bez sensu!

No i caly czas postuluje wynalezienie jakiegos systemu plikow wsadowych na palma ;)
np. zeby dalo sie zrobic takiego .bat, ktory kopiuje aplikacje z SD (z bazami danych), odpala, a pozniej robi update zmian z pamieci palma na SD... I o tym tez moge sobie tylko pomarzyc. Ja niestety z cienki jestem w te klocki :(

pozdro

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 24, 2003, 18:00:28 »
Dziekuje, juz zassalem soft i przystepuje do prob!

pzdr

*

Offline LEON

• *
  • 97
  • HTC Wizard X-plore 2.0
    • Jeszcze pracuję nad tym...
  • Sprzęt: Tungsten | T3, HTC Wizard, cyberkot
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2003, 12:11:41 »
A czy ZboxZ pozwoli odwierać podczerwienią JPEG`i z telefonu T300?? czy znowu Unknown File Format czy śjakoś tak!? I nie chodzi o przęglądanie, tylko magazynowanie plików w celu zwolnienia pamięci w telefonie.
* Leon
* X-Plore 2.0n :: IPL & SPL 2.22.0001 :: GSM 02.61.11
* 50°21'29.30"N; 19° 8'37.99"E
* Have a nice day 8)

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2003, 12:37:16 »
ZBoxZ działa doskonale :)

Plik JPG przesłany przez ZBoxZ można obejrzeć w JpegWatchLittle zawartym w SnapperMail - wystarczy w FileZ zmienić:
Creator: z BOXR na JWLt
Type: z DATA na JPEG

po czym można go wysłać mejlem bezpośrednio z Palma - a u odbiorcy ukaże się w załączniku jak wysłany przez zwykłego klietna pocztowego (od razu podgląd zdjęcia) ... :)

Z ZIPem, DOCem i XLSem i podaplikacjami zawartymi w SnapperMail prawdopodobnie też zadziała ...

Pozdrawiam
Jarek

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2003, 00:16:12 »
Ciezkie jest zycie...
Hyper pisze, ze palm nie odpowiada na wywolywania i tyle...
Poszukam jeszcze na sieci, moze cos znajde, a jak nie, to bede meczyl na priva ;)

pzdr

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2003, 09:30:56 »
Czy ZboxZ potrafi zapisywac jpegi tylko na kartach czy tez w normalnej pamieci?? Mam Vxa i nie udalo mi sie przechwytywac przesylanych jpgow:(

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 27, 2003, 11:47:18 »
Gdzieś popełniacie błąd - kolega Rafer dobrze opisał całą procedurę ... też uruchamiałem to pierwszy raz (na Vx) i poszło bez problemów właśnie za pierwszym razem (probowałem tylko przez Serial nie przez IRDĘ). Oczywiście ZBoxZ przechwytuje pliki do RAMu.

Możliwe rozwiązania:
1. Sprawdźcie na którym COMie chodzi HotSync - może wpisujecie złe COMy?
2. Przed uruchomieniem HyperTerminala zamknijcie HOTSYNCa
3. Może macie różne prędkości - na Palmie i Hyperze musi być koniecznie ta sama 57600 i Ymodem (Palm przyjmuje pliki nawet na 115200 (1 MB przez 2 minuty) - ale przy odbierze trzeba zmieniać na 57600 (1 MB przez 4 minuty) bo pojawiają się błędy transmisji).

Pomogło?

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 27, 2003, 13:29:51 »
Ale mi zalezy na transmisji w druga strone tzn. t68i -> Vx -> PC ?!

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 27, 2003, 16:32:06 »
Nie sądzę żeby telefon obsługiwał protokół Ymodem i działał jak terminal :)
Program działa raczej na zasadzie: PC -> Palm -> PC
(głowy nie dam - ale to raczej logiczne).

pozdrawiam
Jarek

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 27, 2003, 16:33:53 »
Nic prostrzego jeśli plik np. jpg masz już w palmie to odpalasz SyncWizard robisz synchronizację ale zamiast tego odpala ci się okno ze wszystkimi plikami na palmie potem już tylko wytnij wklej i po kłopocie

[Dodano: 2003-05-27 19:16:41]
znalazłem niezawodny sposób przenoszenia i oglądania na palmie plików z telefonu np. t 300 lub t 68 i ja odobiście mam siemensa s55 i u mnie hula bezbłędnie potrzebny jest programik JPGview i karta rozszerzeń np SD wybieramy plik w telefonie przesyłamy przez podczerwień ważne jest to aby program JPGview na palmie był uruchomiony plik instaluje się na karcie pamięci i możemy go swobodnie oglądać

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 28, 2003, 00:04:11 »
"2. Przed uruchomieniem HyperTerminala zamknijcie HOTSYNCa"
Tego sie nie domysliem!
Zaraz bede testowal!

wielki thx dla wszystkich!

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 28, 2003, 00:19:35 »
> potrzebny jest programik JPGview i karta rozszerzeń

Po pierwsze nie mówimy tutaj tylko o JPG ale o jakichkolwiek plikach z PCta.
Po drugie - chodzi o taką możliwość bez wykorzystania karty pamięci (na wielu Palmach nie ma możliwości dodania takiej karty).
Z kartą ogólnie nie ma żadnych problemów ...

Pozdrawiam
Jarek

*

Offline LEON

• *
  • 97
  • HTC Wizard X-plore 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 28, 2003, 22:59:21 »
Właśnie w tym ból żeby odbierać pliki (nie tylko jpeg, choć dla mnie osobiście to jest najważniejsze!) za pomocą IrDA do Palm`ów bez kart rozszerzeń. Znalazłem program Palm Ram Disk ale producent zarzyczył sobie jakiegoś "full versji rom`u". Jeśli ktoś posiada jekiekolwiek informacje na temat gdzie można dostać takie pliki rom do Palm`a IIIc na OS 4.1 to będę bardzo wdzięczny, bo to chyba jedyny ratunek jeśli chodzi o te pliki!
* Leon
* Have a nice day 8)

*

Offline bejo

• *
  • 68
    • http://student.agh.edu.pl/~bejo/homepage/
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 29, 2003, 00:35:39 »
a jakiego ja prog. potrzebuje (o ile jest potrzebny... :) ) do odbierania przez IrDA plikow innych niz PRC czy PDB (na karte rozszeżeń!)

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 29, 2003, 08:52:17 »
LEON napisał:

Właśnie w tym ból żeby odbierać pliki (nie tylko jpeg, choć dla mnie osobiście to jest najważniejsze!) za pomocą IrDA do Palm`ów bez kart rozszerzeń. Znalazłem program Palm Ram Disk ale producent zarzyczył sobie jakiegoś "full versji rom`u". Jeśli ktoś posiada jekiekolwiek informacje na temat gdzie można dostać takie pliki rom do Palm`a IIIc na OS 4.1 to będę bardzo wdzięczny, bo to chyba jedyny ratunek jeśli chodzi o te pliki!

Tez o to pytalem. Niestety Palm RAM Disk jest dostepny TYLKO dla urzadzen, ,ktore obsluguja VFS, czyli takich, ktore maja karty pamieci :(

*

Offline LEON

• *
  • 97
  • HTC Wizard X-plore 2.0
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 03, 2003, 22:39:23 »
Dla Palm`ów bez karty pamięci jedynym ratunkiem jest chyba Palm Ram Disk ale u mnie wywala błąd :(...proszę o pomoc

[Dodano: 2003-06-03 22:47:09]
Ktoś kiedyś (niestety jeszcze do tego nie dotarłem-ale kiedyś tam byłem ;)napisał na forum Palmpage, że po korespondowaniu z twórcami Palm RAM Disk wynika, iż istnieje opcja zainstalowania Rom`u króry dodaje obsługę VFS. Zresztą na stronie producenta dumnie widnieją zdjęcia IIIvx z działającym Palm RAM Disk!! I co Państwo na to??
* Leon
* Have a nice day 8)