PalmOrb faq

• 17 Odpowiedzi
  • 1624 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pawel007

• 14
  • Sprzęt: Palm Zire m150
PalmOrb faq
« dnia: Sierpień 12, 2008, 17:53:42 »
Witam.

Morduję się z PalmOrb na swoim Palmnie Zire m150. Jestem na poziomie ikonka owego programu na palmie wchodze do środka mam klawiaturke alfabetyczną i tyle. O ile google "tłumaczy" stronki internetowe i można coś dojść to już programów nie. Może ktoś by przedstawił jakieś małe faq jak uruchomić taki program i jak użytkować.

Pozdrawiam.P.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: PalmOrb faq
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2008, 17:56:53 »
Poszukaj programu LCD Smartie, to właśnie on sterować może PalmOrbem. Jest prosty w obsłudze, poradzisz sobie.
Poza tym nie ten dział...

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2008, 19:45:00 »
troche poszperałem i Smartie mam na kompie, ale z uruchomieniem właśnie jest gorzej...
Co do działu z zamysłem zamieszczone tutaj.
Napisane: Sierpień 12, 2008, 18:13:22
No jak dlamnie to za dużo. Nie chcę znać tych wszystkich bajerantów które sa dostępne. Prosilbym o jakiąs prostą obsługę tego ustrojstwa. Co i gdzie poustawiać aby uzyskac jakiś efekt. A jak widać proste to raczej nie jest jak widac na załączonym image.

http://img104.imageshack.us/my.php?image=lcdaq3.png

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2008, 22:10:09 »
Na stronie PalmOrb'a jest instrukcja kroczek po kroczku jak uruchomić LCDSmartie z PalmOrbem po USB, RS232, BT i IRDA
It's beyond your imagination

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2008, 22:28:58 »
Wiem, że jest. Proszę bardzo: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://palmorb.sourceforge.net/&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dpalmorb%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DX
Tyle, że jak pisałem to nie jest po polsku i nic mi z tego nie wynika, a translator tłumaczy.....

*

Offline apache4

• 745
  • Sprzęt: Toshiba G900 + Toshiba M400 + Motorola Milestone
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2008, 16:51:19 »
To może by tak Angielskiego się nauczyć?
Zrób tak:
Zabij HotSync'a
Odpal Orba
Podłącz Palma
Nie używaj LCDSmartie v5.2 - spróbuj v5.1 lub nowszej
Ustaw emulację na  Matrix Orbital (Display Plugin)
Rozmiar na 4x20
Wybierz USB (tam się chyba da wpisać, to wpisz USB)
Uruchom ponowie LCDSmartie i powinno działać.

Dokładnie nie opiszę, bo swojego sprzedałem kawałek czasu temu (Zire 21)
It's beyond your imagination

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2008, 09:24:13 »
No sie nie da wpisać usb... jest tylko com. I reakcji na palmie nie było.... :/

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2008, 17:11:36 »
Palm Desktop zainstalowany?

Stary, nie ma tak. Chcesz do czegoś z tym Palmem dojść, Angielski znać musisz. :-?

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2008, 19:15:19 »
Czy nie żadko używanego programu jak mniemam, nikt nie jest wstanie opisać jak uruchomić.
No nie wszyscy angielski muszą znać i znają. Za to jest jeszcze wiele innych języków, I nawet posiadłem możliwość władania innymi i nie raz tlumaczyłem coś komuś.

P.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2008, 10:00:36 »
To napisz co na razie zrobiłeś. Musisz mieć:
1. Na palmie zainstalowany PalmOrb. Jedyna konfiguracja - klikasz Options/Serial i ustawiasz "Device - USB"
2. Wyłączony HotSync - klikasz prawym klawiszem myszy na czerwono-niebieskiej ikonce HotSync-a  w pasku zadań i wybierasz "Exit"
3.. Na PC zainstalowany LCD Smartie, skonfigurowany w ten sposób (Display Settings):
http://img153.imageshack.us/my.php?image=lcdsmartieyb6.jpg
+ w zakładce Screen trzeba ustawić LCD Size na 4x20
4. Uruchamiasz na palmie PalmOrb, na PC LCD Smartie i wszystko powinno zacząć działać.

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2008, 01:45:55 »
Dzięki bardzo. Pomogłeś niesamowicie. Odpaliłem program, można mniej więcej dojść co do czego służy bez większego problemu. Jednak mam jeszcze pewne niejasności. Tak ogólnie w jakim celu na lcd widnieje klawiatura alfabetyczna? Jeszcze jedna kwestia co do wyświetlanego pola z tekstem, czy pod jakimś wpływem można zmienić jego wielkość? A i jeszcze jedno co tam namodzić, żebym mi się nie zmieniały odczyty samoczynnie tylko zostało przy jednym wybranym prze zemnie?

P.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 02:25:52 wysłana przez Pawel007 »

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2008, 22:11:22 »
Tak ogólnie w jakim celu na lcd widnieje klawiatura alfabetyczna?
Do każdego klawisza możesz przypisać jakąś funkcję. Ustawiasz to w LCD Smartie w zakładce "Actions" np. standardowo klawisze F / R przełączają w WinAmpie utwory do przodu / do tyłu.

Jeszcze jedna kwestia co do wyświetlanego pola z tekstem, czy pod jakimś wpływem można zmienić jego wielkość?
Obsługuje tylko rozmair 20x4 - trzeba pamiętać, że jest to emulator wyświetlacza Matrix Orbital LK204-25

EDIT: wersje eksperymentalne umożliwiają powiększenie ekranu nawet  do 26x16, ale jest z tym trochę zabawy żeby dobrze działało...
http://palmorb.sourceforge.net/experiments.html

A i jeszcze jedno co tam namodzić, żebym mi się nie zmieniały odczyty samoczynnie tylko zostało przy jednym wybranym prze zemnie?
To ustawiasz wybierając numer danego ekranu ("Screen:") i zaznaczając / odznaczając "ptaszka" przy opcji "Enabled".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 22:26:58 wysłana przez Kusiu »

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 22, 2008, 22:46:41 »
26x16 działa tylko na linuxie. Na Win działa 20x8 - w rzeczywistości jest to 40x4, ale w połowie przecięty i dany pod spodem - imho najlepszy

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2008, 00:01:29 »
Po napisaniu postu, doszedłem co i jak ustawić na pełen ekran. Options->Screen->Font: Bold+, Scaled(7x42)
A co do wizualizacji to obsługuje to to czy tylko LCD popularne na allegro 2x20 (np)?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2008, 00:13:48 »
Wizualizacje z winampa się konfigurowało - można było dowolny wymiar z tego co pamiętam

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2008, 00:37:52 »
Coś tam kombinowałem w PalmOrb i Smartie i nic mi nie wyszło. Może jakieś trane sugestie z waszej strony?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 23, 2008, 11:00:42 »
Po napisaniu postu, doszedłem co i jak ustawić na pełen ekran. Options->Screen->Font: Bold+, Scaled(7x42)
Tylko, że ta opcja tylko przeskalowuje obszar wyświetlania, ale nie powiększa jego rozmiarów o nowe linie/wiersze.

*

Offline Pawel007

• 14
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 23, 2008, 13:53:28 »
Tylko, że ta opcja tylko przeskalowuje obszar wyświetlania, ale nie powiększa jego rozmiarów o nowe linie/wiersze.

No muszę przyznać rację. Skupiłem się na wielkości wyświetlanego tekstu bo oto mi chodziło. Choć na tą chwilę jestem zadowolony i z tego, widzę mniej więcej co się wyświetla i jest dobrze (minusem jest brak podświetlania, i tu nie wiem co zrobić...) 

Kajetan Krykwiński może się rozwiniesz na ten temat. Z chęcią wysłucham.

P.