Nawigacja na m515 - idea do zrealizowania

• 3 Odpowiedzi
  • 399 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Shreek

• **
  • 125
« dnia: Lipiec 03, 2006, 16:59:57 »
Witam

Jak ogólnie wiadomo m515 jest zbyt słabym sprzętem do bardziej zaawansowanej nawigacji GPS.

Dziś tak sobie pomyślałem jak by tu go wykorzystać do tego celu i zaświtała mi pewna idea (trochę pokrętna ale...).

Mianowicie:
Bierzemy notebooka i konfigurujemy go do współpracy z jakimś odbiornikiem GPS.
Uruchamiamy routowalną mapę na notebooku.

To jest proste :-) Teraz schody...

Łączymy m515 z notebookiem np za pomocą BT i wykorzystujemy go tylko jako ekran dotykowy do sterowania "dużą" mapą i prezentacji routingu. W sumie duża rozdzielczość nie potrzebna bo wystarczyły by tylko standardowe komunikaty graficzne (na skrzyżowaniu w lewo...)

Co wy na to? Może ktoś się pokusi i coś wykombinuje?

*

elektryk

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 03, 2006, 17:30:48 »
w sumie bez sensu. notebooka musisz miec ze soba. fakt, ze np. zlozonego pod siedzeniem, ale jednak. w zwiazku z czym podlaczasz go do systemu audio i korzystasz tylko z komunikatow glosowych. albo polecam taki artykul w helmutowym jezyku : http://www.pdaforum.de/gps/
 ]:>

*

Offline Shreek

• **
  • 125
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 03, 2006, 20:25:22 »
Niestety nie szprecham po niemiecku :-(

A co do komunikatów głowsowych to może i nie głupie.
Dopiero temat ćwiczę:
mam Mapsource i GPMapę... tylko siakiś niekumaty ten soft (albo ja).

A palma chciałem wykorzystać jako swego rodzaju sterownik do kompa coby nie otwierać notebooka za każdym razem jak chcę zmienić coś drobnego.

*

elektryk

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 03, 2006, 20:38:14 »
to polecam stronke w kumatym zapewne jezyku. http://gpsdrive.kraftvoll.at/ .co prawda z palmem ma ona niewiele wspolnego, ale....