Najlepsze gry na PalmOS

• 12 Odpowiedzi
  • 3951 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Najlepsze gry na PalmOS
« dnia: Lipiec 22, 2008, 16:50:18 »
Na WM wychodzą już od dłuższego czasu prawdziwe hity - konwersje pecetowej klasyki (Tomb Raider, Jazz Jackrabbit, Age of Empires, DOOM, Quake itp.) - naprawdę mogą zachwycić grafiką i grywalnością.
No właśnie, a co z PalmOSem? Czy naprawdę nie wyszło nic, co nie byłoby karcianką albo logiczną gierką? Przecież taki sprzęt jak T3, T5 czy TX swoje parametry posiadał, poza wielki atut w postaci dużego, czytelnego ekranu...

Sam zbyt wiele nie mogę powiedzieć - na razie korzystam z T2, a lepszego PDA na PalmOSie się jeszcze nie dorobiłem. :P Znalazłem tylko jakieś wyścigi, na screenach wyglądały pięknie (aż miałem wątpliwości czy ruszą), ale niestety - jak się okazało "na żywo" nie prezentowały się już tak świetnie. Przede wszystkim beznadziejna fizyka, zachowanie samochodzików kiepskie nawet jak na arkadówkę, a animacja trochę pozostawiała do życzenia.

Znacie może jakieś gry wykorzystujące w jak największym stopniu możliwości waszych Palmów? Może np. jakieś tytuły z Zodiaca udało się komuś uruchomić, jak to miało miejsce w przypadku gier z NGage przerabianych na *.sis i działających na nowszych symbianowcach? ;)

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
Odp: Najlepsze gry na PalmOS
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2008, 18:57:05 »
Sa palma są dwie legendy: Doom (1, 2, hexen) i Duke Nukem 3D. Grać nie umierać :D

Treo 650 ma klawiaturę, szybkiego procka, nawet otwieranie drzwi w Doomie można tradycyjnie na spację ustawić :D Chodzi z plikami wad z wersji komputerowej. Nieziemska zabawa. Chodzi pięknie. Łezka się w oku kręci...

Tylko T2 nie udźwignie takich rzeczy :(

Ten Doom się nazywa ZDoomz z tego co pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2008, 18:58:57 wysłana przez miloszz »
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline Ktoś

• 611
  • Sprzęt: NEXUS 4
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 22, 2008, 19:26:38 »
jest też Bike or Die 2  :O~
Abre tu mente

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 22, 2008, 20:55:33 »
Do DOOMa to ja mogę wracać i wracać. Grałem w 1 i 2 na PC lata temu, jakiś czas temu jedynkę przeszedłem na symbianie (6630), a i tak obowiązkowo gfDOOM jest na Wizardzie zainstalowany (gdybym jeszcze wiedział czy da się skonfigurować klawiaturę, aby działało chodzenie na boki celem unikania ognistych kul :P).
Czyli niestety na T2 nie da się za bardzo pograć? Spodziewałem się takiej odpowiedzi w gruncie rzeczy. Może gdy kiedyś wpadnie mi do rąk T3 albo któreś Treo (prędzej T3 :P) wrócę do tego tematu...

*

Offline xenu

• 23
  • Sprzęt: Palm Zire 72s, T-Sinus Pad
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 22, 2008, 21:58:04 »
Ja osobiście polecę grę "Snails" stworzoną przez pdamill. Genialny klon wormsów. Na T2 powinien pomykać bez żadnych przeszkód  :ok:

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2008, 22:34:04 »
Snaily faktycznie są bardzo udaną produkcją - pod pewnymi względami nawet powiedziałbym, że przewyższają oryginał. A do tego Pdamill niedawno udostępniło wersję pod PalmOS zupełnie za darmo. ;)
Jednak w kwestii "pomykania" na T2 nie jest tak różowo - gierka faktycznie chodzi ładnie, ale tylko i wyłącznie po rozszerzeniu heapa (ale to akurat dotyczy wielu programów). Również widać, że PDA musi chwilę "pomyśleć" przed wykonaniem jakiegoś ruchu - np. oddaniem strzału czy przekazaniem kontroli komputerowemu przeciwnikowi.

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2008, 20:03:01 »
Ze swojej strony polecę Socoban. Świetna gra logiczna.

Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline Kilg

• 292
  • Sprzęt: Galaxy SIII
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2008, 20:24:34 »
ja ostatnio wsiąkłem w EDGE (kilka godzin zabawy rpg od zanegames) a wcześniej w westwards (wild wild west ;) ) z astraware - oba tytuly polecam
WYGIWYGAINGW
What You Get Is What You're Given and It's No Good Whining
(The Science of Discworld by Terry Pratchett)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2008, 17:25:10 »
A ten Socoban to jakiś freeware czy płatne oprogramowanie?
Fakt - trzeba przyznać, to też jedna z moich ulubionych gierek wszech czasów. :)

*

Offline Mixefr

• 331
  • Sprzęt: Galaxy sII, Nokia E90, N560, Samsung Q1b.
Dawno temu: Siemens SL45i, Nokia 9300, SPV M3000, SE P990i, HTC Universal, Samsung i780, Nokia E51, HTC Kaiser, iPhone 3G, SE P1i.

*

Offline shizy

• *
  • 93
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2008, 23:10:20 »
miloszz
Mi na T3 sypie bledami przy probie uruchomienia.Cos tam sie laduje, a potem error i reset palma.

*

damist

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2008, 23:24:01 »
Bike or die i Simcity :P Super gry