mikrofon do palm TX na BT?albo jakies inne rozwiazania...

• 10 Odpowiedzi
  • 1782 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

witam
jestem zainteresowany zakupem palma TX i martwi mnie że:
1. nie ma w nim mikrofonu i stąd pytanie czy można podłączyc np. słuchawkę na BT, taka jak do tel komórkowego? czy np słuchawka creativ zadziała?
2. czy jest jakaś wersja komunikatora głosowego takiego jak skype? tzn czy ktoś używa i jakie sa wrażenia? czy jeżeli takowy komunikator jest to czy jest kompatybilny ze skype? chodzi o taką konfigurację: internet przez wi-fi i słuchawka BT do rozmowy.
3. czy za pomocą takiej słuchawki mozna np. robic notatki głosowe?
4. czy istnieje możliwość wymiany baterii (nawet w serwisie) bo zakładam że taka bateria wbudowana nie pociągnie dłużej niż 2 lata
pozdrawiam

white

*

Offline kwieto

• 2785
Re: mikrofon do palm TX na BT?albo jakies inne rozwiazania..
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2006, 16:03:04 »
Cytat: "white666"

1. nie ma w nim mikrofonu i stąd pytanie czy można podłączyc np. słuchawkę na BT, taka jak do tel komórkowego? czy np słuchawka creativ zadziała?

Nie testowalem, cos obilo mi sie o uszy jesli idzie o takie rozwiazania, ale w 100% pewnosci nie mam.
Ostatnio byl tu zamieszczany opis jak dorobic mikrofon wewnetrzny do T|X

2. czy jest jakaś wersja komunikatora głosowego takiego jak skype? tzn czy ktoś używa i jakie sa wrażenia? czy jeżeli takowy komunikator jest to czy jest kompatybilny ze skype? chodzi o taką konfigurację: internet przez wi-fi i słuchawka BT do rozmowy.

Jest cos takiego co sie zowie EQO, dziala na Treo. Znowu _podobno_ moze dzialac rowniez na innych Palmach, np. T|X

Zakladajac ze odpowiedz na pytanie 1 bedzie pozytywna, nie widze przeszkod. Trzeba tylko dograc odpowiedni soft, ktorego w T|X nie ma (np.  LifeDrive, czy producenta "trzeciego")

4. czy istnieje możliwość wymiany baterii (nawet w serwisie) bo zakładam że taka bateria wbudowana nie pociągnie dłużej niż 2 lata
pozdrawiam

Tak. Wystarczy rozkrecic i wymienic baterie.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 09:11:50 »
poproszę w takim razie info na temat dorobienia mikrofonu do TX. szukam i nie moge znaleźć na forum takiego opisu. zachęcam też do wypowiedzi osoby które mają doświadczenie ze słuchawką na BT.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2006, 10:25:20 »
poproszę w takim razie info na temat dorobienia mikrofonu do TX. szukam i nie moge znaleźć na forum takiego opisu. zachęcam też do wypowiedzi osoby które mają doświadczenie ze słuchawką na BT.

Witam

Info na temat dorobienia mikrofonu do TX:
http://tinyurl.com/otfvf
http://tinyurl.com/oxa2e

Jeśli zdecydujesz się na wdrożenie opisywanych modyfikacji, daj znać jak poszło :-)

Pozdrawiam

Jacek

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2006, 10:25:51 »
poproszę w takim razie info na temat dorobienia mikrofonu do TX

np. http://www.palminfocenter.com/view_story.asp?ID=8230

zachęcam też do wypowiedzi osoby które mają doświadczenie ze słuchawką na BT.

Można uzywać słuchawki BT, ale trzeba zakupić program Softick Audio Gateway (jest wersja testowa).

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 12, 2006, 21:23:23 »
witam
jestem zainteresowany zakupem palma TX i martwi mnie że:

Mam taką słychawke w domku, ale nie interesowało mnie jeszcze nawet parowanie jej z TX-em, jak chcesz mogę się tym pobawić :)

Jest EQO, które podobno daje możliwość łączenia się z Skypem, pomyślane jest dla Treo, ale wedle forum eqo wymaga tylko połaczenia z internetem, no a trea zawsze mają gprs :) Sęk w tym że taki sam mam zawsze przez BT z komórki. :) Jako że palm nie ma u mnie mikrofonu, co mi wcale nie jest potrzebne to szczęścia, bo skype i tak mam w konfiguracji in/out - tzn jeśli ktoś potrzebuje do mnie zadzwonić to i tak przełączy go na moją komórkę, a jeśli ktoś chce zadzonić z komórki - to może skorzystać z numeru dostępowego (mojego własnego do skypa:)

Nie wiem tylko czy palm sobie poradzi z równoczesnym połączeniem z telefonem i słuchawką..

Pewnie tak ;)

jeszcze nie słyszałem o baterii która byłaby jakoś zintegrowana z procesorem w palmach ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2006, 21:28:05 »
dzieki za odp. poprosze w takim razie o pobawienie sie słuchawka BT. pozdrawiam

*

Offline Offca

• 26
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:17:10 »

Cytat: "ninik"

Nie wiem tylko czy palm sobie poradzi z równoczesnym połączeniem z telefonem i słuchawką..

2 urzadzen przez BT raczej nie pociagnie ale white666 chce sie laczyc z internetem przez WiFi a przez BT tylko ze sluchawka. Tak powinno dac rade bez problemu.
PS: czy ma ktos moze pliczek prc z EQO bo na stronce pisze ze sie plik stracil i nie moge zassac. A wyprobowac chce na TH55 bez sluchawki bo ma wbudowany mikrofon.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2006, 15:50:36 »
A jest wogole skype na Palma ? Chyba jeszcze nie... ???

*

Offline ninik

• **
  • 113
    • http://www.dominik.chmaj.net
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2006, 17:23:45 »
Cytat: "LukeSky"
A jest wogole skype na Palma ? Chyba jeszcze nie... ???

Jest wspomniany eqo - z tego co zrozumiałem na stronie to przeznaczony dla treo, które łączy się poprzez GPRS z internetem i dalej jakoś właśnie z skype chyba? Nie testowałem bo dla mnie skype nie musi chodzić cały czas :)
Co do słuchawki na BT - testowałem i TX nie ma profilu handsfree ani też voice który umożliwiałby współpracę z słuchawką. Może treo ma lepiej, w TX się nie da i można o takiej mozliwości zapomnieć raczej, o ile jakiś softick nie zrobi czegoś na kształt ich słuchajek po BT.

*

Offline Offca

• 26
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2006, 23:03:09 »
Podlaczenie sluchawki BT - tak, przez softick audio gateway tak jak Kusiu wspomnial. Ale nie kazda sluchawka ruszy. Mojej Sony Ericsson HBH-60 (chyba taki to model byl) nie da sie przez bt wykryc jedynie ona sama moze znalezc urzadzenie i poprosic o autoryzacje wiec nie ruszy.
Niestety na TH55 nie wyprobuje bo nie ma kompatybilnej wersi Javy pod ten model ale pod tx'a jest.