Mapka ze zdjęć satelitarnych! zobaczyć w palmtopie?

• 3 Odpowiedzi
  • 717 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
Mapka ze zdjęć satelitarnych! zobaczyć w palmtopie?
« dnia: Czerwiec 27, 2008, 10:23:02 »
Witam. :D
Mam pytanie odnośnie mapy. Robię mapkę Częstochowy ze zdjęć satelitarnych - po prostu kleję kolejno zdjęcia z satelity i tworzy się coś w rodzaju mapki. Kiedy skończę mapka będzie duża objętościowo - jedno wielkie zdjęcie.
Teraz problem zaczyna się w momencie wgrania na kartę i czytania przez program graficzny.  :worried: Czy GRXVIEW poradzi sobie. Docelowo plik będzie w rozdzielczości 92 dpi. Myślę, że tyle wystarczy, aby mieć dość dobry obraz. Czy T|T3 da sobie radę z taką grafiką? Jak będzie z przesuwaniem okna (czy będzie płynne)? Nigdy nie robiłem na tak wielkich powierzchniach. Może ktoś z Was miał takie doświadczenie? Mapkę można zrobić dla niektórych miast w Polsce.
Gdyby ktoś chciał zrobić sobie taką to powiem jak i co.
Pozdrawiam. :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2008, 10:26:53 wysłana przez Mc Jack »
Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

Odp: Mapka ze zdjęć satelitarnych! zobaczyć w palmtopie?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2008, 14:36:39 »
Zobacz może mapview, właśnie do takich celów pomyślany; jedna wada, że 320x320 i trochę placu się marnuje, ale poruszanie się po obrazku jest naprawdę szybkie i poręczne, można mieć różne warstwy (na różne skale w założeniu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby np. na jednej mieć zdjęcia, a na drugiej plan), używam i sobie chwalę.

PS: narzędzie do konwersji jest w Perlu; jeśli używasz Win, to będziesz się musiał rozejrzeć.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2008, 14:47:45 wysłana przez briest »

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2008, 09:21:32 »
Pathaway - super program - niestety płatny - mamy jednak triala. Szukałem takiego co by mógł ze skanu (.jpg) wczytać mapę i wskazywać gdzie jesteśmy. Zadziałało. Mnóstwo opcji i możliwości. Warto się przyjrzeć mu bliżej.

Napisane: Lipiec 07, 2008, 09:19:38
oto link do niego http://www.pathaway.com/PWPalmOS.htm  :D
Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2008, 19:32:49 »
A, do GPSa... to jest jeszcze takie coś jak map2hand, chociaż w stanie permanentnej bety (linki do ściągnięcia są na forum na stronie autora). Nie próbowałem, ale kiedyś wpadło mi w oko.