LifeDrive - czy są różne wersje?

• 11 Odpowiedzi
  • 714 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 19, 2006, 17:52:04 »
Jak w temacie.
Czy LifeDrive od zawsze jest taki sam, czy są jakieś wersje?
Po przeczytaniu tego artykułu zacząłem się zastanawiać czy dobrze zrobiłem kupując go (dodam że przesyłka jeszcze nie dotarła więc sam nie mogę obejrzeć urządzenia)

*

elektryk

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2006, 18:21:59 »
w tym artykule ja nie widze jakos roznych jego wersji? ld to ld. tyle, ze wyszlo juz pare(nascie) latek usprawniajacych jego dzialanie. a powiem, ze ktoregos razu bawilem sie troche nim (w media markt) i wcale nie zauwazylem jakichs opoznionych reakcj. nawet w treo zdarza sie, ze soft otworzy sie po chwili. fakt, w starszych palmach to bylo natychmiast.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2006, 18:41:41 »
Ten artykuł jest z 18 maja 2005 i dlatego właśnie pytam.
Trochę martwi mnie fakt że po Hard Reset tracimy dane :(

*

elektryk

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2006, 18:51:09 »
a w przypadku pocketow nie tracimy? tracimy rowniez i w przypadku innych modeli palmow. jest soft do robienia backup na karte (osobiscie uzywam i jeszcze nic nie stracilem). poza tym jak czesto robisz hotsync to wszystko praktycznie masz na pc. no i w koncu kiedy sie robi ten hard reset? osobiscie tylko raz musialem zrobisc hr jak swiadomie zreszta zainstalowalem niekompatybilny soft i palm sie zacial. wiec tego akurat nie powinienes sie obawiac. a co cenniejsze dane powinno sie kopiowac w dwoch egzemplarzach  przechowywanych w roznych miejscach.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2006, 19:25:49 »
Cytat: "elektryk"
a w przypadku pocketow nie tracimy?

Nie bronię tu pocketów.
Mam uczulenie na Microsoft.

tracimy rowniez i w przypadku innych modeli palmow.

Myślałem, że w takim T|X nie tracimy.

jest soft do robienia backup na karte (osobiscie uzywam i jeszcze nic nie stracilem).

Tak ale kupując LD z dyskiem 4GB miałem nadzieję, że karta już mi nie będzie tak potrzebna.

poza tym jak czesto robisz hotsync to wszystko praktycznie masz na pc.

Na Mac ;)

no i w koncu kiedy sie robi ten hard reset? osobiscie tylko raz musialem zrobisc hr jak swiadomie zreszta zainstalowalem niekompatybilny soft i palm sie zacial. wiec tego akurat nie powinienes sie obawiac. a co cenniejsze dane powinno sie kopiowac w dwoch egzemplarzach  przechowywanych w roznych miejscach.

Racja, jednak tu chodzi o sytuacje jak opisana w artykule, jesteśmy na wakacjach i tracimy nagle wszystkie nasze zdjęcia.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2006, 19:47:40 »
poza tym jak czesto robisz hotsync to wszystko praktycznie masz na pc

no właśnie, jak jest z tym backupem na pc? Z artykułu wynika że to nie działa w LD:
Kolejnym ogromnym minusem dla nowego urządzenia jest możliwość przywracania backupów, a raczej jego brak. Jak dotąd w przypadku hard-resetu wystarczyło zsynchronizować palmtopa, aby HotSync przywrócił nam go do pierwotnego stanu. Niestety koniec z tą funkcjolanością - czemu ? Nie wiadomo...

*

lucass

*

elektryk

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2006, 19:56:22 »
oops...,no to nie dziala w przypadku hotsyc. bedac tego swiadomym nalezy sie w inne narzedzie zaopatrzyc. bez sensu tu znowu wojne zaczynac, ale jeden hotsync nie powinien decydowac o przydatnosci sprzetu.
nie ma niestety palmtopa idealnego. w kazdym cos jest nie tak.

*

lucass

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2006, 19:59:11 »
ale mozna go uzywac jako mass storage.... zreszta wyobrazacie sobie backup 4 GB na kompa.... musiałby sie z godzine synchronizowac.... jest poprawka do HR robisz backup podstawowych aplikacji na karte albo do nie uzywanej pamieci dysku i masz backup kontaktów etc... a synchro robisz tylko z nowymi rzeczami z kompa....

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2006, 21:44:01 »
Hmmm, mam wrazenie ze informacje w tym artykule sa cokolwiek nieprawdziwe.

1. Dlaczego niby nie ma mozliwosci backupu? HotSync nie dziala? Hmmmm... BTW, wraz z instalacja PalmDesktop wrzuca sie do HotSync taki conduit, zwany "LifeDrive backup Conduit" - jak rozumiem do backupu danych z LifeDrive? Wiec nie bardzo rozumiem zarzut autora.
Jesli chodzi o wewnetrzny dysk, to np. pod winda jest program "LifeDrive Manager", do backupowania danych z dysku... Przypuszczam ze makowy conduit spelnia podobna funkcje, obok normalnej synchronizacji i backupu wewnetrznej pamieci (nie rozumiem dlaczego wewnetrzna pamiec LD nie mialaby sie backupowac podobnie jak w kazdym innym Palmie)

2. MyApple - mylisz co nieco hard reset z przetrwaniem pamieci po wyladowaniu baterii. HardReset, to HardReset, czysci wszystkie dane i juz. Na TX dokladnie tak samo jak na LD (Hard Reset to tak jakbys sformatowal dysk i od nowa wgral system operacyjny - czasem, acz bardzo rzadko, sie to przydaje). Natomiast pamiec nieulotna polega na tym, ze dane nie znikna nawet po calkowitym rozladowaniu sie baterii palmtopa (co bylo problemem Palmow starszych niz T|5, oraz pocketow z systemem ponizej WM 5.0)
Swoja droga, autor artykulu zapomina o mozliwosci zresetowania Palma w trybie "warm", ktory polega na tym, ze wstaja tylko podstawowe dla Palma funkcje, nie dzialaja natomiast wszystkie "zewnetrzne" aplikacje ktore uruchamiaja sie przy starcie i dzialaja w tle - w przypadku T|X nie dziala w tym trybie np. WiFi czy Bluetooth - ale tez kiedy raz mi sie zdarzylo zainstalowac na nim cos co go wprawilo w "petle restartow", w trybie "warm" wstal bez problemu. Wystarczylo tylko usunac felerny program, zrestartowac palma normalnie i bylo po sprawie.
Tu wiecej na temat sposobow restartowania (bez opisu "zero-out reset", zwanego czasem rowniez "factory reset")
http://kb.palm.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=43,E=0000000000389139200,K=4659,Sxi=2,Case=obj(516)

3. Troche nie chce mi sie wierzyc, ze LD podczas twardego resetu czysci wszystkie dane z wewnetrznego dysku (tak by wynikalo z artykulu) - czy moglby ktos to potwierdzic?
Wg strony Palm, dysk wewnetrzny formatuje sie podobnie jak karte pamieci:
http://kb.palm.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=52,E=0000000000389137603,K=4659,Sxi=2,Case=obj(9214)
A jesli dysk nie jest formatowany, to co autor, z przeproszeniem, pieprzy na temat utraty wszystkich zapisanych danych podczas HR? W KAZDYM palmtopie podczas HR straci dane, czego on oczekuje?
Tak jak dla innych palmtopow, istnieja aplikacje do backupu na karte (zapewne w przypadku LD mozna zrobic backup na dysk?)

Dopisek - przed updatem faktycznie formatowal sie rowniez dysk. Teraz nie ma takiego problemu:
http://kb.palm.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=43,E=0000000000389139200,K=4659,Sxi=2,Case=obj(9858)

4. Kompletna bzdura jest rzekomy brak aplikacji do odtwarzania filmow. LD, tak samo jak TX ma aplikacje Media, ktora jak najbardziej, bez problemu, odtwarza DivX'y. Nie jest co prawda najwygodniejsza w obsludze (TCPMP jest pod tym wzgledem lepszym rozwiazaniem), ale nie mozna powiedziec, ze takiego rozwiazania nie ma w ogole!
Lista supportowanych przez Media plikow video:
http://kb.palm.com/SRVS/CGI-BIN/WEBCGI.EXE/,/?St=52,E=0000000000389137603,K=4659,Sxi=2,Case=obj(7928)

Podsumowujac, artykul sprawia wrazenie pisanego przez kogos, kto dostal zabawke na godzine czasu, i nie bardzo wiedzial jak poruszac sie po jej funkcjach i mozliwosciach - choc czesc zarzutow wynika zapewne z roznic miedzy obecnym firmware (LD update 2.0) a pierwotna wersja zainstalowana w LD.

MyApple - jesli LD Ci sie nie spodoba, to daj znac, oferta zamiany na TX jest aktualna :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2006, 21:58:10 »
Cytat: "kwieto"
2. MyApple - mylisz co nieco hard reset z przetrwaniem pamieci po wyladowaniu baterii.

Dzięki za rozjaśnienie :)
Teraz to wszystko wygląda bardziej kolorowo.

*

elektryk

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2006, 22:14:19 »
a mowilem, ze ld jest warty zakupu? fajnie kwieto, ze takie solidne wsparcie. i co tu duzo wiecej gadac?