Launcher`y - zuzycie pradu ?

• 5 Odpowiedzi
  • 822 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« dnia: Grudzień 10, 2002, 11:45:45 »
Baterie rozładowują sie w takim samym tempie jak w przypadku innych aplikacji.

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2002, 20:54:47 »
A jak sytuacja wyglada jesli chodzi o wykorzystanie procesora. Osobiscie mam m105-tke (zdaje sie ze 16MHz) a na nim "Launch`Em" i powiem szczerze, ze czuc to mocno. Z innymi laucher-ami jest podobnie?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2002, 00:17:51 »
ja tak sie przyzwyczailem do lancherow ze niechce mi sie sprawdzac jak jest bez nich; a bateria mi szybko schodzi chociaz mniej niz kiedys bo BT mniej zrzera niz IRDA a to daje sie odczuc i na palmie i na komurce

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2002, 08:27:57 »
michau: to fakt, niektore programy duzo bardziej obciazaja procka niz inne (np. LauncherIII vs LauncherX)

Amozdan: nie moglbys bez nich pracowac, to wlasnie z nich uruchamiasz aplikacje, a jeden masz nawet wbudowany w system :)

*

Offline michau

• **
  • 153
    • http://www.e-poka.com
  • Sprzęt: Palm M105, MDA Compact I (HTC Magican), SPV M650 (HTC Artemis), HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2002, 21:46:42 »
Cezary Piekacz napisał:

michau: to fakt, niektore programy duzo bardziej obciazaja procka niz inne (np. LauncherIII vs LauncherX)

To wiem, ale czy sa jakies zestawiania co do konkretnych programow lub chociaz na zasadzie wnikliwszego porownania? Bardzo mi na tym zalezy. Szukalem w sieci, ale ciezko o takie dane...

Bede wdzieczny nawet za Twoje (Wasze) osobiste doswiadczenie(a) na tej plaszczyznie.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2002, 09:50:20 »
Proponuję wsadzić amperomierz w szereg z baterią i pomierzyć. Może być nawet model za 15 zł z giełdy - nie musi być dokładny. Zrobiłem tak za swoim IIIc i zobaczyłem, że przyrost prądu jest niewielki w stosunku do jego zużycia na oświetlenie. Zresztą zacytuję się z newsów sprzed miesiąca (dla tych co nie czytają newsów).

"W końcu rozkręciłem swoją palmę (IIIc) żeby wreszcie rozwiązać problem co znacząco zwiększa pobór prądu a co tylko niewiele. Wyniki są dość zaskakujące.

Największy udział w zjadaniu prądu ma podświetlanie. Przy pracy jałowej i najmniejszym poziomie światła prąd zasilającu wynosił 60 mA i w miarę zjaśniania rósł liniowo do 260 mA - tak więc rośnie ponad czterokrotnie.

Natomiast podkręcanie palma w obie strony bardzo niewiele zwiększa pobór prądu - także przy maksymalnej szybkości 33MHz. Zmniejszanie częstotliwości poniżej standardowej - 20 Mhz w ogóle nie ma sensu - pobór prądu praktycznie nie spada.

Drugą sprawą którą widać jest zaawansowany sposób zarządzania energią. Poza wyraźnymi momentami kiedy procesor "myśli" większość czasu pobór prądu ustabilizowany jest na stałym poziomie 60mA (dla min. podświetlenia) niezależnie od ustawionej częstotliwości.

Co do długości pracy na accu - przy max. podświetlaniu - 6 godzin, przy min - ponad dobę (oczywiście non stop).

Na koniec prezentuję tabelkę dla programu Benchmark 2.0 który daje chwilowe wysokie obciążenie systemu.

częstotliwość | prąd jałowy | prąd pełne obc. | %Palma IIIe

10MHz, 55mA, 70mA, 91%
20MHz, 58mA, 78mA, 127%
20MHz (zoptymalizowany AfterBurnerHack), 58mA, 82mA, 188%
22MHz, 58mA, 83mA, 206%
24MHz (ostatnia w pełni stabilna), 58mA, 89mA, 226%
33MHz, 58mA, 112mA, 259%

Wniosek jeden - przy podświetlanych ekranach podkręcajcie ile się da, przy mono też można, zwłaszcza jeśli używacie accu."
pozdrawia Adam

• SMF © 2025, Simple Machines | Theme by SMFTricks
  • Copyright © 2003-2025 SMARTedge.IT., Wszystkie Prawa Zastrzeżone