Kupiłem palm IIIx i po włączeniu mam zupełnie czarny ekran

• 9 Odpowiedzi
  • 576 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kupiłem palm IIIx i po włączeniu mam zupełnie czarny ekran. Co robic pomozcie. PROSZE!.

*

Offline memek0

• 340
    • ---
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2005, 16:10:02 »
A sprawdzales jasnosc/kontrast ?

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2005, 16:14:09 »
Jestem dopiero poczatkujacy. Jak to sprawdzic??

*

Offline Maciej Wójcik

• 1038
  • Sprzęt: Treo 600, IBM ThinkPad T60, Asus eee 701, Nokia E71
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2005, 16:19:06 »
A instrukcji nie masz? Nie pamiętam jak w serii III się to regulowało, musisz pogooglać, albo zajrzeć do instrukcji.

*

Offline Michlis

• **
  • 208
  • Sprzęt: T3, HTC s710
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2005, 16:58:22 »
Cytat: Maciej Wójcik
Nie pamiętam jak w serii III się to regulowało
Pokrętło regulacji kontrastu powinno być po lewej stronie w połowie wysokości palma...

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2005, 18:38:11 »
Instrukcji nie mam!! a ta regulacja nie pomogła!!

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 31, 2005, 17:27:47 »
hmmm może padło podświetlanie ? bądź przetwornica

*

Offline Kundyk

• **
  • 125
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2005, 16:09:54 »
Cytat: dexter_laboratory@
tak w tego typu palmtopach tak jest sam tak miałem

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2005, 11:25:11 »
Cytat: Kundyk
Cytat: dexter_laboratory@
tak w tego typu palmtopach tak jest sam tak miałem

hmmm, przyznaję, że nie wiem co to przetwornica, ale pytanie brzmi czy wy wiecie co to jest podświetlenie ]:>. Brzmi to złośliwie ale z waszych wypowiedzi trochę wynika, że wyświetlacze w palmach działają na zasadzie RGB gdzie wyświetlanie obrazu jest nierozerwalnie połączone z jego "podświetleniem". Taka kalka że jak się monitor RGB "zepsuje" to jest czarny obraz. Ale przecież palmy mają wyświetlacze LCD (np. wspomniany IIIx) albo TTF i u nich te dwie funkcje są rozdzielone. Zepsucie podświetlenia w palmach nie może powodować czarnego jednolitego ekranu.

:( A tak na marginesie to się sam ładnie nabrałem na to, ze palm IIIx to ma podświetlenie.
Trudno to nazwać podświetleniem, ze względu na to, że nie można z niego korzystać w dzień, bo pogarsza to obraz, gdyż nie polega na podświetleniu tła, ale na "jarzeniu" się liter (w sensie elementów pierwszoplanowych). Chodzi mi o to że co to za podświetlenie jak czarne litery zamieniają się na fluorescencyjno zielone. Takie coś to się w zegarkach robi, elektronicznych, zeby zaoszcześcić energię i działa tylko w ciemnościach. Dla mnie podświetlenie to jest takie jak w starych telefonach (typu nokia 3310), co technologia zbliżona, ale podświetlane jest całe tło i można korzystać z tego przez cały czas. Wiem, że w palmach oszczędza to energię, ale nie powinno się to nazywać podświetleniem, tylko chyba, właśnie "jarzeniem się".

Mam pytanie do wszystkich użytkowników palmow: czy są w ogóle jakieś palmy mono LCD (typu IIIx a nie z 256 odcienaimi szarosci) które mają naprawdę podświetlany ekran (np. tak jak nokia 3310)?

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2005, 12:28:57 »
Cytat: Zygmunt Freud
Mam pytanie do wszystkich użytkowników palmow: czy są w ogóle jakieś palmy mono LCD (typu IIIx a nie z 256 odcienaimi szarosci) które mają naprawdę podświetlany ekran (np. tak jak nokia 3310)?
Na pewno m500, może jeszcze jakiś Visor?

Oddzielna kategoria to Sony Clie SJ20, który ma ekran cz-b podświetlany na biało.