Kilka pytań o palma - prostych

• 3 Odpowiedzi
  • 795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 12, 2003, 02:32:32 »
Ostatnio miałem okazję poznać palma i chciałbym zakupić sobie taki sprzęcik. Ponieważ nie znam się w temacie nic a nic, więc prosiłbym o kilka wyjaśnień:
1) Na jaką platformę jest więcej softu darmowego Palm czy winCE? co lepsze?
2) Jeśli Palm to z jaką ver sys. aby przynajmniej większość softu działała.
3) Ile ramu jest teraz wertością przeciętną, (jaki proc)?
4) Palma potrzebuje głównie do pracy. Baza danych klientów, spotkania, Excel, mapa(!), ale w wolnym czasie chętnie bym pomęczył jakąś gierkę. Dobrze żeby była vibra i odtwarzacz mp3, na kolorowym wyświetlaczu mi specjalnie nie zależy, bo z tego co wiem to dużo szybciej zżera baterie. Macie jakąś propozycję?
Liczę raczej na subiektywne odpowiedzi w stylu, "raczej sobie odpuść ten model, bo..., a zainwestuj w ten, bo..." niż suche cyfry. Szukałem w archiwum, ale ciężko jakieś podstawy znaleźć.
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź cierpliwym :)

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2003, 08:32:34 »
Zdecydowanie do Twoich potrzb polecam Tungstena. CO prawda ma kolorowy wyswietlacz, ale skoro chcesz pograc to chyba by sie przydal. Sam takiego uzywam a mialem wczesniej inne modele m515, m500 m100 i zdecydowanie Tungsten jest najlepszy. Chodzi na nim prawie wszystko. Nie mam doswiadczen co do palmow z WinCE ale jesli chodzi o Palm OS to wlasnie TT jest najlepszy dla Ciebie.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 13, 2003, 21:17:20 »
Win ce sie nie umywa do Palm Os. Nie polecam Ci stary monochromatycznego ekranu bo już nie produkuja na niego softu. Nie odpali ci nawet Agression czy Rifle Slugs II i wiele wiele innych programów. Po prostu : świat przestawił się na Palmy kolorowe.  

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 13, 2003, 22:12:40 »
hmm

Do tej pory używałem Palma Vx - jest doskonały i zapewne wystarczy dla Twoich potrzeb (zresztą nadal mam do niego sentyment i czasami zamieniłbym go ze swoim Tungstenem :) )

Zalety:
1. Niezniszczalność - brak części ruchomych, ogólnie bardzo stabilna konktrukcja oprócz .... klawiszy ... często stają się nieco bardziej luźne w tym modelu (u mnie jeden z czterech :) - podobno można to łatwo naprawić.
2. Świetne podświetlenie ekranu (właściwie "świecenie ekranu") - była tylko jedna pora podczas której nie dało się korzystać z tego Palma między popołudniem a zachodem słońca (ok. godziny). Tungstena w dzień na słońcu nie ma możliwości poużywania (na pełnym jak i na zerowym podświetleniu efekt jest ten sam - brak czytelności).
3. 8MB RAM (z programem do kompresji wystarcza na wiele :)
4. Cienki - a właściwie NAJCIEŃSZY ze wszystkich Palmów - w portfelu (Palma oczywiście) był niezauważalny.
5. Cena: na allegro w granicach 400 - 600 zł
6. Na OS 4.1 idzie praktycznie wszystko (oprócz wersji na 5.0 oczywiście :) większość gier posiada obsługę 16 odcieni szarości - tutaj nie daj się zwieść :) przy włączonym hacku do odwracania kolorów przy podświetleniu gry w nocy wyglądają bardzo ładnie (i co najważniejsze brak efektu wielkich PIKSELI z Palma IIIc)
7. Żywotność baterii - przesadnie długa :)

Wady:
1. Nie da się za długo czytać na takim tle (ew. w nocy na podświetleniu) - a przyjemność z czytania na Tungstenie jest niezrównana. Na Vx tylko RedFish ... na Tungstenie już sporo eBooków :) idzie jak burza ...
2. Różnica z HiRes jest ogromna - wiec polecam Tungstena; jeżeli cena 2000 nie odstraszy :) podobno na Allegro jest za 1400 ale tutaj bym nie ryzykował ... (to tylko moje zdanie - pewnie są tacy którym się udaje i są zadowoleni :)
3. MP3 nie posłuchasz :) - ale zdjęcia na podświetleniu wyglądają bardzo dobrze (jak na 16 odcieni szarości ...)

Na pewno Vx jest świetny do "wciągnięcia" się w Palmy ... ogólnie - polecam

Jarek