Witajcie PalmOs-owska bracio

swoją przygodę zaczynałem z Palm m100 potem Zire 71 a następnie przeszedłem na "ciemna stronę mocy" czyli PPC.
Ale ostatnimi czasy (nie wiem dlaczego - może z powodu, że przesiadłem się na lizuxa

) myśli mi się o powrocie do korzeni, jednak zanim rozstanę się ze swoim aluminiowym maleństwem (mda Compact) chciałbym by wyjaśniliście mi parę spraw czy zmieniły się one od "moich" czasów w PalmOS.
mianowicie:
1. główym powodem przesiadki była wielozadaniowosć WM w rzeczywistości potrzebuję jej głównie do jednoczesnego ściagania poczty, rozmowy na GG oraz przegladania stron www. po co mam tracic czas czekajac az sie strona zaladuje skoro w tym czasie moge na gg poklikac ze znajomymi lub w tle sciagac maile? czy jest to do wykonania obecnie na PalmOS? czy dalej aplikacje są mrożone w tle i żadne dane między nimi nie przechodzą?
2. jak wygląda spawa web browsera na PalmOS? jest cos jak Opera czy netfront? z tego co mamiętam to Blazer nie był szczęśliwym rozwiązaniem (SSL, Java, Flash czy kilka okien na raz)
3. Nawigacja GPS o ile gobrze rozumię dalej na rynku PalmOS jest tylko Mapopolis i TomTom ? Zadnej przyjemnej dla oka innej navigacji nie ma?
4. Szczerze zastanawiam się nad przesiadką na Treo 650 ale obawiam się czy będzie wstanie zastąpić wszystkie funkcje z jakimi teraz mniej lub lepiej radzi sobie MDA Compact. Czy używając Treo 650 spotkaliście się z problemem w trakcie używania go jako telefonu? jeżeli tak to jakimi?
Proszę przekonajcie mnie że moje myśli krąża we właściwym kieryunku

lub odwiedźcie mnie od tego szlonego pomysłu