Kilka pytań mającego zamiar się nawrócić :D

• 8 Odpowiedzi
  • 795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« dnia: Czerwiec 23, 2006, 14:28:10 »
Witajcie PalmOs-owska bracio :P swoją przygodę zaczynałem z Palm m100 potem Zire 71 a następnie przeszedłem na "ciemna stronę mocy" czyli PPC.

Ale ostatnimi czasy (nie wiem dlaczego - może z powodu, że przesiadłem się na lizuxa :P ) myśli mi się o powrocie do korzeni, jednak zanim rozstanę się ze swoim aluminiowym maleństwem (mda Compact) chciałbym by wyjaśniliście mi parę spraw czy zmieniły się one od "moich" czasów w PalmOS.
mianowicie:

1. główym powodem przesiadki była wielozadaniowosć WM w rzeczywistości potrzebuję jej głównie do jednoczesnego ściagania poczty, rozmowy na GG oraz przegladania stron www. po co mam tracic czas czekajac az sie strona zaladuje skoro w tym czasie moge na gg poklikac ze znajomymi lub w tle sciagac maile? czy jest to do wykonania obecnie na PalmOS? czy dalej aplikacje są mrożone w tle i żadne dane między nimi nie przechodzą?

2. jak wygląda spawa web browsera na PalmOS? jest cos jak Opera czy netfront? z tego co mamiętam to Blazer nie był szczęśliwym rozwiązaniem  (SSL, Java, Flash czy kilka okien na raz)

3. Nawigacja GPS o ile gobrze rozumię dalej na rynku PalmOS  jest tylko Mapopolis i TomTom ? Zadnej przyjemnej dla oka innej navigacji nie ma?

4. Szczerze zastanawiam się nad przesiadką na Treo 650 ale obawiam się czy będzie wstanie zastąpić wszystkie funkcje z jakimi teraz mniej lub lepiej radzi sobie MDA Compact. Czy używając Treo 650 spotkaliście się z problemem w trakcie używania go jako telefonu? jeżeli tak to jakimi?

Proszę przekonajcie mnie że moje myśli krąża we właściwym kieryunku :D lub odwiedźcie mnie od tego szlonego pomysłu

:twisted:
REGULAMIN

*

lucass

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2006, 14:51:44 »
W tym dziale to cie raczej nikt nie odwiedzie :P
mhm...wielozadaniowosc powiadasz.... GG moze chyba w tle chodzic... Pocket Tunes tez . kilka aplikacji rowniez.... jest usługa Blackberry for Treo wiec mail mozesz sciagac jako push email :P  ale reszta jest tak samo...czyli doskonale bo ci nic nie zapycha pamieci :P

Mozna netfronta uzywac, Opery, WebPro.... rzeadko korzystam a jak juz to bez flash , java script i obrazków...moze ktos inny sie na ten temat wypowie :P

Do nawigacji jest jeszcze iQue Garmina, mapy lepsze niz w Automapie , doskonału interface :P a screeny z TX i T650 wygladaja cudownie... natomiast jak chcesz 3d to tylko TT :P

Mam model T600, najcudowniejsze dzieło handspringa , i zero problemów z applikacja Phone, troszke sie ja rozbudowywuje o dodatki ale nidgy nie miałem z nim problemów...a to juz moje trzecie Treo 600 :P

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:08:51 »
ale jak się nie mylę to iQue Garmina działa tylko z ich odbiornikami GPS, ja posiadam Holuxa GR-236 na BT i wątpię żeby iQue go obsluzyl :([/url]
REGULAMIN

*

lucass

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2006, 15:34:13 »
a no niestety...mapy sa rejestrowane na odbiornik....ale zawsze mozesz sprzedac Compacta z GPs i kupic T650 z odbiornikiem Garmina :P

zapytaj uzytkownika gps-y czy juz sprzedaje tego Treo 650 co go do testów kupił , od razu ci pewnie mapy wraz z odbiornikiem w preferencyjnej cenie

*

Offline kwieto

• 2785
Re: Kilka pytań mającego zamiar się nawrócić :D
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2006, 17:43:08 »
Cytat: "Andrew_j"
główym powodem przesiadki była wielozadaniowosć WM w rzeczywistości potrzebuję jej głównie do jednoczesnego ściagania poczty, rozmowy na GG oraz przegladania stron www. po co mam tracic czas czekajac az sie strona zaladuje skoro w tym czasie moge na gg poklikac ze znajomymi lub w tle sciagac maile? czy jest to do wykonania obecnie na PalmOS? czy dalej aplikacje są mrożone w tle i żadne dane między nimi nie przechodzą?

Zalezy.
Mail bez problemu sciaga sie w tle. Chat AFAIK rowniez. WWW w tle sie nie bedzie sciagac.

2. jak wygląda spawa web browsera na PalmOS? jest cos jak Opera czy netfront? z tego co mamiętam to Blazer nie był szczęśliwym rozwiązaniem  (SSL, Java, Flash czy kilka okien na raz)

Blazer jest bardzo szczesliwym rozwiazaniem. Obsluguje zarowno SSL jak i Jave i to lepiej niz explorer na PPC (dziala np. mBank, do ktorego na PPC trzeba NetFronta)
Jest rowniez NetFront  (de facto zarowno blazer jak i NetFront maja ten sam rdzen) mozna go sciagnac i zainstalowac (szybszy niz blazer ale ma tez pare minusow)
Opery nie testowalem, nie wiem nawet czy jest wersja i skad sciagnac.

3. Nawigacja GPS o ile gobrze rozumię dalej na rynku PalmOS  jest tylko Mapopolis i TomTom ? Zadnej przyjemnej dla oka innej navigacji nie ma?

"Rozumiem". :")
Jest jeszcze HandMap i programy do map rastrowych (np. PathAway)
No i wspomniany iQue.

Ja bym bral Palm OS chocby ze wzgledu na mniejsze problemy z synchronizacja na innych systemach niz windows. Na Mac OS dziala to koncertowo, przypuszczam ze Linuks podobnie.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2006, 23:50:29 »
no i kurcze mam niezly orzech do zgryzienia, najchetniej chcialbym sie pobawic tym wynalazkiem czy jest ktos moze z Gliwic i bedzie na jakims najblizszym spotkaniu PDAclub ? moze chwila zapoznania sie z tym sprzetem wskaze mi droge na "jasna stronę mocy" :P ??

P.S. lucass skoro to już twoje 3 treo to co sie stalo z poprzednimi? i dlaczego nie przerzuciłeś się na T650? ma jakies wady? ze specyfikacji technicznej to same zalety ??
REGULAMIN

*

lucass

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2006, 09:21:49 »
oba sprzedane :P bardzo okazyjnie, a miałem kolejne na oku.... a czarne zawsze mi sie podobało :P Jak chcesz sie Palm Os pobawic to tylko do Krakowa :p rzuc okiem na zdjecia ze spotkan na treo.palmtop.pl tam widac rownowage miedzy palm os a pocket pc :P
Po pierwsze cena :P 650 jest za drogi :P po drugie, co on ma wiecej od 600 procz BT ? Ekran ? Oba telefony sa doskonałe, wiekszosc uzytkowników jednak twierdzi ze 600 jest sprawniejsza bo zrobiona przez Handspringa, a 650 to juz wyrób palmOne :p nie wiem .... ja z 600 chyba tylko na 700p przeskocze .... albo jakies kolejne z WiFi :P

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:03:28 »
Słuchajcie koledzy Treownicy czy Treo ma jakieś bezsensowne blokady? wyczytałem w necie że ma problem z SIDO?? oraz z BT ponoć nie chce łykać wszystkich urządzeń (GPS i WiFi) choć czytałem że ma jakieś sterowniki w ROMie ukryte ?? a jak z działaniem GPS po BT próbował ktoś działają inne niż Gremliny?? No i TomTom współpracuje ok nie pluje się o braki pamięci??

P.S. miałem kiedyś SPV C500 z Ideii (jeszcze Ideii :P ) i nieźle się nawalczyłem z blokadami M$ zanim je zdjąłem  ]:>  ech oby w treo Palm czegoś podobnego nie wsadził?? :terrified:
REGULAMIN

*

lucass

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:54:51 »
Blokady to zakłada Microsoft.... w Palm OS nie ma zadnej blokady :P
Ja nie korzystam z SDIO, wic nie powiem.... sterowniki do karty wifi dla Treo znajdziesz na stronie treo.palmtop.pl w dziale download.... w 650 podobno sa zaszyte gdzies w ROm, ale mozna uzyc tych z treo.palmtop.pl.... oczywiscie ze działaja inne niz Garmin, czemu miały by nie działac.... z 650 Tomtom współpracuje bez problemu..... w 600 tylko Mapopolis, handmap :p