Karty Pamieci

• 16 Odpowiedzi
  • 1389 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karty Pamieci
« dnia: Kwiecień 01, 2004, 11:19:01 »
Witam serdecznie.
Tak na prawde to nie wiem jak to jest :

Mamy w palmOne MMC/SD ... czy jest (chocby teoretycznie) mozliwe aby stworzyc przejsciowke np. na CF ???

Jestem ciekawy , bo zamierzam kupic cyfrowy aparat fotograficzny , ktory zapisuje na CF. Moze daloby sie przegladac zdiecia na wiekszym ekranie ??
I do tego wszystkiego moznaby bylo zwiekszyc pamiec  jaka bym mial do dyspozycji dla Palma ...
Niby sa takie kombajny pod PC , ale mysle , ze problem moze polegac na strownikach , napieciu itp. Ale sa to moje domysly . Moze ktos mi rozjasnic sprawe ?? A moze juz ktos sie z takim czyms spotkal ? Moze to juz jest gdzies i dziala ??

Pozdrawiam
MichalP

*

Offline Kusiu

• 3968
Karty Pamieci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2004, 12:17:59 »
Nie ma takiej przejściówki i nic innego w tym temacie nie wymyślisz. Musisz rozważyć zakup cyfrówki na SD albo PDA ze złączem CF.

Karty Pamieci
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2004, 13:31:14 »
To nie prawda. Oczywiście że są przejściówki. Choćby na Onecie w pasażu:

http://pasaz.onet.pl/1d95c93cffffffc0004113f8d060d55e,lista_produktow.html?&lista=0&idshop=356

jest dostępna taka przejściówka za 120zł.

Karty Pamieci
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2004, 14:08:43 »
Z tego co widze to jest przejściówka, która pozwala odczytać kartę SD/MMC w czytniku CF. Tymczasem o ile dobrze rozumiem, pytanie było o rozwiązanie odwrotne, czyli przejściówkę umożliwiającą odczyt karty CF w czytniku SD/MMC.
Pozdrawiam,
Mateusz

Karty Pamieci
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2004, 16:21:11 »
Jak dla mne to nie ma roznicy ( o ile bedzie mozna w/w przejsciowke wlozyc do aparatu)
Ale chodzilo mi o to czy sa az tak duze roznice w systemch kart pamieci , ze nie mozna w prosty sposob oszukac uzadzenia ...

Pozdrawiam
MPL

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Karty Pamieci
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2004, 16:26:12 »
Taka przejściówka (CF>SD/MMC) ma postać karty CF, ale włożona do niej karta SD/MMC raczej będzie wystawać, czyli do aparatu chyba nie wejdzie... :( No chyba że może wystawać :)

Co do róznic w kartach pamięci, to CF jako jedyna ma wbudowany kontroler IDE (tak to sięchyba nazywa) - wszystkie pozostałe nie i dlatego wymagają specjalnych czytników.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Lemurek

• 27
  • Sprzęt: IPAQ h3870 + 2GB SD + GPS BT
Karty Pamieci
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2004, 20:24:40 »
Zgadza się CF można podłączyć do komputera jak zwykły dysk twardy. Nie trzeba stosować jakichś skomplikowanych układów. Tylko przełącznik Master/Slave (można to ustawić na sztywno). Kiedy w CHIPie był schemat podłaczenia. Niestety SD są troszkę okrojone i kontroler znajduje się w czytniku, a nie w samej karcie :(

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Karty Pamieci
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2004, 21:01:05 »
Tylko pda wyposazone w oba gniazda zapewniaja wielofunkcyjnosc. Z jednej strony nowe, male urzadzenia maja coraz czesciej SD ale na Cf jest duzo wiecej urzadzen i wiele dobrych aparatow foto tez go ma.

Karty Pamieci
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2004, 21:13:42 »
To prawda, ale niestety obecnie nie ma żadnego palma który by miał CF... A wszak ten temat dotyczy palmów? Chyba że kolega, który pytał, w domyśle zadał również pytanie, jakiego PDA wybrać...
Pozdrawiam,
Mateusz

*

Offline Kusiu

• 3968
Karty Pamieci
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 02, 2004, 00:56:53 »
Cytat: Mateusz Pierzchała
To prawda, ale niestety obecnie nie ma żadnego palma który by miał CF... A wszak ten temat dotyczy palmów? Chyba że kolega, który pytał, w domyśle zadał również pytanie, jakiego PDA wybrać
Są takie palmy, wszystkie Sony Clie serii NX/NZ, w standarcie dostęp jest zablokowany ale istnieje juz kilka programów "firm trzecich", które modyfikują os tak, że slot bezproblemowo obsługuje kart CF.

Karty Pamieci
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 02, 2004, 08:07:46 »
Kusiu:
MichalP napsiał w pierwszym poście o PalmOne, dlatego nieśmiało założyłem że mowa jest o produktach tej firmy. W ogóle bardzo chaotyczny był ten pierwszy post, dlatego co chwilę muszę zastrzegać że nie wiem, czy dobrze zrozumiałem.
Pozdrawiam,
Mateusz

Karty Pamieci
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 02, 2004, 08:52:16 »
Widze , ze troche osob zainteresowalo sie tematem.
Przepraszam jesli komus moj pierwszy post wydal sie chaotyczny.
Ja jestem w posiadaniu TT2 i zamierzam kupic Nikona D70.
Pierwsze urzadzenie (jak wiecie) ma MMC/SD , a Nikon CF/micrDrive (?)
Wiec najbardziej interesowaloby mnie "polaczenie" pamieci w obu.- to jest geneza pytania.

Ale nie chcac sie ograniczac pytalem o zasade wszystkich rodzai pamieci. Np. USBDrive , Memory Stick , SMART MEDIA , xD Picture  itd itd.

I nie ograniczam sie do pomyslow jak : jak mozna wlozyc CF do SDIO ? Sa tez inne mozliwosci polaczenia Palma z uzadzeniem zewnetrznym...

Np. USBDrive podlacza sie do USB Palma tez ... :)

Czy praktycznie/teoretycznie jest taka mozliwosc ?(Laczenia pamieci) Czy juz z samego zalozenia jest to nie mozliwe ?

Aha i zerknijcie na to :
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&e=1875

Pozdrawiam
MichalP

Karty Pamieci
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 02, 2004, 09:07:57 »
Teraz wszystko jest jasne.
1. Skoro już masz TT2 i nie zamierzasz go zmieniać, to porady dotyczące zakupu PDA z CF są nieaktualne :)
2. Wg mnie karty CF nie jesteś w stanie podłączyć do TT2. Nie słyszałem o żadnym adapterze, który by to umożliwiał, choć różne cuda ludzie wymyślają, więc nie można wykluczyć, że coś takiego ktoś wymyślił/wymyśli.
3. O ile mi wiadomo Palm nie ma złącza typu USB Host, więc bezpośrednio nie podłączysz tam PenDrive lub czegoś podobnego.
4. Z samego założenia nie jest to niemożliwe, teoretycznie możliwe jest zarówno wykonanie konwertera z CF na SD, jak i istnienie jakiegoś czytnika CF podłączanego np. do universal connector. Problem w tym, że to byłyby nietrywialne urządzenia wyposażone w elektronikę, a nie np. prosta przejściówka. Tak jak napisałem, nie spotkałem się z takowymi.
5. Ta hybrydowa karta CF/SD/xD to hmm... bardzo ciekawy pomysł, tyle że całkowicie absurdalny i fizycznie wg mnie nie do zrobienia :D . Zwróciłbym uwagę na datę publikacji tego newsa (1.04) i fakt, że podana strona www producenta nie działa...
6. Pozostaje Ci opisana już powyżej przejściówka z SD do CF...
7. Ja mimo wszystko rozważyłbym wybór innego aparatu, jeżeli przenoszenie zdjęć do TT2 jest dla Ciebie istotne. Ja mam taką sytuację, że w PDA, notebooku, "blaszaku" i aparacie mam karty SD i to jest bardzo wygodne rozwiązanie (mieć wszędzie to samo).

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
Karty Pamieci
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2004, 09:50:38 »
Ja raczej nie brałbym pod uwagę zmiany aparatu tylko dlatego, że pracuje on z innymi niż palmtop kartami pamięci. Póki co karty CF są najbardziej rozpowszechnione w aparatach z wyższej półki, mają najlepszą relację wielkość/cena, (chyba) są najszybsze i są dostępne w największych pojemnościach (biorąc pod uwagę mikrodrajwy IBM/Hitachi to nie ma problemu z zakupem 1 GB za ok. 650 zł lub 4 GB za ok. 1750-2000 zł).

Tym bardziej, że kupując aparat klasy D70, który tworzy pliki kilku/kilkunasto megabajtowe, tak czy inaczej MIchalP będzie - znów chyba ;) musiał rozwiązać problem zgrywania/magazynowania zdjęć i albo będzie to notebook + czytnik albo tzw. worek na zdjęcia, czyli samodzielnie pracujący czytnik wszelkich rodzajów kart pamięci z wbudowanym dyskiem xx GB + wyświetlacz. Ja mam taki "worek" który pozwala na kopiowanie plików (sorry, że znów chyba) w obie strony i (tym razem na pewno) jest jeszcze odtwarzaczem MP3.
Pozdrawiam,
biblo

Karty Pamieci
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2004, 09:55:08 »
biblo:
zgadzam się z Tobą w pełni, dlatego napisałem, żeby kolega rozważył zmianę aparatu "jeżeli przenoszenie zdjęć do TT2 jest dla [niego] istotne"... No bo jest coś za coś. Albo optymalny aparat, albo bezpośrednie przenoszenie plików do Palma....

A karty CF rzeczywiście mają najlepszy stosunek cena/jakość, i są zdecydowanie najszybsze.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Karty Pamieci
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 02, 2004, 14:53:17 »
I dlatego rozsadek podpowiada, zmiane Pda na taki ktory ma oba typy kart, wiekszy RAM  i troche wieksze mozliwosci. A z CF troche jest tak jak z PCMCIA, trudno bez niego sie obejsc jesli uzywa sie roznych urzadzen.

Karty Pamieci
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 03, 2004, 11:25:46 »
Trzeba uczciwie przyznać że w tym przypadku palmtopy i cyfrówki Sony mają duża przewagę ponieważ najczęściej i to i to używa Memory Sticków.

Sam mam cyfrówkę z CF i fajnie byłoby czasem sprawdzić zdjęcie czy jest wystarczająco ostre używając sporego ekranu T3...