Karty i T3 - Kolejna piosenka

• 18 Odpowiedzi
  • 1374 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Karty i T3 - Kolejna piosenka
« dnia: Maj 03, 2008, 23:41:55 »
Nie wiem z kim mam się witać bo z Kitorem już się witałem, a Lucass mnie nie lubi, ale mimo wszystko się przywitam. Siemka.  :ok:

Doszliśmy już do pewnych wniosków, aczkolwiek mam jeszcze kilka innych pytań.

- Jaką kartę maksymalnie odczytuje T3? Jeśli tutaj nie ma ograniczenia sprzętowego i sterowniki fat32 pójdą to 4GB czytać powinien, ale to duży znak zapytania, próbował ktoś?

- Czemu Kitor uważa że Kedar z GPE zapisywał mu kopię systemu na kartę 2GB, podczas gdy mój Kedar i OPIE nawet diodą nie mignął?

- I jaka właściwie w poniedziałek będzie pogoda?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

*

Dino_Zaurus

Odp: Karty i T3 - Kolejna piosenka
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2008, 23:53:47 »
nie chodzi chyba o sprzetowe ale o budowe  palm os 5.0 , no i fat32.prc nie dziala nalezycie... nie kombinowalem bo mnie 2 x 1 GB satysfakcjonuje, a linuxa nie odpalalem na t3 bo po prostu... nie mialem czasu, jak dojde do konstruktywnych wnioskow to napisze... a poza tym Konrad jestes moim ulubionym palmuserem tutaj :P

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2008, 08:29:28 »
Może trzeba było spróbować zamontować kartę jako RW a nie RO  :wink: Autentycznie pojawiły mi się nowe pliki na karcie  :]

A pogoda będzie... palmowa  :E

[edit]
zobaczę jaką kartę ma mój wuja - chyba właśnie 4gb - to się sprawdzi
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2008, 08:47:46 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline Petriwoj

• *
  • 79
  • Sprzęt: Kaiser@Era & Treo 680
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2008, 12:11:41 »
- Jaką kartę maksymalnie odczytuje T3? Jeśli tutaj nie ma ograniczenia sprzętowego i sterowniki fat32 pójdą to 4GB czytać powinien, ale to duży znak zapytania, próbował ktoś?
Mój TT3 nie widzi karty 4GB SanDisk Extreme III HC; czyta karty 2GB (SanDisk ultra II; EMTEC SD Card), ale czyta i zapisuje tylko na kartach 1GB.
W poniedziałek wracamy do pracy i pogoda nie ma znaczenia.
Pozdrowienia
Petriwoj
pen&paper > Nino300 (WinCE) > Palm m100 > P IIIC > T|T3  > LifeDrive† > T|T3  > Kaiser (WM6) > Treo 680 > back to Kaiser

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2008, 19:20:45 »
ja w poniedzialek mam bank holiday, wiec wolne...jak na Dublin pogoda boska ok 22stopni i swieci slonce, jutro jakas wycieczka nad morze moze :)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2008, 19:32:11 »
Uuu, no to rzeczywiście, nawet u nas nie będzie tak cieplusio.   :evil:

Co do tych kart to troszkę szkoda, ale mimo wszystko popróbuję, a nóż te stery zadziałają i coś dadzą. Poza tym mój Zire72 nie lubił tych szybszych Sandisków...  :E

Ja też wolny, matury ludzie piszą, w związku z czym my mamy wolne.  :mrgreen:

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
KARTY I T3 - POSTĘP!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2008, 21:39:39 »
Słuchajcie, Panowie, nie wiem czy to postęp czy nie, ale na T3 działają sterowniki FAT32 które umożliwiały obsługę kart 4GB Zire'owi 72.

Dzięki uprzejmości kolegi yaroosa, który zgodził się przeprowadzić eksperyment wiemy że karta 1GB sformatowana pod Fat32 działa bezproblemowo na T|T3. Testowane z dwiema różnymi kartami, żadna z nich nie działała wcześniej właśnie ze względu na format, teraz wszystko aż gwiżdże.

Oczywiście nie róbmy z tego burzy, nie wiemy ciągle jak z kartami 4GB. Mimo wszystko jest to jakiś postęp.
Dalsze badania w toku.

Wiemy że zapisu nie umożliwimy w żaden sposób, wiemy natomiast że odczyt kart 4GB również się przyda. W końcu na przykład do filmów czy muzyki taka karta byłaby idealna. Wgrywamy na komputerze, wkładamy kartę do T3 i nie obchodzi nas czy T3 potrafi zapisywać czy nie, ma po prostu grzecznie odtwarzać filmy.

Dla osób zainteresowanych, poniżej link do sterowników.
http://www.konradwan.pl/FAT32.prc
Sterowniki należy z karty skopiować do Ramu, proszę ich nie Hotsyncować ani nie TheMissingSyncować, bo to nic nie da. Nie ponoszę odpowiedzialności za ich wadliwe działanie, zniszczenie urządzenia bądź karty.

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że chociaż tym razem nie zrobiłem z Siebie debila.  :mrgreen:

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2008, 21:43:09 »
no to sam odczyt bedzie dzialac na 2 gb dziala  wiec na 4 nie powinno byc problemu, sek w tym ze nie zapisuje co czyni ja praktycznie bezuzyteczna, ogladasz film, musisz przerwac, w tym momencie program zapisuje informacje gdzie skonczyles ogladac... robi to na karcie ? czy w urzadzeniu? jak film jest na karcie to pewnie domyslnie na karcie... i nie zapisze i bedziesz film od poczatku ogladal..zaznaczam ze teoryzuje tylko...

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2008, 21:46:19 »
Stop.  :P
Sam używam dwóch kart. 1GB (systemowej, zapisuje, używam do wszystkiego) i 2GB (tylko multimedia).
Zaznaczam że to, że T3 nie zapisuje kart 2GB w żaden sposób nie skreśla jej możliwości multimedialnych.
Pozycja filmu zapisywana jest w ramie, podobnie jak muzyki. Mam problem z zapisywaniem plików na nią, ale zaopatrzyłem się w czytnik USB sprzętowy i to mi już nie przeszkadza. Wgrywam na kompie, odtwarzam na T3. Miodzio.

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2008, 21:50:28 »
sztuka dla sztuki, duzo operuje plikami i zapis odczyt MI jest niezbedny... wiec zadam pytanie? skoro nie ma zapisu jest tylko odczyt....czemu 1x 4gb a nie 4x1gb?

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2008, 21:51:21 »
bo 1.5h divx to ~1.5gb?  :P

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2008, 21:53:57 »
Dokładnie, bo po co żonglować kartami, jeszcze zgubisz albo coś.  :evil:

Lepiej mieć muzykę w jednym miejscu i wygodnie przeglądać to wszystko w programowej bibliotece multimediów niż mieć na czterech kartach i bibliotekę multimediów mieć w kieszeni, sam przyznaj.  :E

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2008, 22:17:43 »
no 1,5h divix plus pocketdivixencoder to 400mb? :E ja tam mam alucase z miejscem na dwie karty i starczy...a muzyke i filmy nosze w innym urzadzeniu... na t3 to tylko pliki office :)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2008, 22:25:23 »
Też mam alucase z miejscem na karty. Tylko mi się T3 do niego nie mieści, a karty trzeba scyzorykiem wyjmować.  :E

No w porządku, Ty nie potrzebujesz obsługi większych kart. Ale są tacy co potrzebują.

Swoją drogą nie dziwię się że jesteś zakochany w tym urządzeniu, skoro go tylko do plików office używasz...

*

Dino_Zaurus

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 05, 2008, 22:54:30 »
Drogi Konradzie, multimedia na palm os meczylem daaawno, filmy na vx i zire 31 ogladalem :) teraz jestem stary i wygodnicki... T3 sluzy mi do poczty, kilku gierek oraz jako klient ftp, office i ebook reader... jest maly zgrabny i lekki...do zdjec, filmow i innych tegotypu zabaw mam iphona i lifedrive :) i tak..jestem zakochany w t3, wedlug mnie to najladniejszy pda od palm.inc.... nawet ladniejszy niz treo :)

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 04, 2008, 12:20:25 »
Witam. :D

Odświeżę wątek i dodam i zakochałem się w T3 od pierwszego zobaczenia  :proud: - na początku był nieosiągalny - Po TT nabrałem takiego zafascynowania palmami, że musiałem dorwać mojego T3.  Zebrałem kasę - zrobiłem zasilanie (które jeszcze poprawię - bateryjne znaczy), a teraz jeszcze GPS dokupiłem. Choroba postępująca.  :grin:
Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 04, 2008, 12:53:18 »
Coraz więcej osób zakochuje się w tym sprzęcie. Co mam o tym myśleć...?
Ja byłem zakochany dopóki go nie kupiłem...  :|

*

Offline jackcze

• **
  • 220
  • Deus Ex Machina
  • Sprzęt: był Tungsten E - był Tungsten T - jest Tungsten T3 i Clie TH-55
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 04, 2008, 13:39:42 »
Rozumiem  :) - teraz swojego nie długo oddam - może za parę lat :shock: - chyba że czegoś nie będzie miał, a będzie potrzebne. W tej chwili starczy co ma!  :E Nie jestem wymagający ale przydałoby się w nim: tv satelitarna, telefon, dvd, laser i inne takie tam. :P
Pierwszym urządzeniem mogącym przypominać dzisiejsze palmtopy był Psion Organizer, który powstał w 1984 r. Wyglądem i funkcjonalnością przypominał rozbudowany kalkulator. W 1989 r. powstały dwa urządzenia: Atari Portfolio oraz Pocket PC

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 04, 2008, 14:10:57 »
Ja też nie byłem wymagający, przydałaby się tylko większa standardowa bateria, odrobinę szybsze BT, które zresztą i tak mi wysiadło (nawet nie wiem jak i kiedy), pełna obsługa kart 4GB, lepsza jakość dźwięku, jak dla mnie większa niezawodność i szybsze działanie...