Jak zrobić hotsync palma VIIx przez Irdę ??

• 22 Odpowiedzi
  • 1677 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« dnia: Październik 18, 2005, 10:58:41 »
Kupiłem sobie niedawno palma VIIx w celach rozrywkowych (czytanie ebookow i granie w gry) z tym że palm jest bez doka.
Mam irdę podłączaną na usb do kompa i działa z nią bez problemu mój
psion revo (wiem że pomyślicie że kolekcjonuje starocie, ale dla mnie klawiatura w revo jest niezastapiona). Do polaczenia psiona uzywam IrComm2k i PsiWin ( mam Win2000 Pro). Nie wiem jak podłączyć palma VIIx. Zainstalowalem Palm Desktop i HotSync. Wlaczam Infrared w ustawieniach HotSync i HotSync w palmie i nie nawiązują połączenia. Czy do tego ma byc wlaczony IrComm2k czy nie ?
A może ktoś byłby tak dobry i opisał mi szczegółowo krok po kroku jak to zrobić albo podał linka do strony gdzie coś takiego znajdę ?
Szukałem już na forum i w google ale wszedzie opisy sa lakoniczne i kurcze nie mogę sobie poradzić.

Z góry dzięki !

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2005, 12:08:48 »
Proponuję wyłączyć wszystkie programy korzystające z Irdy, zamknąć HotSync Managera i uruchomić go jeszcze raz. Wtedy HS powinien przechwycić port Irdy i komunikować się z palmem. Sprawdź też, czy masz na palmie i w HS włączoną synchronizację przez Irda.

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2005, 12:21:42 »
A czy pomimo tego że mam najnowszą wersję palm desktop konieczne jest ściąganie także tego dodatku infrared extension do wersji 3.3.1 ?
Może tu jest źródło problemu ?
W HS i w palmie mam ustawioną synchronizację przez IR.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2005, 16:22:53 »
Nie wygląda na to, żeby dodatek do Palm Desktop był potrzebny. Aktualna wersja (4.1.4) nie wymaga żadnych dodatków.
Jest też takie coś ze strony palm:
"You cannot perform HotSync® operations through your infrared port on Windows 2000. Microsoft has changed the way infrared ports operate under Windows 2000. Palm and Microsoft have worked to resolve this issue, and the latest version of Palm Desktop includes the fix. If you must use an older version of Palm Desktop, you can make use of a travel cable accessory or a normal cradle for HotSync operations."

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2005, 23:06:37 »
No i kurcze nadal bez powodzenia :/
System rozpoznaje ze jakies urzadzenie jest podlaczone do portu IR (pisze albo ze palm albo ze ircomm) i na tym sie wszystko konczy.
Jak wlaczam hotsync na palmie to polaczenie sie nie nawiazuje a na palmie jest komunikat ze sie nie powiodlo.
Nie wiem kurde co jest nie tak :/

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2005, 09:05:18 »
O ile pamiętam moje i kumpla przygody z W2K to albo HS na Irda działał od razu albo w ogóle. Możliwe że masz ten drugi przypadek. Niestety żadne grzebanie nie pomagało, problem leżał po stronie systemu, a nie palma. Możesz poszukać po sieci rozwiązań dla systemu.

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2005, 09:46:00 »
mógłbym wsumie upgradowac do XP. 2k mam teraz dlatego ze mam troche malo ramu w kompie i troche szybciej mi chodzi.
Ale nie ma pewnie gwarancji ze na XP pojdzie no nie ?

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2005, 12:08:53 »
Na razie nie słyszałem żeby nie chodziło. Ale gwarancji nie ma. To przecież Microsoft :)

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2005, 12:24:13 »
ooo .. właśnie. A może bym spróbował pod linuchem też, podobno da się to też zrobić. Mam coprawda Auroxa więc dystrybucję typowo desktop, ale to chyba lepiej. Spróbuję dziś wieczorem (jestem teraz w pracy) z WinXP i moze z linuxem jak tak nie pojdzie i dam znac co i jak.
Pozdro !

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2005, 01:37:05 »
Normalnie powiedział bym:
kliknik prawym przyciskiem na ikone hotsynca obok zegarka w windowsie i zaznacz "InfraRed". Świerzo po zainstalowaniu jest tylko "LocalUSB" zaznaczone i stąd przyczyna nieporozumienia sprzętu najprawdopodobniej.

Po przeinstalowaniu hotsynca zapomniałem o tym drobiazgu i 20 minut kminiłem zanim do mnie dodarło ze mam krótką pamięć :]

ale jeśli sam palm Ci mówi ze winda mu nie odpowiada...
Ja pod XP nie miałem żadnych problemów - pewnie kupilismy nawet palmy na tej samej aukcji.

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2005, 08:12:22 »
problem jest rzeczywiscie w systemie. 2000 jakos nie wyrabia z rozpoznaniem że urządzenie jest w zasięgu i nie działa też sync.
XP daje sobie z tym rade duzo lepiej i tam wszystko dziala ok

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 02, 2005, 17:02:04 »
Musisz pierwszy raz połączyć się kablem z PC. Wtedy już irda będzie chodzić

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 02, 2005, 18:47:28 »
tiaa .. tylko że gdybym miał kabel to nie korzystałbym wogóle z irdy.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2005, 21:48:43 »
Mam podobny problem ... Tez mam Palma (tylko III) bez stacji no i kupilem irde na usb... Niestety nic ... Nie wiem co robie nie tak, a system to Win XP Pro wiec z tego co mowicie powinno byc bez problemu...

PLEASE HEEEELP !!!!!!!!!

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 03, 2005, 22:28:42 »
Sprawa jest prosta.
Najpierw instalujesz driver do irdy na usb (pewnie to juz zrobiles).
Instalujesz na PC program PalmDesktop.
Potem przystawiasz palma portem ir do portu irdy na usb.
W palmie uruchamiasz hotsync i reszta robi się sama.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 04, 2005, 09:26:17 »
Spróbujcie doinstalować program IrCOMM2k:
http://www.stud.uni-hannover.de/~kiszka/IrCOMM2k/English/

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 04, 2005, 12:06:35 »
Nie ma potrzeby instalowac IrrCOMM2k gdyż obsługa emulowania com na usb (a co za tym irdy) jest już wbudowana w palm desktop w najnowszej wersji. Z zainstalowanym IrrCOMM2k są problemy z połączeniem pod XP a pod 2000 niczego to nie zmienia i chodzi i tak do chrzanu.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2005, 20:04:16 »
Zrobilem tak, czyli zainstalowalem sterowniki do USB, Zainstalowalem "Palm Desktop" (z oficjalnej strony, ver 4.1.4) no i hotsync nie chodzi... Wykrywa urzadzenie (ale Windows i to przez chwile, po czym mowi ze urzadzenie przestalo byc w zasiegu) i na tym koniec...

P.S. Z IrCOMM2k tez probowalem z tym samym rezultatem :(
Obawiam sie najgorszego.... ze irda w palmie nie dziala... :( to bylby dramat...:(

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 06, 2005, 17:09:03 »
a jaki masz system ?
bo ja tak wlasnie mialem z 2000 i nie udalo mi sie z tym nic zrobic, pod XP nie mialem tego problemu wogole (WinXP SP2)

[Dodano: 2005-11-06 17:13:50]
aaa .. mam jeszcze jeden pomysl. Daj maksymalne ustawienia predkosci transmisji zarówno w palm desktop jak i w ustawieniach palma. U mnie przy malej predkosci transferu polaczenie sie poprostu zrywało.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 07, 2005, 14:17:24 »
Wiec tak... Juz pisalem ze mam WinXP Pro (ale powtorze :P)

Probowalem juz ze wszystkimi mozliwymi predkosciami polaczenia... i nic :( Stad wlasnie moje pytania...

Obecnie zastanawiam sie nad ZROBIENIEM kabelka... Mam kilka schematow ale jakos sie boje.... a jak cos pojdzie nie tak ...? Pozbede sie mojej ukochanej (zabawki) ... a tego bym nie chcial :(

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 10, 2005, 01:09:29 »
Ja synhronozowalem Palma VIIx tylko przez irde (win98se), ale teraz chcialbym zrobic cos odwrotnego, tzn. wgrac to co mam na dysku znow do palma i niewiem jak to zrobic. Macie pomysl jak to zrobic??

CO do kabelkow, to gdyby ktos mogl mi podeslac jakis schemat, to bylbym wdzieczny.

*

Offline paw123los

• *
  • 52
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 10, 2005, 07:19:03 »
no jak działała Ci synchronizacja przez irdę a system to win98se to nic nie stoi na przeszkodzie zainstalować Palm Desktop i zrobić hotsync.
W Palm Destkop jest przecież moduł Quick Install który pozwala instalować plii prc i pdb.
Palm Desktop ściągniesz za free ze strony palma

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 10, 2005, 11:11:06 »
Zle mnie zrozumiales, mi nie chodzi o to, aby wgrywac wszystkie .prc  i .pdb urzywajac Qiuck Inatall tylko aby przywrocic to co bylo wczesniej, czyli tak jakby wgrac obraz pamieci do pamieci - mam nadzieje ze nie zagmatwalem - i znalazlem sposob, gdziesz w ustawieniech Palm Desktop jest wybor czy przy najblizszej synchronizacji dane maja byc aktualizowane w kierunku palm->pc czy pc->palm i tam to zmienilem... NIewiedzialem, ze taka synchronizacja moze trwac jakies 45minut... :)