Jak kupić palma wysyłkowo w USA?

• 13 Odpowiedzi
  • 2013 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 19, 2003, 14:52:13 »
Chcę kupić tanio palma i wychodzi na to, że w sklepach internetowych USA jest o wiele taniej niż w Polsce. Czy ktoś już kupował palma w sklepach USA wysyłkowo? Jeśli tak, to jaki sklep jest godny polecenia?

Czy kupując wysyłkoko palma z USA zapłacę za przesyłkę przy odbiorze, czy też trzeba zapłacić kartą? Jeśli na zasadzie "zaliczenia pocztowego", to jak, gdzie i kiedy zamieniana jest cena dolar na PLN?

*

Offline astved

• **
  • 137
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2003, 02:18:14 »
ceny chyba są beznadziejne, bo coraz więcej osób się o to pyta, płacić trzeba z góry, więc musisz zaryzykować pewną sumę pieniędzy, nawet jak uda sie za pobraniem, to cło i koszty pobrania będą tak wysokie, że nie będzie się w zasadzie opłacać, do tego dochodzi ryzyko związane z gwarancją, jak wyegzekwować ją jak trzeba wysłać palma aż do USA? a jeśli sprzęt nie wróci? nie licząć bardzo wysokich kosztów przesyłki, w jedną stronę ubezpieczona to 60 dolarów, w dwie strony to już  240 złotych, rozważ kupno na Allegro, albo ryzykuj, czasem się opłaca, ale konsekwencje wpadki z gwarancją lub nieuczciwym sprzedawcą są straszne

*

Offline ama2

• *
  • 90
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2003, 11:54:29 »
Pozostaje mozliwosc kombinowana. Zamawiasz via Internet i docelowym miejscem dostawy do krewnych/znajomych w USA lub Kanadzie. Wtedy zostaje sprawa przywiezienia. Ale Polacy nie gesi - pomyslowy narod. Z 4 modeli innego urzadzenia 3 mialem z Kanady i Anglii i nie stracilem na tym. Wazne, zeby wybierac dobrych dostawcow i dobrych znajomych/krewnych. Troche to kosztuje czasu, ale efekt (cenowy) wymierny

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2003, 13:17:51 »
A jakie sklepy internetowe w USA polecacie?

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 24, 2003, 14:04:23 »
Czemu szukasz az tak daleko - za oceanem ? Rozumiem ze ceny sa duzo nizsze jednak nasi zachodni sasiedzi tez maja dobre a ryzyko poprzez zmniejszenie odleglosci jest rowniez mniejsze. Duzo ludzi jezdzi do europy zachodniej turystycznie czy biznesowo przez to okazji jest duzo wiecej! Ponadto amerykanskie wersje elektroniki roznia sie troche od europejskich - przyklad naszych palmow chociaz - maja inne flashromy! proponuje bys szukal okazji w np niemieckich MediaMarktach maja co pewien czas naprawde swietne promocje np moj znajomy przez przypadek wszedl do MM i wyszedl lzejszy o 200E ale bogatszy o TUNGSTENA!!!! cena TT normalnie jest na poziomie 500-600E!

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2003, 15:09:56 »
TT za 200E ? Nie wierze ... kiedy to bylo ?

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2003, 18:32:12 »
No nie wiem...
Tak sie sklada, ze mam znajomych i w USA i w Niemczech.
Pol roku temu kupowalem sobie palma i robilem NAPRAWDE konkretne rozeznanie. No i wyszlo mi, ze w Stanach wychodzi o WIELE taniej. Konkretnych liczb nie pamietam, ale skoro kupile jednak przez ocean, to widocznie tak mi sie bardziej oplacalo, nie? ;)
A ten T|T za 200E, to chyba jakas sciema...
ceny w Stanach (czasem nizsze niz u producenta!) znajdziesz na www.cnet.com
powodzenia

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2003, 07:38:35 »
Promocja polegala na tym jesli sie w jednym miesiacu zakupilo towar za 1000E a poprzednim zakupem znajomego byl DVD to na te 1000E daja ci 30% rabatu . promocja trwala 1 dzien i takich jedno dniowych czy  jedno godzinnych promocji jest sporo w sklepach europy zachodniej. A co do ceny T|T to zerknij na www.cyberport.de lub przeszukaj posty -byl kiedys adres sklepu internetowego gdzie juz w grudniu sprzedawali T|T za 499E! Nigdy nie twierzdzilem ze w Europie jest taniej - pisalem tylko ze sumaryczne koszty MOGA ale NIE MUSZA byc wyzsze - o klopotach , straconym czasie nie wspominajac!!

PS. TA ladna cenka jest na cnet.com jest bez podatku nie wiadomo czemu naliczanego dwa razy (nie znam sie na prawie USA) - w sumie wychodzi 449.90$ + 19.90$ za wysylke w stanach. Poza tym dealer nie ma autoryzacji - niewiem jakie to moze miec konsekwencje i wole nie wiedziec gdybym sie zdecydowal kupowac.  

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2003, 17:18:41 »
No, chyba ze tak...
No to dodam tylko, ze ostatnio widzialem reklame, ze daj T|T za free, tyle ze do, bodajze, samochodu! Powaznie! :) Jak znajde, to podesle.
A w 500E, to wierze, bo sam widzialem! Natomiast nie w 200!!! (chyba, ze tak jak mowisz)
A co do podatku w USA, to ztcw zalezy on od tego gdzie jest sklep w stosunku do miejsca zamowienia. Ja to znalem w wersji, ze jak dobrze zakombinujesz, to wychodzi BEZ podatku, ale pewno da sie i w druga strone ;)
Moze ktos wie dokladnie jak to wyglada?
Ja powiem tylko tyle, ze moi znajomi w USA wlasnie kupuja wszystko przez cnet (wlasciwie to nie tak, bo cnet jest tylko wyszukiwarka ofert w innych sklepach) i chwalili, ze tak jest OKa.
Ja sam tak chcialem kupic, ale okazalo sie, ze w ostatniech chwili sklep Palm zrobil obnizke i cena zmienila sie na ta z cnetu, wiec sie nie zdecydowalem.
Co do cen calkowitych, to GWARANTUJE, ze jak do ceny z US doliczysz VAT, clo, podatek, koszty transportu i gwarancje, to wyjdzie drozej, ale bede sie upieral, ze jeszeli stuff kupuje w Stanach znajomy, przywozi w kieszeni i olewasz gwarancje, to TAK wychodzi taniej.
Przynajmniej tak wynikalo z mojego rozeznania pol roku temu, a wierz mi, ze staralem sie zaoszczedzic jak najwiecej.
Watpie, zeby cos od tego czasu sie zmienilo.
No i na koniec: do Niemiec zawsze blizej, a oszczednosc i tak jest. Jezeli ktos nie ma sposobu na sprowadzenie ze Stanow, to rzeczywiscie jest to dobry pomysl!
szacunek

*

Offline Frugo

• *
  • 60
    • www.wmasg.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 26, 2003, 18:51:42 »
To moze i ja cos dodam.
Prawie z kazdego wyjazdu do USA cos przywoze.

Ostatnio aparat (Minolta HTSI odpowiednik w polsce 505si za cene 195$ w Polsce prawie 2000zl) i palm Sony Clie 320 + karta MS 32MB (cena 119$)

Wiekszosc sklepow jest OK w USA. Nie ma czegos takiego ze nie dostaniesz przesylki. Bardzo malo jest oszustow.
Z reguly jednak trzeba placic karta przed zakupem - ale jak masz kogos znajomego to nie ma problemu. Plusem tez jest bogatsze wyposazenie w software do palmow. Dostalem cala plytke.
Problem gwarancji - raczej znikomy, no bo co sie moze w palmie popsuc. No niby moze, ale znowu tych awarii nie ma tak wiele. Fakt jak na razie mam szczescie i nic sie nie popsulo .ale przebitka na cenie jest taka ze warto zaryzykowac. Takie moje zdanie.
Do Polski nie oplaca sie bo clo na elektronike jest 50% !!

*

Offline Abuk

• *
  • 61
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2003, 23:36:49 »
No i to sa konkrety ;)
Jezeli chodzi o gwarancje, to ktos kiedys pisal, ze mozna wykupic rozszerzenie na Polske w Scientificu za ok. 100-200 zl.
Nie sprawdzalem, ale brzmi ciekawie, jezeli ktos sie boi awarii.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2003, 02:55:25 »
czeee...
moje 2 grosze odnosnie oplacalnosci zakupu w USA . Sam jestem posiadaczem 2 starych visorow i mam zamiar zakupic cos nowego, zastanawialem sie nad TT , ale.... czytajac komentarze i opisy (zwlaszcza admina) jakie to swietne urzadzenie bylem przekonany ze to prawda. Kupilem wlasnie dzisiaj dla brata z Krakowa TT z karta SD 128 za niecale 450$ z podatkiem (musze jeszcze poczekac na 70$ rabatu) , na okraglo 400 Euro- to chyba sie oplaca za 2 tygo do Polski pojedzie kolega ktory to przy okazji zawiezie. (http://www.compusa.com/product_images/pdfs/ads/43C98A36567678820203/pg8.pdf -tutaj mozna znalesc info ale nie mozna zakupic wysylkowo . Zastanawialem sie tylko dlaczego skoro to takie swietne urzadzenie to ceny spadaja tak szybko i jest tylko o 100$ a po odliczeniu karty za 70$  tylko 30$ roznicy pomiedzy palm 515 a SUPER TT .Otworzylem wiec pudelko i ..., 1 spr nagrywanie glosu(poniewaz nie mialem tego w visorach) - cicho , kiepska jaosc ,nie wiem czym sie admnin tak podniecal , poczytalem troche info i nie wiem jak mozna juz sie cieszyc ze " ktos, gdzies, jakis program do odtw mp3 (niedzialajacy dobrze ) , jakies zmiany os , ze moze juz bedzie dobrze.."  dla mnie to co jest teraz nie jest niczym nadzwyczajnym i wiem juz dlaczego cena wynosila 399$ + karta SD gratis- TT jest tyle wart ( ta roznica miedzy 515 to rozdzielczosc i BT o nagrywaniu nie wspominam bo jakosc jest kiepska) . Cztajac rozne koment gosci co na sile chca udowodnic ze TT jest 1000 x lepszy niz sony bo ma bardziej kwadratowe dziurki w oslonie glosniczka, albo dziurka na sluchwki jest w lepszym miejscu, ze somy ma szybszy procesor to znowu baterie wytrzymuja 3 godz 27 min a w TT  az 3 godz 29min ( slowem w visorach liczylem na tygodnie nie godziny- ale to sprzet innej klasy), albo ze sony ma mp3 , kamere to znowu pretensje ze to powinien byc tylko organizer ,ale jak nie ma latki do TT to placz..  To fanatyzm.  Moze ktos zaplacil sporo kasy zeby pokazac sie w nowym dresie i TT w dloni jako najlepszym sprzecie  i dlatego takie dresiarskie komentarze. Ja nie bylem zwolennikiem sony przez MS ale teraz chyba nie mam wyboru bo TT to nie jest nic nadzwyczajnego, BT nie bede potrzebowal , poczekam tylko na sony sj 33.

*

Offline jawi

• *
  • 77
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2003, 14:11:00 »
Własnie, własnie, to jest włąsnie to, o czym kiedyś mówiłem- może wkrótce będzie np. Tungsten Plus z większą ilością pamięci, wreszcie bezbłędnym odtwarzaniem mp3 itd. Gdybym miał nadmiar forsy i tak nie spieszyłbym się z zakupem TT.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2003, 23:16:22 »