iPAQ 3870 vs T|T

• 26 Odpowiedzi
  • 1070 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iPAQ 3870 vs T|T
« dnia: Październik 29, 2003, 22:07:49 »
co waszym zdaniem wypada lepiej? chodzi o ogolne porownanie - zalety i wady obydwu rozwiazan

*

Offline lkluj

• 44
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2003, 10:05:03 »
Odpowiedz jest prosta: TT - bo pracuje na lepszym systemie operacyjnym :)

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2003, 10:10:51 »
a co z mozliwoscia daleszego rozwoju oraz iloscia oprogramowania?
z tego wzgledu ze obydwa moge miec po podobnej cenie (tzn T|T nowey, natomiast 3870 uzywany) zastanawiam sie co wybrac

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2003, 10:30:59 »
takich odpowiedzi jak kolegi "lkluj" to nawet nie czytaj...

Nie napisałeś przede wszystkim nic o tym, do czego potrzebujesz palmtopa, co chcesz na nim robić itp.
Jeżeli chcesz uzyskać sensowną odpowiedź, to zadaj pytanie bardziej konkretne.
Pozdrawiam,
Mateusz

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2003, 12:14:40 »
miałem obydwa palmtopy pisałem juz o tym wielokrotnie powtórze w skrócie:
korzyści na strone T|T:
rozmiar i waga!!!!!!!!!!! dlamnie wążna sprawa T|T można spokojnie nosić w koszuli

stabilność

rozdzielczość

wibracje

w skrócie to tyle

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2003, 14:58:12 »
Mateusz - planuje:

- prowadzic arkusze w exelu
- prowadzic rozbudowany kalendarz, nalepiej z widokiem miesiecznym/rocznym
- od czasu do czasu posluchac MP3
- odebrac poczte
- wejsc na www
- traktowac go jak notatnik

mam 9210i ale niestety brak BT i GPRS zaczyna bolec, pozatym troche jest jednak duzy i czasami nieporeczny

*

Offline MarcinW.

• 716
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2003, 15:27:56 »
T|T i w sumie zgadzam się z Ikluj-em. Miałem i PocketPC i PalmOS-a. Teraz męczę się z PocketPC a za jakiś czas jednak kupuję TT3..

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Czyżewski

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2003, 16:03:28 »
Ja tylko dadam, że na PPC są lepsze programy. Darmowe i płatne.

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2003, 16:26:20 »
Czyżewski napisał:

to trochę mało konkretny argument, może cos wiecej?

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 30, 2003, 16:27:40 »
wymienione zadania właściwie z powodzeniem realizują oba palmtopy...
trzeba pamiętać o kilku sprawach:
- aplikacje PIM w obu systemach są stosunkowo proste i mają trochę ograniczeń, ale na obie platformy istnieją rozbudowane zamienniki
- palmtopowe arkusze też są ograniczone w stosunku do Excela, w przypadku Tungstena miałem też problem z pełną poprawną obsługą polskich znaków (w DocumentsToGo) - ale może była to moja wina?

Warto np. ściągnąć z sieci emulatory PalmOS 5 oraz PocketPC (zawarty w PocketPC SDK) - oba darmowe, i porównać funkcjonalność systemu i wbudowanych podstawowych aplikacji.

Generalnie - z tych akurat dwóch modeli i do dokładnie tych zadań które wymieniłeś, ja raczej bym wybrał Tungstena.
Pozdrawiam,
Mateusz

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 30, 2003, 16:41:22 »
co do exela to bardzo polecam Tungstena, cały czas nie wiem o którym tungstenie rozmawiamy. Ja miałem T|T i teraz mam T|T3 w exelu bardzo dobrze wypada zwiększona rozdzielczość pod warunkiem że masz dobry wzrok
w moim t3 mogę na raz oglądać i przeczytac zawartość na jednym ekranie 198 komórek excela (standardowy format komórki) na na T|T 1 można ich ogladać 144 i z powodzeniem pracować. To jest mój mocny argument

*

Offline Sebol

• **
  • 158
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 30, 2003, 16:44:07 »
Ja bylem posiadaczem Della Axima X5 a obecnie mam T|T3 i nie wymienil bym go spowrotem na PPC. Jest szybki, maly, ma wszystko co potrzebuje - kalendarz, dyktafon, notatnik, poczta, www, excel, word itd.. a do tego ma super rozdzielczosc i jeszcze wiele innych zalet.

*

Czyżewski

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 30, 2003, 16:47:07 »
Też mi mocny argument - ślepić się na ledwie milimetrowe literki. Za dużo palmtopów zrobi z Ciebie krótkowidza! P.S. Na PPC też można zmniejszyć arkusz (i to naprawdę ostro). Złota myśł: PPC jest niezawodny, o ile nie instalujesz dużo freewearu.

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 30, 2003, 17:58:01 »
ale widze ze coraz trundej go dostac (T|T). .. mialem go miec jutro w domu a dostalem tel. z firmy palm experts ze najwczesniej za tydz. albo 10 dni i ze wogole ciezko... wie ktos gdzie go kupie przez internet za dobre pieniadze albo w poznaniu?

*

Offline lkluj

• 44
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 30, 2003, 19:48:02 »
Drogi Kolego Mateuszu Pierzchala, chcialem Ci tylko zwrocic uwage, ze z calego Twojego "blablabla" na ten temat i tak wynikla odpowiedz taka sama jak moja. LOL

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2003, 20:51:07 »
kolego lkluj: z twojej wypowiedzi jednoznacznie wynika, że masz problemy z rozumieniem słowa pisanego, albo z logicznym myśleniem.... W takim przypadku radziłbym ostrożniej korzystać z możliwości zabierania głosu w takich miejscach jak to...

*

Offline lkluj

• 44
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 30, 2003, 22:34:12 »
Hmmm... "Jednoznacznie", "problemy z rozumieniem", "Z logicznym mysleniem"... No, na szczescie bede mogl sledzic dalej Twoje posty i na pewno wiele sie z nich naucze ;)

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2003, 23:37:20 »
Czyżewski napisał:

Złota myśł: PPC jest niezawodny, o ile nie instalujesz dużo freewearu.

nie mam zamiaru się kłócic tak jak chłopaki powyżej, bo to nie jest miejsce. spór między właścicielami ppc i palmos trwa i trac bedzie, ale nie oto chodzi zeby się nawzajem zgnoić tylko zeby pomóc przyszłym posiadaczom palmtopów dokonac słusznego w ich mniemaniu wyboru. A w postach p. Czyżewskiego nie ma zadnej konkretnej informacji która mogłaby komukolwiek pomóc

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 30, 2003, 23:47:42 »
Na ostatnim klubowym spotkaniu w Krakowie próbowaliśmy przesłać zwykły plik typu jpg z mojego T610 na TT i na Sony Clie i mojego Pocketa przez BT i przez IrDA. Jaki był wynik? Żaden z Palmów nie mógł "zrozumieć" tego pliku, mimo iz koledzy sie starali go odebrać. Oczywiście Pocket nie miał z tym najmniejszego problemu. Przyjoł plik bez szemrania. ;)
Nie ma rozwiązania idealnego. Jest tylko bardziej lub mniej trafione w gust posiadacza urządzenia. :D

*

Offline Kusiu

• 3968
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 31, 2003, 00:00:16 »
Przesłanie pliku *.jpg czy dowolnego innego pliku z telefonu na palma jest dziecinnie proste.
Wystarczy użyć programu McFlie lub jakiejś nowszej wersji Acid Image - te sposoby były już wielokrotnie opsiywane na forum i grupie dysusyjnej.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 31, 2003, 01:11:59 »
Ja wiem ze problem polega na tym że Palm wszystko przetwarza bo nie ma systemu plików tak jak to jest w PocketPC ale jak widzisz nie wszyscy mają takiego "tłumacza" zainstalowanego. Było tam 5 czy 6 Palmów różnej maści i żaden nie maił tego tłumacza.

*

Offline Kusiu

• 3968
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2003, 08:20:31 »
Tu nie chodi o "tłumacza" ale o zapis na karte. Pliki wysyłasz z telefonu a McFile je potrafi zapisać na karte w ich oryginalnym formacie.

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 31, 2003, 10:16:16 »
pimpek napisał:

Czyżewski napisał:

Złota myśł: PPC jest niezawodny, o ile nie instalujesz dużo freewearu.

nie mam zamiaru się kłócic tak jak chłopaki powyżej, bo to nie jest miejsce. spór między właścicielami ppc i palmos trwa i trac bedzie, ale nie oto chodzi zeby się nawzajem zgnoić tylko zeby pomóc przyszłym posiadaczom palmtopów dokonac słusznego w ich mniemaniu wyboru. A w postach p. Czyżewskiego nie ma zadnej konkretnej informacji która mogłaby komukolwiek pomóc

Właśnie... Ja też nie miałem zamiaru się z nikim kłócić, chciałem po prostu jak najbardziej konstruktywnie pomóc koledze, który rozpoczął wątek. Konstruktywnie i obiektywnie, bez używania złośliwości i niegrzecznych odzywek typu "blablabla"... Jeżeli komuś przeszkadza takie postępowanie, to najgoręcej przepraszam...

Pozdrawiam,
Mateusz

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 31, 2003, 11:13:59 »
Dyskusja przeszła w zasadzie do polemiki który system jest lepszy. Od dobrych paru lat używam zarówno Palm OS jak i Pocket PC. Jeżeli mogę się pokusić o ocenę na bazie kilku różnych modeli to wady i zalety poszczególnych systemów ujął bym następująco (kolejność przypadkowa):

PALM OS
Zalety:
- jednak mimo wszystko stabilniejszy system
- znacznie mniejsza potrzebna pamięć dla programów
- z reguły mniejszy rozmiar urządzenia
- lepsza rozdzielczość
- chyba więcej i tańszych programów
- niższa cena urządzeń
Wady:
- z tego co mi wiadomo nie występuje żadne urządzenie z CF (pomijam Sony NZ90, udało mi się odblokować CF ale jakość działania pozostawia wiele do życzenia)
- z racji na wcześniejszą rozdzielczość palmów wiele programów dalej operuje na rodzielczości 160x160
- nawet przy dużej rozdzielczości dalej "nie widać" jej w dużej części programów
- duże problemy z odczytem różnego rodzaju plików (chociaż Pixel Viewer w Sony to duży krok do przodu)
- brak Today Screen (subiektywna wada - dla mnie istotna i nie znalazłem jeszcze programu na Palm OS na tyle dobrego, żeby ją zniwelował - Today i Wassup to kompletnie nie to)
- system synchronizacji danych

POCKET PC:
Zalety:
- większa możliwość rozbudowy hardwaru (CF)
- o wiele lepszy software (czy jest na Palm OS Age of Empires?)
- bardziej przejrzysty i estetyczny oraz spójny (to zaleta czysto subiektywna)
- natychmiastowa i automatyczna synchronizacja danych
- w zasadzie pełna obsługa podstawowych rodzajów plików
- możliwość używania wielu aplikacji równocześnie
- o wiele łatwiej oglądać filmy w dobrej jakości (Sony daje dobry software do konwersji i tam też działa doskonale a nawet lepiej ale niestety trzeba kupić olbrzymiego memory sticka który na nic innego w zasadzie się nie przyda)
Wady:
- jednak mniej stabilny szczególnie gdy instaluje się za dużo niesprawdzonego softu
- mniejsza rozdzielczość (ale czekam na nową Toshibę)
- brak łatwej zmiany na landscape (aczkolwiek to w zasadzie wada jedynie wobec T3 ale T3 to chyba teraz produkt do którego należy porównywać)
- chyba jednak mniejsza wydajność baterii
- znacznie większe urządzenia (chociaż 2210 i 19** to nowa jakość)

To tak z grubsza. Każdy musi wybrać to co lepsze dla niego. Dla mnie chyba ideałem był by system Pocket PC 2003 w obudowie Sony UX50 z łatwością obsługi ekrany portrait/landscape z T3.

Serdecznie pozdrowienia,

j.

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 31, 2003, 11:48:12 »
również jako użytkownik obu platform mogę powiedzieć: świetne porównanie wykonał przedmówca. w pełni zgadzam się z Twoimi opiniami.
Serdecznie również pozdrawiam...
Mateusz

*

Offline Pimpek

• **
  • 137
iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 31, 2003, 11:51:39 »
bastiann napisał:

Na ostatnim klubowym spotkaniu w Krakowie próbowaliśmy przesłać zwykły plik typu jpg z mojego T610 na TT i na Sony Clie i mojego Pocketa przez BT i przez IrDA. Jaki był wynik? Żaden z Palmów nie mógł "zrozumieć" tego pliku, mimo iz koledzy sie starali go odebrać.

no Panowie jeżeli macie takie problemy w klubie gratulacje. Jam mam tą samą kombinację t610 i TT i Palm nie ma żadnych problemów z odczytaniem jpg

iPAQ 3870 vs T|T
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 01, 2003, 08:55:33 »
A ja napisze tak- mialem najpierw POS 3.5.2, zmienilem na PPC 2002- bylem zadowolony, zatesknilem za POS- teraz w wersji 5.0... i jestem jeszcze bardziej zadowolony.
Wszystko oczywiscie zalezy od potrzeb- u mnie w slownikach, notatkach, e-book czytnikach POS wypada korzystniej. Brakuje mi tylko Pocket IE...