Internet przez neostrade - Tungsten T3

• 16 Odpowiedzi
  • 979 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 12, 2006, 00:41:25 »
Witam

Nie miałem nigdy wczesniej do czynienia z palmtopami wiec proszę o poradę.
Jak mam połaczyć się z internetem urzywając palmtopa Tngesten T3 , komputera PC i Neostrady??
Prosze o szczegółowe podpowiedzi poniewaz w sprawach palmtopow to jestem zielony:)

*

Offline sokool

• 12
  • Sprzęt: T2, G500
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2006, 19:04:55 »
internet najlepiej udostepnic poprzez BT, opis jak to zrobić jest podobno gdzies tu na forum (tez tego szukam) ;)

pozdr

EDIT:

znalazłem :]

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=5467&highlight=internet+bluetooth

http://www.pdaclub.pl/view.php?str=mocha&news_id=6055

aha i do calej zabawy potrzebujesz jakiego urzadzenia Bluetooth na usb

*

Offline ..::przemek::..

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2006, 14:06:38 »
Ja juz nie mam sily. Zroblem juz z 10 konfiguracji, ale zawsze dochodze do tego samego momentu. W palmie biore na connect, na pc ikona od bt robi sie zielona, nastepnie tworzy sie polaczenie sieciowe, wyswietla, ze szybosc wynosi 10 Mb/s i to koniec. Na palmie pokazuje sie singing on i wisi, wisi, az na koncu wywali error timeout. Juz nie wiem co jeszcze mam zrobic :/ A dapter bt mam raczej dobry, bo firma msi i z t610 dziala bardo dobrze.

*

Offline gut3k

• 49
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 15, 2006, 14:16:42 »
Moze napisz z jakiego oprogramowania do bt korzystasz ( widcomm, bluesoleil czy moze sterowniki windowsa )

*

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2006, 14:27:35 »
widcomm oczywiscie. Chyba najlepszy z dostepnych.

*

Offline gut3k

• 49
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 15, 2006, 17:02:45 »
1. w uslugach bt wlaczyc "network access" i skonfigurowac tak aby zezwalal na dostep do lan/internet urzadzeniom zdalnym.
2. nastepnie udostepniasz polaczenie kompa z netem ( w twoim przypadku neo ).
3. pozostaje tylko konfiguracja palma - w ustawieniach ( prefs) wybierasz "new" , wpisujesz nazwe jaka chcesz, w polu connect to: PC, Via Bluetooth, Device: (wybierasz swoj komputer). nastepnie w ustawieniach wchodzisz w network i robisz new w polu service dowolna nazwa i connection wybierasz wczesniej utworzone polaczenie.

*

• 326
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 15, 2006, 17:37:56 »
Jak biore connect to pc to w ogole kicha. Jak mam local network to jest to co wyzej napisalem. Dalej mam tak jak piszesz. Moze nie dzial dlatego, bo ja mam wifi i udostepnia polaczenie, ale raczej watpie, bo spv przez as dzialala. Chcialbym to skonfigurowac, bo niewygodnie siedzi sie w wc z laptopem na kolanach :/ Dopiero z palmem mozna poczuc komfort :)

Edit

Nie dzialalo gdy wybralem PC, bo nie wytknalem dongla bt <lol> Ale jest tak samo jak przez network.

*

Offline sokool

• 12
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 15, 2006, 23:33:22 »
tez z tym walcze :/ przy probie sparowania T2 z pc przez clugi czas jest singin on, a pozniej wyskakuje timeout

dongle jakis allegrowy (ale na 100% dziala z nokiami, SE, siemensami), a soft to najnowszy bluesoleil (wildcomm nie wykrywa dongla)
siedzialem dzisiaj pol dnia i do niczego nie doszedlem, a sprawdzilem chyba wszystkie mozliwe konfiguracje :/
znalazlem gdzies, ze podobno blusoleil jest jakis ulomny i nie mozna przez niego udostepnic internetu na palma, czy to prawda?

pozdrawiam

ps. kiedy czytalem o problemach jakie maja ludzie z udostepnieniem netu na tungsteny, to wydawalo mi sie to troche nidorzeczne ;)

*

Offline gut3k

• 49
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2006, 23:48:48 »
po chwili googlania wynalazlem cos takiego:
http://www.whizoo.com/bt_setup/

*

Offline sokool

• 12
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2006, 01:14:37 »
strona raczej powszechnie znana ;) przydalby sie taki tutorial ale przy polaczeniu za pomoca bluesoleil

*

• 326
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2006, 22:17:33 »
Ju%-4 dzia%-4a :) Problemem okaza%-4a si%-1 spacja w skrypcie. W%-4a%-4nie pisze z Palma :)

edit z laptopa ;)

Czemu takie krzaki jak uzywam polskich znakow :/

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2006, 12:39:11 »
Czy idzie połączyć się z internetem bez adaptera BLUETOOTH, ponieważ takiego jeszcze nie posiadam. Chodzi mi dokładnie czy przez stacje ładującą nie było by łatwiej, przecież ona posiada przewód USB.
Jeśli tak to proszę podajcie z jakiego oprogramowania skorzystać i jak to dokładnie zrobić.
Z góry dziękuje za wskazówki.

*

Offline gut3k

• 49
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2006, 12:48:33 »
Softick PPP

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 17, 2006, 15:15:58 »
Cytat: "gut3k"
Softick PPP

Dzięki za podpowiedz.
Tylko powiedz mi jeszcze co ja w tym programie oraz w palmtopie mam ustawić.

*

• 326
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 17, 2006, 18:03:02 »
marzim
Kup sobi adapter bt i da sie skonfigurowac bez zadnego dodatkowego softu. Ja sie juz czaje na wifi :)

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2006, 20:01:28 »
A jak wygląda sprawa udostępniania łącza przez bt pod linuxem?
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline tomekM

• 13
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 17, 2006, 13:29:05 »
A czy da się podłączyć internet bez używania "udostępnianie połączenia sieciowego" z Windows?  Mój provider udostępnia mi net przez gateway'a 192.168.0.1 i przez to nie mogę użyć udostępniania (które wymusza ustawienie tego właśnie IP na moim komputerze).

Da się pomimo to połączyć Internet do palmtopa? Albo przez bluetooth albo jakoś inaczej?

A co z kartami WI-FI (wifi) na SD/MMC? Są jakieś dla Palm OS? Na allegro znalazłem kilka, ale wszystkie działają tylko na WM5.0 i PocketPC.

tomekM
m100->T2->T5->TX->Wizard