internet na Palmie przez callback

• 4 Odpowiedzi
  • 959 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 25, 2003, 14:17:50 »
Witajcie,

czy ktoś wie jak zmusić Palma do współpracy z serwerem callback? wiem, że we
właściwościach połączenia trzeba użyć stringu mówiącego, żeby modem odebrał
przychodzące połączenie, ale to nie załatwia sprawy, gdyż Palm nie nawiązuje
rozmowy protokołem ppp z serwerem callbacka - co jeszcze trzeba zrobić, może
doinstalować jakąś aplikację?

Palm Vx, OS 4.1, tel. gsm przez irda

pozdrawiam
sjf

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2003, 14:32:27 »
...a masz transmisje danych uruchomiona u swojego operatora GSM? Jest to dodatkowa usluga i dostajesz do niej odrebny numer (w ERze to sie nazywa chyba "FAXY i DANE") - poza tym twoj provider uslugi callback moze NIE CHCIEC dzownic pod inna siec (w tym wypadku GSM). Nie slyszalem takze by ktorys z naszych operatorow komorkowych mial  takowa usluge.

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2003, 14:39:18 »
mam usługę transmisja danych z dodatkowym numerem, provider callback umozliwia oddzwonienie na dowolny numer (w szczegolnosci na moj). wszystko dziala gdy lacze sie z peceta - serwer oddzwania, modem odbiera, pecet dogaduje sie po ppp i tadaaa...
problem w tym, ze nie dziala mi to z palmem... :(

pozdrawiam
sjf

*

Offline FREEz

• *
  • 63
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 28, 2003, 12:15:47 »
..hymmm... proponuje pogrzebac troche w skrypcie konfigurujacym ppp na palmie - zobacz moze jaki skrypt masz na PCcie z tym ze musisz pamietac ze stringi dla rozych modemow sa rozne a modemy komorkowe to troche quasi-modemy - przy polaczeniu z komputerem wieszosc zalatwia software sterownika lub/i dodatkowe oprogramowanie. Bynajmniej problem jest ciekawy i warty by sie nim zajac :) Jesli cos wymysle lub ktorys z moich znajomych napisze o tym. Jesli Ty bedziesz prierwszy to podziel sa swoja wiedza!

Pozdrowienia

FREEz

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2003, 09:07:25 »
OK, spróbuję pogrzebać
jak zadziała, albo będzie jakiś postęp to podzielę się na forum

pozdr
sjf

[Dodano: 2003-07-22 15:18:31]
uzyskałem następującą informację "Unfortunately PalmOS networking does not support callback.", więc wygląda na to, że nici z moich zamiarów korzystania z callbacka również na Palmie... :(

pozdr
sjf