Ile wytrzymuje akumlator w TT?

• 8 Odpowiedzi
  • 948 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ama2

• *
  • 90
« dnia: Kwiecień 16, 2003, 17:38:31 »
Zastanawiam sie co kupic? Ile wytrzymuje akumlatorek w TT przy pelnym obciazeniu tj. wykorzystaniu wszystkich funkcji?, srednim obciazeniu i prostej obsludze najwazniejszych programow systemowych typu kalendarz, baza, notatki?

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 29, 2003, 21:12:09 »
właśnie przyłączam się do pytania bo mnie nurtuje, ile toto tak naprawdę ma godzin pracy, bez czuwania, w warunkach min podświetlenia i ebookowania. To że ktoś ładuje raz na 3 czy 5 dni nie jest właściwą odpowiedzią.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 30, 2003, 13:20:52 »
Ja dodałbym jeszcze jedno pytanie: jak szybko akumulator _zużywa_ się? "Przycięty na miarę" Li-ion nie tak łatwo wymieni się, jak np. 2xAAA NiMH.

*

Offline elita

• **
  • 161
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2003, 15:01:50 »
na to pytanie potrafie odpowiedzieć. Dla LION-ów i POLI-merów jest to około 1000 cykli ładowania.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2003, 15:15:29 »
Tiaaaa... _Teoretycznie_ To samo piszą producenci odnośnie NiCd i NiMH (ew. co bardziej odpowiedzialni: 500). A mnie interesuje praktyka. Np. ja moge napisać, że w przypadku NiCd przytrafiło mi się, że w ciągu trzech miesięcy ogniwa straciły ok. 1/3 pojemności (tzw. efekt pamięci). Podkreślę: starałem się rozładowywać je do końca, a mimo wszystko...
Interesuje mnie więc raczej spostrzeżenie, jaką praktyczną pojemność mają akumulatory po dłuższym okresie używania, a nie teoria.

*

Offline elita

• **
  • 161
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 30, 2003, 17:43:27 »
Z doświadczenia wiem, że te akumulatory lj i pj które do tej pory miałem przeżyły technologicznie sprzęt który zasilały (telefony).
Mimo że ogniwa te gw producentów nie mają efektu pamięci to jednak ich ich eksplaatacja w warunkach ciągłego doładowywania nie jest mimo wszystko korzystna. Każdą baterie starałem się naładować do pełna i rozładować do otrzymania komunikatu o potrzebie zasilania, przez pierwszych kilka cykli.
Z pda jest o tyle gorzej że się wolniej starzeje, a już wogóle tragedia gdy nie ma wymiennego akumulatora.
a tak przy okazji to 2 lata gwarancji na TT obejmują akumulator ?
W mojej jornadzie jak do tej pory nie zauważyłem spadku czasu pracy na bateriach. Ładuje ją gdy system krzyczy o prąd, a robi to tak mniejwięcej po 4,5-5h pracy, z tym że po okrzyku działa jeszcze ok. 1h.

*

Offline Frugo

• *
  • 60
    • www.wmasg.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 30, 2003, 23:36:01 »
To moze ja cos powiem wkoncu to w moim fachu,

Przecietnie mozna wykonac 3000 cykli bez straty. Ale.
Normalnie zalecam wszystkim doladowywanie tak jak wam potrzeba, lecz srednio raz na pol roku moze 9 miesiecy rozladujcie calkowicie baterie i sformatujcie ja jak w komorce (wystarczy 12-16 godzin - czyli mozna w weekend zrobic) i potem mozna dalej uzywaz praktycznie bez spadku pojemnosci baterii.

Z praktyki: sprawdzalismy z kumplem TT wytrzymal okolo 16 godzin przy ostrym go wykorzystywaniu. Ale to zalezy kto co uwaza za ostre korzystanie.
Takie pytania wogole sa bezsensu. Jak kupowac palma to nie na baterie paluszki, ale z akumulatorkiem. Problem praktycznie przeciez znika bo zawsze to gniazdko sie gdzies znajdzie. A watpie zeby 10% ludzi jechalo do dzungli :) i potrzebowalo przezyc z palmem na przyklad tydzien.

*

Offline elita

• **
  • 161
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2003, 11:47:52 »
no 16h to piękny faktycznie wynik, ale sporo odleły od tych które otrzymałem od innych :) Naszczęście paulo robi juz tabelke na 3 różnych trybach podświetlenia ciągłej pracy więc będę miał dane o które mi chodzi.
To że na akumulatorki to wiem, duzo praktyczniejsze.
Co do dżungli to widzisz czasami ma się wyjazd pociągniem 2h w jedną 2h w drugą (ebook nonstop) zanotowac coś na miejscu, sprawdzić adres, może jakiś gps po drodze. więc jeśli pda ma trzymać 3h to na taki bardzo aktywny dzień nie starczy. Ja wiem, normalnie sam mam pda dużo krócej włączono, ba jest to 95% dni w roku. ale zapytać nie zaszkodzi, tymbardziej że brak baterii backupowej więc jak już znajdziesz gniazdko to może być hard.

*

Offline bs

• **
  • 105
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2003, 09:14:50 »
No ale nawet to chyba ten akumulator z T|T mozna wymienic w np. Scientificu czy jakiejs innej firmie... wiadomo, ze sa to dadatkowe koszta, ale i tam mniej niz nowy palm...

BTW sa gdzies w i-necie dostepne zdjecia rozebranego T|T ?